Snickers - kalorie możesz zastąpić witaminami! Jak zrobić dietetyczny snickers? Przepis na wegańskie i jaglane snickersy

Snickers to nugatowy baton z dodatkiem karmelu i orzeszków ziemnych. Jest obłędnie smaczny i bardzo kaloryczny. Co zawiera snickers? Oprócz cukru znajdziemy w nim choćby tłuszcz i czekoladę. Co jeszcze? Dowiedz się, co kryje się w składzie batonika i sprawdź, jak przygotować jego zdrowszą wersję w domu.

Ile kalorii ma baton snickers?

Snickers to bardzo popularny baton. Wymyślił go w 1930 roku Franklin Clarence Mars. Słodki, nugatowy batonik ma więc za sobą blisko stuletnią tradycję. Posypany orzeszkami ziemnymi, obtoczony w karmelu i czekoladzie jest znany na całym świecie. Niestety jest dość kaloryczną przekąską. Osoby na diecie powinny się go wystrzegać. Ile kalorii ma baton snickers? Snickers waży 51 g i ma 246 kalorii. A co znajdziemy w jego składzie? Co zawiera snickers?

Co zawiera snickers?

Przede wszystkim snickers zawiera sporo cukru – w małym pysznym batoniku znajdziemy aż 24,3 g cukru. A jak wiemy cukier nie jest zdrowy, uzależnia, szkodzi na zęby i kości.  Snickers zawiera go około 5 łyżeczek! Jeden baton to więc 100 kcal tylko z samego cukru. Po zjedzeniu batonika jesteśmy zasłodzeni i zdecydowanie wykorzystaliśmy limit słodkości na jeden dzień.

Co jeszcze zawiera snickers? Tłuszcz, a dokładnie 14,2 g tłuszczu w jednej porcji. To 20 proc. dziennej zalecanej dawki. Większość to tłuszcze roślinne, jednak znajdziemy w nim także szkodliwe tłuszcze trans. Jeśli raz na jakiś czas ulegniemy pokusi, nie zaszkodzą nam. Jednak jedzone regularnie niestety mogę powodować wielu chorób, na przykład serca.

35 proc. snickersa to czekolada. Czekolada w kontrolowanych, niewielkich dawkach jest zdrowa. Poprawia humor i daje zastrzyk energii. Jednak zdecydowanie zdrowszą wersją jest czysta, gorzka czekolada bez dodatków.

24 proc. składu to orzeszki ziemne. Orzechy są zdrowe, a w przypadku tego batona zapewnią nam około 10 proc. dziennego zapotrzebowania na białko. Białko jest konieczne w przypadku tworzenia mięśni i oczywiście przyspiesza metabolizm.

W snickersie jest także sporo magnezu. To niezbędny dla naszego organizmu związek, który dba o naszą pamięć, koncentrację.

Niestety na tym kończą się zdrowe lub nieszkodliwe składniki tego pysznego batona. Znajdziemy w nim także wspomniane tłuszcze trans, lecytyny sojową, sól, odtłuszczone mleko w proszku.

Jak zrobić dietetyczny snickers?

Jeśli chcemy zjeść mniej kalorii i spożyć mniej tłuszczy trans, warto pomyśleć o przyrządzeniu snickersa samodzielnie. Możemy zrobić ciasto na jego bazie, możemy od samego początku masę formować na kształt batoników. Tutaj mamy pełną dowolność! Poniżej znajdziecie przepisy na jaglany snickers i wegańskie snickersy.

Jaglany snickers – jak zrobić? Przepis

Składniki:

  • 30 g mąki ryżowej,
  • 30 g mąki kukurydzianej,
  • 10 g kakao,
  • trzy łyżki ksylitolu,
  • 150 g daktyli,
  • szklanka kaszy jaglanej,
  • 2,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego,
  • aromat waniliowy,
  • dwie łyżki masła orzechowego,
  • garść orzeszków ziemnych.

Przygotowanie: 50 g daktyli moczymy w ciepłej wodzie i blendujemy na gładką masę. Zagniatamy wraz mąką kukurydzianą, ryżową, dwiema łyżkami ksylitolu i kakao. Wykładamy ciastem blaszkę lub silikonową formę o wielkości 20 cm x 20 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Następnie gotujemy przepłukaną kaszę w mleku z ksylitolem i aromatem. Masa musi być gładka. Wykładamy ją na przestudzone ciasto. W międzyczasie przygotowujemy karmel – daktyle moczymy w ciepłej wodze, po pewnym czasie blendujemy z masłem orzechowym. Wykładamy na masę i posypujemy pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. 

Wegańskie snickersy

Składniki:

  • garść suszonych daktyli,
  • 200 g masła orzechowego,
  • dwie łyżki mąki owsianej,
  • 100 ml mleka roślinnego,
  • dwie garści orzeszków ziemnych,
  • 50 g czekolady gorzkiej.

Przygotowanie: Daktyle pokrój na bardzo drobną kosteczkę, dodaj do nich mąkę owsianą, 150 g masła orzechowego i 50 ml mleka. Wszystko razem zblenduj. Formułuj z masy batoniki. Posmaruje je pozostałym masłem orzechowym i posyp orzeszkami ziemnymi – możesz je pokruszyć. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozpuść czekoladę w pozostałym mleku. Gdy będzie jednolitą masą obtocz w niej batoniki i ponownie umieść je w lodówce.

Więcej o: