Kiedy jesteśmy na diecie, na każdym kroku czyhają na nas pokusy. Jedną z nich są słodycze. Przekąski na diecie powinniśmy ograniczyć do absolutnego minimum. Świetnym rozwiązaniem są więc dietetyczne ciasteczka owsiane. Oczywiście jedzone w rozsądnych ilościach!
Warto wiedzieć, że ciasteczka owsiane zawdzięczamy Amerykanom. To właśnie w Stanach Zjednoczonych już na początku XX wieku zaczęto wypiekać je na masową skalę. Były określane jako zdrowa żywność, można więc założyć, że były to dietetyczne ciasteczka owsiane. Tu oczywiście sprawa się komplikuje. Bo czy produkowane na dużą skalę ciasteczka owsiane także są zdrową przekąską na diecie? Ale po kolei.
Ciasteczka owsiane, choć wypiekane i rozpropagowane w USA, pochodzą tak naprawdę ze Szkocji. To tu, już w średniowieczu, kobiety łączyły owsiane płatki i jajka i wypiekały pierwsze ciastka. Warto jednak wiedzieć, że pierwszy przepis na dietetyczne ciasteczka owsiane opublikowano nie w Szkocji, a właśnie we wspomnianych Stanach Zjednoczonych. Było to w 1896 roku!
Ten oryginalny przepis – można odnaleźć go w najstarszej zachowanej książce kucharskiej autorstwa Fannie Merritt – zakładał użycie płatków owsianych, mąki pszennej, cukru, jajek i soli. Dodatkiem mogły, ale wcale nie musiały być, liczne przyprawy i suszone owoce. Najczęściej dodawano rodzynki, nieco rzadziej żurawinę. Obecnie wymienione składniki także stanowią najczęściej bazę przepisu na ciasteczka owsiane, jednak dodaje się do nich także banana i miód. Oczywiście nie w każdym przepisie.
Wróćmy więc do pytania – czy dietetyczne ciasteczka owsiane są zdrowe? Czy faktycznie są dietetyczne? Oczywiście ogólnie rzecz ujmując są zdrowe. Zawierają dużo selenu, żelaza, fosforu, miedzi, witamin z grupy B. Ze względu na dużą zawartość płatków owsianych są bogate w błonnik pokarmowy. Mają także niski indeks glikemiczny, a na pewno znacznie niższy niż inne ciasta i ciasteczka.
Musimy jednak pamiętać, że dietetyczne ciastka owsiane choć zdrowe, są także wysoko kaloryczne. Mogą nawet zawierać 450 kcal w 100 g! Dlaczego więc mówimy o nich w kontekście zdrowej diety? 100 g ciastek to dużo, z ciastka owsiane są bardzo syte. Zazwyczaj zjadamy jedno i jesteśmy pełni na dłuższy czas. Z tego powodu, choć to kaloryczna przekąska, to także bardzo zdrowa. Dostarcza dużo składników odżywczych, wypełnia żołądek. Poniżej znajdziecie 3 proste przepisy na dietetyczne ciastka owsiane.
Ciastka owsiane bez cukru
Składniki:
Przygotowanie: Płatki owsiane zmiksuj na gładką masę. Gdy uzyskasz pył, a wręcz mąkę owsianą, dodaj banana. Ponownie zmiksuj. Na koniec połącz masę z jajkiem. Wymieszaj, wsyp garść wybranych suszonych owoców. Nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w 180 stopniach.
Dietetyczne ciastka owsiane fit z malinami
Składniki:
Przygotowanie: Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Wykładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 8-10 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni.
Dietetyczne ciastka owsiane zdrowe z imbirem
Składniki:
Przygotowanie: Imbir obierz na i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz go z płatkami owsianymi, masłem orzechowym, jajkiem i przyprawami. Solidnie wymieszaj. Wykładaj masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach.