Tłusty czwartek już jutro - chcesz spróbować swoich sił w pieczeniu popularnych słodkości? Spróbuj przepisu Ani Starmach - gwarantujemy, że wyjdą przepyszne! Samodzielnie przygotowane pączki smakują zdecydowanie lepiej, niż te ze sklepu.
Pączki - przepis od Ani Starmach na pyszny Tłusty Czwartek
Składniki na ok. 40-50 sztuk:
Przygotowanie:
Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Roztop masło i podgrzej mleko. Najpierw przygotuj zaczyn: wymieszaj w misce drożdże, 30 gramów cukru, 150 gramów mąki i 500 ml mleka. Powstałą masę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Zaczyn powinien podwoić lub nawet potroić swoją objętość. Zaczyn przełóż do dużej miski i stopniowo dodawaj kolejne składniki, uwaga: masło musisz dodać na samym końcu. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie się odklejać od dłoni (co powinno zająć około 10 minut). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Jak ciasto wyrobi (czyli po ok. 1,5 h), podziel je na kawałki. Wydzielone części lekko rozpłaszcz, na środku każdego z nich połóż łyżeczkę przygotowanej konfitury, zlep brzegi i uformuj kulki, przełóż je na blachę obsypaną mąką. Przygotowane pączki przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 20 minut. W tym samym czasie rozgrzej tłuszcz w dużym garnku do temperatury około 175-180 stopni. Później ostrożnie zanurzaj pączki w tłuszczu, przewracaj na inne strony za pomocą szpikulca. Smaż na złoty kolor. Gdy pączki ostygną, posyp je cukrem lub lukrem.
Smacznego!