Tłusty czwartek to idealny dzień na słodki cheat meal. Zapach świeżo upieczonych pączków posypanych cukrem i skórki pomarańczowej - czy jest coś bardziej apetycznego? Jeśli chcesz, aby ten dzień nie spowodował niepotrzebnego przybycia dużej ilości zbędnych kalorii, wypróbuj przepisy na dietetyczną wersję lutowego przysmaku.
Uwielbiane słodycze są niestety bardzo kaloryczne - istnieje jednak kilka przepisów, które ograniczają liczbę kalorii. Wypróbuj te trzy. Pączki smakują tak samo, a są zdecydowanie lżejsze.
Fit pączki - jedynie 100 kcal
Składniki:
Przygotowanie: Najpierw ugotuj budyń na chudym mleku, zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu, dodając odrobinę stewii do smaku. Następnie przygotuj rozczyn - podgrzej 0,5% mleko, połącz je z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, odstaw na kwadrans do wyrośnięcia. Po wyznaczonym czasie dodaj do mieszanki jajko i zmiksuj na pianę. Dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto; gotowa masa powinna się odklejać od rąk. Dodaj ulubiony aromat oraz płynną stewię. Przykryj ciasto ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na godzinę. Później na obsypaną mąką stolnicę wyłóż masę i rozpłaszcz je na grubość około dwóch centymetrów. Wytnij kółka dużym kubkiem, na każdą kulkę nałóż łyżeczkę budyniu i sklej końce. Gotowe pączki ułóż na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na około godzinę. Po tym czasie piecz słodycze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez kwadrans.
Ten prosty przepis to tylko 200 kcal w jednym pączku. Jest odpowiedni dla osób na diecie wegańskiej. Oryginalny orzechowo-kawowy smak jest prawdziwym hitem. Pączki przygotujesz w jedynie 20 minut.
Składniki:
Przygotowanie: Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni. W międzyczasie zmiksuj masło orzechowe, kawę, banana oraz cukier do uzyskania kremowej masy. Przesiej obie mąki, dodaj proszek do pieczenia i porządnie wymieszaj. Dodaj połowę suchych składników do mokrych, wymieszaj i dodaj wtedy pozostałą część, ponownie zamieszaj. Przełóż masę do cukierniczego rękawa i wyciśnij do foremek. Piecz przez 8 minut, wyjmij do schłodzenia. Przygotuj polewę i zanurz w niej przygotowane słodkości, a następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych lub orzechach.
Smacznego!
Szukasz pomysłów na zdrowe śniadania? Spróbuj jaglanki według przepisu Anny Lewandowskiej: