Dietetyczne pączki - dwa przepisy, których musisz spróbować. Tłusty czwartek już 20 lutego

Tłusty czwartek to jeden z najsłodszych dni w roku. Jesteś na diecie, ale nie chcesz rezygnować z ulubionego przysmaku? Wypróbuj nasze przepisy na fit pączki.

Tłusty czwartek to idealny dzień na słodki cheat meal. Zapach świeżo upieczonych pączków posypanych cukrem i skórki pomarańczowej - czy jest coś bardziej apetycznego? Jeśli chcesz, aby ten dzień nie spowodował niepotrzebnego przybycia dużej ilości zbędnych kalorii, wypróbuj przepisy na dietetyczną wersję lutowego przysmaku.

Dietetyczne pączki - fit przepisy na ulubiony karnawałowy smakołyk

Uwielbiane słodycze są niestety bardzo kaloryczne - istnieje jednak kilka przepisów, które ograniczają liczbę kalorii. Wypróbuj te trzy. Pączki smakują tak samo, a są zdecydowanie lżejsze.

Fit pączki - jedynie 100 kcal

Składniki: 

  • szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej;
  • szklanka mąki tortowej;
  • 25 gramów drożdży;
  • pół szklanki mleka o 0,5% zawartości tłuszczu;
  • jedno duże jajko;
  • łyżeczka cukru;
  • 50 gramów gotowego budyniu, przygotowanego z mlekiem posłodzonym stewią;
  • aromat śmietankowy lub waniliowy;
  • stewia do smaku.

Przygotowanie: Najpierw ugotuj budyń na chudym mleku, zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu, dodając odrobinę stewii do smaku. Następnie przygotuj rozczyn - podgrzej 0,5% mleko, połącz je z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, odstaw na kwadrans do wyrośnięcia. Po wyznaczonym czasie dodaj do mieszanki jajko i zmiksuj na pianę. Dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto; gotowa masa powinna się odklejać od rąk. Dodaj ulubiony aromat oraz płynną stewię. Przykryj ciasto ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na godzinę. Później na obsypaną mąką stolnicę wyłóż masę i rozpłaszcz je na grubość około dwóch centymetrów. Wytnij kółka dużym kubkiem, na każdą kulkę nałóż łyżeczkę budyniu i sklej końce. Gotowe pączki ułóż na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na około godzinę. Po tym czasie piecz słodycze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez kwadrans. 

Dietetyczne pączki w wersji wegańskiej

Ten prosty przepis to tylko 200 kcal w jednym pączku. Jest odpowiedni dla osób na diecie wegańskiej. Oryginalny orzechowo-kawowy smak jest prawdziwym hitem. Pączki przygotujesz w jedynie 20 minut.

Składniki:

  • pół średniej wielkości banana;
  • dwie łyżeczki trzcinowego cukru;
  • filiżanka czarnej kawy;
  • trzy łyżki masła orzechowego;
  • 35 gramów mąki zwykłej i 35 gramów mąki pełnoziarnistej;
  • 30 gramów skrobi ziemniaczanej;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • polewa: dwie łyżki cukru pudru, pół łyżeczki kakao, 10 mililitrów mleka kokosowego lub wody oraz wiórki kokosowe i orzechy.

Przygotowanie: Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni. W międzyczasie zmiksuj masło orzechowe, kawę, banana oraz cukier do uzyskania kremowej masy. Przesiej obie mąki, dodaj proszek do pieczenia i porządnie wymieszaj. Dodaj połowę suchych składników do mokrych, wymieszaj i dodaj wtedy pozostałą część, ponownie zamieszaj. Przełóż masę do cukierniczego rękawa i wyciśnij do foremek. Piecz przez 8 minut, wyjmij do schłodzenia. Przygotuj polewę i zanurz w niej przygotowane słodkości, a następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych lub orzechach.

Smacznego!

Szukasz pomysłów na zdrowe śniadania? Spróbuj jaglanki według przepisu Anny Lewandowskiej:

Więcej o: