Dieta jaglana, czyli detoks jaglany. Zasady, efekty odchudzające i proste przepisy

Dieta jaglana pomoże ci schudnąć. Pamiętaj jednak, że to zupełnie inny detoks niż wszystkie pozostałe. Podczas stosowania diety jaglanej nie odczuwasz głodu. Kasza jaglana jest bowiem bardzo syta. Na czym polega dieta jaglana?

Detoks jaglany

Detoks jaglany, czyli inaczej dieta jaglana, to dość niekonwencjonalny sposób na oczyszczenie organizmu. Zazwyczaj detoks kojarzy się z głodówką. Chodzimy głodni, możemy mieć gorsze samopoczucie. Dieta jaglana działa inaczej. Oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza go i odżywia. Jedząc proste dania na bazie jaglanej, dostarczamy niezbędnych minerałów i witamin, nie jesteśmy głodni.

Kasza jaglana jest bowiem bardzo zdrowa. Nie zawiera glutenu, a można w niej znaleźć bardzo magnezu, żelaza i witaminy z grupy B. Jest także cennym źródłem witaminy E, K, karotenu, kwasu foliowego, sodu, potasu, cynku, fosforu i wapnia. To także duże pokłady błonnika pokarmowego, który świetnie oczyszcza jelita i usprawnia pracę całego układu trawiennego.  Kasza jaglana dostarczy także krzemu i krzemionki, więc zadba o nasze kości i piękną skórę, paznokcie oraz włosy.

Dieta jaglana – zasady

Zasady diety jaglanej nie są trudne. Jednak przed przystąpieniem do tego modelu detoksu należy porządnie przygotować organizm. W ten sposób efekty będą jeszcze lepsze. A sam detoks nie sprawi nam dzięki temu absolutnie żadnych kłopotów. Już dwa tygodnie przed przejściem na dietę jaglaną należy zadbać o właściwej nawodnienie organizmu. Najlepiej pić wodę alkaliczną, która wyróżnia się zasadowym pH.

Poranek rozpoczynaj od szklanki ciepłej wody. Należy ją pić także przed każdym posiłkiem. Już na dwa tygodnie przed rozpoczęciem detoksu koniecznie powinniśmy zrezygnować z jedzenia żywności przetworzonej. Nie jedzmy fast foodów, produktów mlecznych czy z dodatkiem cukrów. Niewskazane są także sery żółte czy pleśniowe, soki, napoje gazowane. Nie wolno pić więcej niż dwóch filiżanek dziennie kawy i herbaty. Najlepiej w diecie postawić na warzywa i owoce. Nie zaszkodzą nam też produkty pełnoziarniste, orzechy, pestki, nasiona czy kiełki.

Dieta jaglana - efekty odchudzające

Jak działa dieta jaglana? Czy przynosi efekty odchudzające? Monodieta jaglana jest zdrowa i można ją stosować długo. Tylko przy dłuższym stosowaniu zobaczymy spadek masy i mniej centymetrów w biodrach czy w pasie. Dłuższe stosowanie monodiety jaglanej zapobiegnie także efektowi jo-jo.

Pamiętajmy jednak, że monodieta jaglana powinna opierać się całkowicie na kaszy jaglanej. Można jeść pięć niewielkich posiłków dziennie, ale każdy z nich powinien zawierać kaszę jaglaną. Poniżej znajdziecie przepisy na śniadanie, obiad i kolację.

Dieta jaglana – proste przepisy

Detoks jaglany – przepis na zupę jaglaną z jabłkiem na śniadanie

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • jedno jabłko,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • szczypta soli morskiej.

Przygotowanie: Kaszę jaglaną przesyp do suchego garnka. Praż przez kilka minut. Gdy zacznie wydzielać aromat, przepłucz ją dwukrotnie pod zimną wodą. Odsącz na sitku i ponownie wsyp do garnka. Zalej dwiema szklankami wody. Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu aż do miękkości lub chwili, gdy kasza prawie całkowicie wchłonie wodę. Pod koniec gotowania dodaj obrane, pokrojone w kostkę jabłko. Zmieszaj i serwuj na ciepło.

Detoks jaglany – przepis na kotlety z kaszy jaglanej na obiad

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • pół cukinii,
  • jedna cebula,
  • jedna marchewka,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie: Wypłucz kaszę dwukrotnie w zimnej wodzie. Odsącz na sitku i przełóż do garnka. Zalej dwiema szklankami wody i gotuj na małym ogniu aż do miękkości. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem wymieszaj, dopraw do smaku. Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy.

Detoks jaglany – przepis na budyń jaglany na kolację

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej,
  • 10 daktyli,
  • dwie kostki czekolady gorzkiej,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka oleju z pestek winogron.

Przygotowanie: Wypłucz kaszę dwukrotnie w zimnej wodzie. Odsącz na sitku i przełóż do garnka. Zalej dwiema szklankami wody. Dodaj daktyle, czekoladę, sól i olej. Gotuj aż kasza będzie miękka. Zmiksuj na gładki krem-budyń.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.