Pęczak to rodzaj kaszy jęczmiennej. Pochodzi od najstarszego zboża, jakim jest jęczmień. Co ciekawe, w Polsce produkuje się go najwięcej. Pęczak stanowi aż 70 proc. produkcji wszystkich kasz. Okazuje się jednak, że kasza jęczmienna trafia nie tylko na nasze stoły. To podstawa pasz dla wielu zwierząt. Na dodatek jęczmień wykorzystywany jest także przy produkcji piwa.
Najczęściej wybieraną przez nas jest kasza pęczak. Składa się ona z całego ziarna, które jest pozbawione łuski. Jednak jęczmień ma także inne odmiany. Możemy kupić w sklepach na przykład pęczak obtaczany, tak zwany kujawski. Jest to całe ziarno, pozbawione łuski, obtaczane i polerowane.
Występuje też kasza jęczmienna perłowa, nazywana mazurską. To całe ziarno, które jest pozbawione łuski, poddane łamaniu na duże cząstki i polerowaniu. Kaszę perłową możemy kupić grubą, średnią lub drobną. Na rynku dostępna jest także kasza perłowa prażona i kasza jęczmienna łamana, inaczej nazywana wiejską. Ta ostatnia to całe ziarno, które zostaje poddane oczyszczaniu i obłuszczaniu, a następnie łamaniu bez polerowania. Także jest dostępna gruba, średnia i drobna odmiana.
Jednak bez dwóch zdań to pęczak jest najzdrowszą kaszą jęczmienną. Jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Znajdziemy więc w niej dużo witaminy z grupy B – przede wszystkim B1, B2, B3, B6. To dzięki nim prawidłowo działa nasz układ nerwowy i dochodzi do procesów metabolicznych. Witaminy z grupy B odpowiadają także za nasz układ odpornościowy.
Witamina B3, czyli niacyna, dodatkowo tworzy czerwone ciałka krwi i rozszerza naczynia krwionośne. Dzięki temu hamuje także toksyczne działanie niektórych leków czy związków chemicznych.
Ponadto pęczak dostarcza znaczne ilości witaminy A, E, K. Znajdziemy w nim również duże pokłady związków mineralnych. To cenne źródło selenu, magnezu, manganu, żelaza, miedzi, cynku i wapnia.
Kasza pęczak przy wszystkich swoich właściwościach i wartościach odżywczych, jest niestety dość kaloryczna. Ile kalorii ma kasza pęczak? W 100 g znajdziemy 342 kcal. To jednak dość duża porcja. Kasza jest także dość sycąca. Spokojnie wystarczy nam połowa tej porcji na obiad. Szczególnie, że serwujemy ją zazwyczaj z dodatkami.
Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystarczy wlać do garnka sporo wody, posolić ją lekko i wsypać kaszę lub włożyć woreczek z produktem. Po około 20 minutach kasza powinna być gotowa. Najlepiej gotować kaszę pod przykryciem. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na kaszę pęczak. Szczególnie polecamy przepisy na kaszę pęczak z warzywami i kaszę pęczak w sałatce.
Składniki:
Przygotowanie: Kaszę pęczak ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W międzyczasie pokrój drobno obraną cebulę i marchewkę. Przełóż je na patelnię i zalej szklanką wody. Duś do momentu aż będą prawie miękkie. Dodaj passatę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę. Dopraw do smaku przyprawami. Dodaj kaszę pęczak i zalej passatą. Wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora i duś na wolnym ogniu. Przed podaniem udekoruj bazylią.
Składniki:
Przygotowanie: Ugotuj kaszę pęczak zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wszystkie warzywa umyj i pokrój drobno. Wymieszaj z kaszą. Skrop sokiem z limonki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej łyżkę oliwy z oliwek i zamieszaj.