Świat żywienia potrafi zaskakiwać - na listę produktów, które wpisują się w trend zdrowego odżywiania czasem wskakują prawdziwe niespodzianki. "Women's Health" przedstawił sporządzoną przez ekspertów listę produktów, których do tej pory raczej unikaliśmy w obawie, że nam zaszkodzą, a tak naprawdę częściej powinny znajdować się na naszych talerzach. O czym mowa?
Pierogi na parze
To jedno z najzdrowszych dań kuchni wschodniej. Japońskie i chińskie pierożki są zazwyczaj nadziewane grzybami shitake, które obniżają ryzyko zachorowania na choroby zapalne oraz nowotworów. Przygotowanie na parze, a nie w czystym tłuszczu sprawia, że są zdecydowanie mniej kaloryczne.
Kandyzowana skórka owocowa
Wyobrażacie sobie pączki lub babki piaskowe bez kawałków kandyzowanych cytrusów? My też nie! Przez lata były uważane za wyjątkowo niezdrowy dodatek. Okazuje się, że skórki cytrusowe to nie tylko doskonała podwójna porcja witaminy C, lecz także źródło związków, które pomagają zwalczać raka. Oczywiście - wszystko w umiarze i ze zdrowym rozsądkiem.
Niebieskie sery pleśniowe
Dobra wiadomość dla wszystkich fanów serów pleśniowych - związki zawarte w takich serach pomagają chronić przed wysokim ciśnieniem i chorobami serca. Zawierają również dużo kwasu masłowego, który jest łatwiejszy do strawienia niż inne tłuszcze. Jednak osoby na diecie powinny tu uważać - sery pleśniowe generalnie są dość tłuste. Nie oznacza to jednak, że nie można ich dołączyć do swojego jadłospisu raz na rzadko.
Pistacje
Czy to tylko puste kalorie? Ostatnie badania wykazały, że pistacje posiadają mnóstwo przeciwutleniaczy, o wiele więcej niż inne orzechy. Ta odmiana zawiera również aminokwasy, które wpływają na kondycję naszych mięśni.
Mango
Ten owoc został owiany złą sławą przez dosyć wysoki poziom cukru. Przeprowadzone testy potwierdziły, że idzie z tym w parze jednak coś niezwykłego. Regularne spożycie mango przywracało właściwy poziom glukozy we krwi u osób z nadwagą.