Brokuły to popularne warzywa, które posiadają wiele składników odżywczych. Często przyrządzając z nich potrawy, wykorzystujemy jedynie różyczki - warto wiedzieć, jak przyrządzić również liście tych warzyw. Spróbuj czterech wyjątkowo odżywczych i prostych przepisów w stylu eko.
Użycie w kuchni liści brokuła to nie tylko doskonały sposób na niemarnowanie żywności, lecz także ogromna porcja cennych witamin i minerałów. Jak podaje magazyn "Shape", w liściach tego zielonego warzywa znajdziemy dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, przeciwutleniacze, witaminę A i K oraz dokładnie tyle samo wapnia, co w szklance mleka. Chcesz wiedzieć, w jaki sposób wyczarować z brokułowych liści pyszne dania? Wypróbuj nasze propozycje.
Szybka sałatka
Składniki na 8 porcji:
Wykonanie: Przytnij łodygi w tym miejscu, gdzie zaczynają się liście brokułów. Wymieszaj liście, kapustę, marchewkę i cebulę w jednej misce. W drugiej przygotuj dressing z podanych składników. Polej nim warzywa i dokładnie wymieszaj, dosyp żurawinę i migdały.
Stir-fry z liśćmi brokuła
Składniki (2-4 porcje):
Wykonanie: Do miski od miksera wlej bulion, hoisin, sos sojowy i olej sezamowy, zmiksuj wszystko i odłóż na bok. W innej misce połącz skrobię kukurydzianą z wodą i dokładnie wymieszaj. Przytnij łodygi brokułów w miejscu, gdzie zaczynają się liście. Łodygi możesz później wykorzystać na sok. Zwiń liście i przytnij je w taki sposób, aby przypominały zwinięte cygaro. Pokrój liście na cienki makaron. Podgrzej wok lub patelnię na dużym ogniu. Po rozgrzaniu dodaj olej i podgrzewaj przez kilka sekund, następnie dodaj cebulę, paprykę i marchewkę. Mieszaj i potrząsaj patelnią, aż warzywa zmiękną i nabiorą złocistobrązowej barwy. Wciąż utrzymuj ciepło tak wysokie, jak tylko możliwe. Dodaj przygotowany makaron z brokułów, cały czas mieszając i wstrząsając patelnią. Dodaj wtedy przyprawy wymieszaj i ponownie wstrząśnij przez pół minuty. Następnie dolej do woka sosu, zagotuj potrawę i wymieszaj ją ze skrobią kukurydzianą. Mieszaj i gotuj wszystko razem, aż całość zgęstnieje. Podawaj z brązowym ryżem gotowanym na parze.