Pączki według przepisu Ani Starmach. Puszyste i miękkie słodkości, które zrobisz samodzielnie w domu

Tłusty czwartek już jutro - szukasz dobrego przepisu, dzięki któremu samodzielnie przygotujesz słodkości? Koniecznie wypróbuj przepis Ani Starmach. Już nigdy nie kupisz pączków w cukierni.

Tłusty czwartek już jutro - chcesz spróbować swoich sił w pieczeniu popularnych słodkości? Spróbuj przepisu Ani Starmach - gwarantujemy, że wyjdą przepyszne! Samodzielnie przygotowane pączki smakują zdecydowanie lepiej, niż te ze sklepu. 

 

Pączki - przepis od Ani Starmach na pyszny Tłusty Czwartek

Składniki na ok. 40-50 sztuk:

  • 1 kg mąki;
  • 80 g świeżych drożdży;
  • 120 g cukru;
  • pół litra mleka;
  • 7 żółtek;
  • 1 jajko (całe);
  • 100 g roztopionego masła;
  • kieliszek spirytusu;
  • skórka z cytryny;
  • sok z jednej cytryny;
  • 2 kg tłuszczu do smażenia (najlepiej tradycyjny smalec);
  • 400 g konfitury do nadziewania;
  • cukier puder do dekoracji. 

Przygotowanie: 

Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Roztop masło i podgrzej mleko. Najpierw przygotuj zaczyn: wymieszaj w misce drożdże, 30 gramów cukru, 150 gramów mąki i 500 ml mleka. Powstałą masę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Zaczyn powinien podwoić lub nawet potroić swoją objętość. Zaczyn przełóż do dużej miski i stopniowo dodawaj kolejne składniki, uwaga: masło musisz dodać na samym końcu. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie się odklejać od dłoni (co powinno zająć około 10 minut). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Jak ciasto wyrobi (czyli po ok. 1,5 h), podziel je na kawałki. Wydzielone części lekko rozpłaszcz, na środku każdego z nich połóż łyżeczkę przygotowanej konfitury, zlep brzegi i uformuj kulki, przełóż je na blachę obsypaną mąką. Przygotowane pączki przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 20 minut. W tym samym czasie rozgrzej tłuszcz w dużym garnku do temperatury około 175-180 stopni. Później ostrożnie zanurzaj pączki w tłuszczu, przewracaj na inne strony za pomocą  szpikulca. Smaż na złoty kolor. Gdy pączki ostygną, posyp je cukrem lub lukrem.

Smacznego!

Więcej o:
Komentarze (1)
Pączki - przepis Ani Starmach. Puszyste i miękkie słodkości, które zrobisz samodzielnie w domu
Zaloguj się
  • wu-du

    Oceniono 1 raz 1

    7 żółtek na kilo mąki to nie pączek, a ciastko smażone na tłuszczu.
    Żółtka w pączku to sprawa najważniejsza. Minimum 20szt na 1kilo mąki, wówczas możemy mówić o pączku. Reszta to podrabiańce!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX