Sposób na brokuła. Oto dwa przepisy, które pomogą ci wprowadzić zero waste do kuchni

Chcesz wprowadzić do kuchni eko zmiany? Sprawdź, w jaki sposób mniej marnować żywność. Dziś na tapetę idą brokuły - jak zużyć do potraw ich liście?

Brokuły to popularne warzywa, które posiadają wiele składników odżywczych. Często przyrządzając z nich potrawy, wykorzystujemy jedynie różyczki - warto wiedzieć, jak przyrządzić również liście tych warzyw. Spróbuj czterech wyjątkowo odżywczych i prostych przepisów w stylu eko.

brokułybrokuły pixabay

Brokuły w stylu zero waste - przepisy

Użycie w kuchni liści brokuła to nie tylko doskonały sposób na niemarnowanie żywności, lecz także ogromna porcja cennych witamin i minerałów. Jak podaje magazyn "Shape", w liściach tego zielonego warzywa znajdziemy dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, przeciwutleniacze, witaminę A i K oraz dokładnie tyle samo wapnia, co w szklance mleka. Chcesz wiedzieć, w jaki sposób wyczarować z brokułowych liści pyszne dania? Wypróbuj nasze propozycje.

Szybka sałatka

Składniki na 8 porcji:

  • pęczek posiekanych liści brokułów ( czyli około 4 szklanek);
  • szklanka posiekanej marchewki;
  • cztery szklanki posiekanej kapusty;
  • pół szklanki cienko pokrojonej czerwonej cebuli;
  • szklanka opiekanych i solonych migdałów;
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny.
  • do dressingu: dwie łyżki cukru, trzy łyżki musztardy Dijon, 1/4 szklanki octu jabłkowego, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, po pół łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu. 

Wykonanie: Przytnij łodygi w tym miejscu, gdzie zaczynają się liście brokułów. Wymieszaj liście, kapustę, marchewkę i cebulę w jednej misce. W drugiej przygotuj dressing z podanych składników. Polej nim warzywa i dokładnie wymieszaj, dosyp żurawinę i migdały. 

Stir-fry z liśćmi brokuła

Składniki (2-4 porcje):

  • szklanka bulionu warzywnego lub z kurczaka;
  • 1/4 szklanki sosu sojowego;
  • łyżka sosu hoisin;
  • łyżeczka oleju sezamowego;
  • łyżka skrobi kukurydzianej;
  • łyżka wody;
  • pęczek liści brokułów;
  • niewielka ilość oleju roślinnego;
  • po pół szklanki ciepło pokrojonych: żółtej cebuli, marchewek i czerwonej papryki;
  • dwie łyżki świeżej bazylii, pokrojonej we wstążki;
  • po dwie łyżeczki zmielonego czosnku i imbiru.

Wykonanie: Do miski od miksera wlej bulion, hoisin, sos sojowy i olej sezamowy, zmiksuj wszystko i odłóż na bok. W innej misce połącz skrobię kukurydzianą z wodą i dokładnie wymieszaj. Przytnij łodygi brokułów w miejscu, gdzie zaczynają się liście. Łodygi możesz później wykorzystać na sok. Zwiń liście i przytnij je w taki sposób, aby przypominały zwinięte cygaro. Pokrój liście na cienki makaron. Podgrzej wok lub patelnię na dużym ogniu. Po rozgrzaniu dodaj olej i podgrzewaj przez kilka sekund, następnie dodaj cebulę, paprykę i marchewkę. Mieszaj i potrząsaj patelnią, aż warzywa zmiękną i nabiorą złocistobrązowej barwy. Wciąż utrzymuj ciepło tak wysokie, jak tylko możliwe. Dodaj przygotowany makaron z brokułów, cały czas mieszając i wstrząsając patelnią. Dodaj wtedy przyprawy wymieszaj i ponownie wstrząśnij przez pół minuty. Następnie dolej do woka sosu, zagotuj potrawę i wymieszaj ją ze skrobią kukurydzianą. Mieszaj i gotuj wszystko razem, aż całość zgęstnieje. Podawaj z brązowym ryżem gotowanym na parze. 

Więcej o: