Zielone koktajle prezentują się niezwykle apetycznie, a w dodatku są bardzo zdrowe. Próbując zrozumieć fenomen ich popularności postanowiłyśmy poddać się eksperymentowi i codziennie przez miesiąc wypić dużą szklankę samodzielnie wykonanego koktajlu. Czy zauważyłyśmy jakieś zmiany?
Smoothie, na które się skusiłyśmy to prosty koktajl, którego bazą jest duża garść jarmużu. Z czego jeszcze składa się nasz napój? Pozostałe składniki to:
Podana porcja wystarczy dla dwóch osób - drugą szklankę sprezentuj mamie lub koleżance. Aby przygotować napój zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Podawaj od razu.
Powyższy koktajl składa się z produktów, które posiadają wiele odżywczych właściwości. W cytrusach znajdziemy składniki, które podniosą naszą odporność. Awokado ma zbawienny wpływ na naszą cerę, którą odżywia i nawilża. Zielony jarmuż zawiera porcję antyoksydantów, to także cenne źródło białka, błonnika, wapnia oraz potasu i witamin C oraz K. Liście jarmużu to również wysoka dawka sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma działanie przeciwnowotworowe. Warto też wiedzieć, że jarmuż potrafi oczyszczać organizm. Z kolei siemię lniane zbawiennie wpływa na nasz układ pokarmowy, dzięki błonnikowi i kwasom omega-3.
Jaki jest nasz wynik picia jarmużu przez tydzień? Pierwszym zauważalnym skutkiem koktajlu są wzmocnione paznokcie i bardziej lśniące włosy. Bomba witamin zrobiła swoje! Przez ten miesiąc miałyśmy mniejszą ochotę na słodkości. Gwarantujemy, że po takim śniadaniu nie zabraknie wam rano energii.