Kawałek pizzy - niebo w gębie. Co trzeba zrobić, żeby spalić jeden kawałek pizzy?

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Wywodzi się z kuchni włoskiej i jest. prawdziwą bombą kaloryczną. Kawałek pizzy zawiera tyle kalorii co cały obiad! Choć pyszna, nie zawsze warto jest grzechu. Ile waży kawałek pizzy? Ile ma kalorii? Zdrowa pizza jest możliwa? Jak odchudzić pizzę? Odpowiadamy na te i inne pytania!

Kawałek pizzy – ile waży? Ile ma kalorii?

Ile kalorii ma pizza? To pytanie, na które tak naprawdę nie chcemy znać odpowiedzi. Pizza uchodzi za jedno z najbardziej kalorycznych dań. Jest to dani kuchni włoskiej, które znane jest na całym świecie. O dziwo, we Włoszech wcale nie jest tak kaloryczne jak wersje z innych państw. Włosi dodają znacznie mniej dodatków, robią cieniutkie ciasto. A choćby w Polsce pizzerie serwują nam pizzę na grubym cieśnie z mnóstwem dodatków, dużą ilością sera i kalorycznych sosów.

Choć pizza może składać się wyłącznie z wody, mąki, sosu pomidorowego, sera żółtego lub mozzarelli i ziół, to warianty, które zazwyczaj wybieramy wręcz toną od nadmiaru dodatków. Z tego powodu pizza jest niewskazana w diecie osób odchudzających się lub po prostu dbających o linię. Już jeden kawałek pizzy może być bombą kaloryczną.

Ile waży kawałek pizzy? I Ile ma kalorii? Przeciętny kawałek pizzy waży około 150 g. To niewiele. Zjadając jeden kawałek pizzy dostarczamy organizmowi około 300 kcal! Przykładowo kawałek pizzy z szynką ma 334 kcal, a kawałek popularnej capricciosy już 370 kcal. Pizza farmerska w kawałku kryje aż 340 kcal, a uwielbiana przez dzieci margherita 345 kcal. Jedna z częściej wybieranych – pizza pepperoni – to aż 430 kcal w kawałku pizzy! Nic dziwnego, że trzeba się napracować, aby spalić taki pyszny obiad. Co trzeba zrobić, żeby spalić jeden kawałek pizzy?

Co trzeba zrobić, żeby spalić jeden kawałek pizzy?

Jedzenie pizzy to przyjemność, ale czasem warto jednak powstrzymać łakomstwo i zjeść coś innego. Zamiast kawałka pizzy można zjeść aż 300 g piersi z kurczaka. Dostarczymy tylu samo kalorii, a najemy się aż nadto. Taką porcją mięsa spokojnie można obdzielić dwie osoby. Zamiast kawałka pizzy można zjeść też na przykład pół kilograma wiśni. W sezonie, gdy te owoce są najsmaczniejsze, taka porcja nie stanowi wyzwania. Jednak na pewno syci na dłużej niż kawałek pizzy.

A gdy już skusimy się na kawałek pizzy, warto go od razu spalić! Co trzeba zrobić, żeby spalić jeden kawałek pizzy? Wystarczy pójść na zakupy. Dwie godziny w sklepach i kawałek pizzy spalony! Rozwiązaniem jest także pójście spać. Przez sześć godzin spalimy kawałek pizzy.

Oczywiście możemy wybrać też bardziej dynamiczne czynności. Spalenie kawałka pizzy to na przykład 45 minut jazdy na rowerze lub 50 minut jazdy na rolkach.

 Jak zmniejszyć kaloryczność pizzy?

Jest też inne rozwiązanie. Możemy odchudzić pizzę. Jak to zrobić? Czy pizza może być zdrowa? Jak zmniejszyć kaloryczność pizzy? Jest wiele sposobów. Podstawą jest jednak samodzielne przyrządzenie tej potrawy. Gdy upieczemy pizzę w domu, mamy kontrolę nad wszystkim składnikami, możemy używać zamienników i w ten sposób zmniejszyć kaloryczność pizzy.

Na początek warto upiec pizzę na cienkim cieście. Podczas zagniatania ciasta nie wykorzystaj więcej niż 150 g mąki. Im mniej, tym lepiej. Jeśli wybierzesz odtłuszczony ser żółty, także zetniesz kalorie. Sera użyj jak najmniej się da, niezależnie od jego zawartości tłuszczu.

Postaw też na rozsądny dobór składników. Wybieraj te, które są najmniej kaloryczne i dawkuj je rozsądnie. Nie zasypuj ciasta grubo dodatkami. Może być ich niewiele, a pizza wciąż będzie smaczna. Unikaj na pewno boczku, salami, kiełbasy. W domowej pizzy postaw na warzywa. Najlepiej te sezonowe. Wypróbuj pizzę z pomidorami, szparagami, szpinakiem.

Koniecznie dobrze przypraw pizzę. Podkręcisz smak i ułatwisz trawienie. A ostre przyprawy wpływają też na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Dodaj więc drobno pokrojoną papryczkę chili, pieprz cayenne i zioła.

Kaloryczne sosy do pizzy – ketchup, sos czosnkowy czy ziołowy –zastąp zdrową oliwą z oliwek. Tak pizzę jedzą Włosi. Skropioną oliwą z dodatkiem świeżej rukoli na wierzchu. Wysoko przetworzone, gotowe sosy znacząco podniosą kaloryczność dania.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.