Koktajle na śniadanie to rewelacyjny pomysł na dobry początek dnia. Śniadanie przygotujesz błyskawicznie, będzie ono nie tylko pyszne, lecz także bogate w liczne składniki odżywcze i witaminy. Owocowe i warzywne koktajle dadzą nam solidny zastrzyk energii.
Koniecznie wszystkie warzywa i owoce porządnie umyj przed blendowaniem. Pamiętaj, że nie wszystkie owoce wymagają zdejmowania skóry. Jeśli wykorzystujesz do koktajli także świeżo wyciskane skoki w wyciskarce, nie musisz obierać choćby jabłek czy gruszek. Wyciskarka oddzieli sok od skóry. A w ten sposób zachowasz więcej cennych składników odżywczych.
Pamiętaj, aby główną podstawą koktajli śniadaniowych były warzywa. W drugiej kolejności wykorzystaj owoce. Dodatki typu mleko powinny stanowić naprawdę dosłownie 10 proc. całego koktajlu. Świetnym rozwiązaniem jest dodawanie ziaren, pestek. Możesz dodawać te oczywiste takie jak pestki słonecznika czy nasiona dyni. Możesz eksperymentować z dodatkiem ziaren sezamu czy maku.
Warto też dodawać ostre przyprawy do koktajli śniadaniowych. Sprawdzą się takie jakie kurkuma, pieprz cayenne, curry, cynamon, imbir, ostra papryka. Dzięki nim podkręcisz metabolizm i przyspieszysz spalanie tkanki tłuszczowej. Natomiast dodatek płatków owsianych czy orzechów sprawi, że będziesz syty na dłużej.
Zanim zdradzimy wam najlepsze, naszym zdaniem, przepisy na koktajle na śniadanie, chcemy was zachęcić do eksperymentowania. Na dobrą sprawę możemy blendować wszystko. Pamiętajmy jednak, aby każdy koktajl zawierał podstawowe składniki. Jest ich pięć.
Najważniejsza grupa to owoce i warzywa. Owocowe koktajle będą słodsze, warzywne bardziej wytrawne. Bazą każdego koktajlu jest też woda lub mleko. Najlepiej wykorzystywać wodę, w ten sposób dostarczamy mniej kalorii. Jednak mleko krowie lub roślinne także się sprawdzi. Trzecia grupa to obowiązkowy dodatek węglowodanów złożonych. Tu warto wymienić płatki owsiane, ryż, kaszę jaglaną.
Nie zapomnijmy także o podbiciu smaku. Wykorzystajmy ulubione przyprawy! Cynamon, imbir, a może kakao? Ostatnia grupa produktów jest opcjonalna. To tłuszcze. Do koktajlu śniadaniowego warto dodać olej lniany, orzechy włoskie, awokado czy nawet tran.
Koktajl na śniadanie z awokado
Składniki:
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Polecamy rozpocząć blendowanie od orzechów i sezamu. Warto zrobić to pulsacyjnie, tak aby nie zniszczyć ostrzy blendera. Kiedy będą zmiksowane na pył, dodaj pozostałe składniki.
Koktajl na śniadanie z warzywami
Składniki:
Przygotowanie: Wszystkie składniki włóż do blendera. Blenduj na gładką masę. Pij od razu po przygotowaniu. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodaj więcej jogurtu naturalnego.
Koktajl na śniadanie z jarmużem
Składniki:
Przygotowanie: Namocz daktyle w gorącej wodzie. Po 15 minutach odsącz, przełóż do blendera z pozostałymi składnikami. Zblenduj na gładką masę. Na początku dodaj pół banana, spróbuj koktajlu, jeśli jest za mało słodki, dodaj drugą połówkę banana i ponownie zmiksuj.
Koktajl na śniadanie z bananem
Składniki:
Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Mleko możesz wykorzystać krowie – polecamy to o niższej zawartości tłuszczu – lub roślinne. Sprawdzi się na pewno kokosowe i migdałowe. Jeśli wolisz słodszy koktajl, dodaj łyżeczkę miodu.