Lekki obiad dietetyczny. Czym zastąpić co, żeby obiad był fit? Oto 4 pomysły na fit przepisy na obiad

Szukasz inspiracji na fit przepisy na obiad do pracy? A może chcesz serwować lekkie obiady dietetyczne swojej rodzinie? Dobrze trafiłeś. Podpowiadamy, czym zastąpić co, żeby obiad był fit i zdradzamy 4 pomysły na fit przepisy na obiad, które przygotujesz w 20 minut!

Czym zastąpić co, żeby obiad był fit?

Mamy coraz mniej czasu na gotowanie. Pędzimy w pracy, mamy natłok obowiązków domowych. Dlatego tak trudno zmobilizować się nam do gotowania. A domowa kuchnia jest najzdrowsza! Szczególnie ważna, gdy jesteśmy na diecie i chcemy żyć fit. Jeśli masz odpowiednie fit przepisy na obiad, wcale nie musisz stać godzinami w kuchni! Pamiętaj też, że możesz eksperymentować i przyrządzać tradycyjne dania w nowej odsłonie. Zastanawiasz się, czym zastąpić co, żeby obiad był fit? Zasada jest prosta – bardziej kaloryczne produkty zastępujesz tymi mniej kalorycznymi. I tak mięso zamień na ryby, a najlepiej na warzywa. Warzywne kotlety są równie smaczne jak te klasyczne!

Sosy przygotowuj na bazie jogurtów – naturalnych, greckich – a nie śmietany. Wszystkie smażone dania zastąp pieczonymi. Kurczaka czy ryba w wersji pieczonej może być znacznie smaczniejszy, a na pewno będzie o wiele zdrowszy. Na koniec zastanów się na jakiej bazie przyrządzasz zupy. Kostki rosołowe wyrzuć do kosza. Gotuj buliony warzywne lub, jeśli się śpieszysz, wrzucaj wszystkie warzywa do garnka, podgotuj trochę i blenduj na gładkie kremy.

Poniżej znajdziesz kilka świetnych pomysłów na fit przepisy na obiad. Przygotujesz je w kilka chwil!

4 pomysły na fit przepisy na obiad

Fit przepisy na obiad w pracy – kuskus z humusem i dodatkami

Składniki:

  • 100 g kaszy kuskus,
  • garść zielonych oliwek,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • trzy łyżki ulubionego humusu domowej roboty,
  • kilka kaparów,
  • kilka papryczek jalapeno,
  • ewentualnie pół puszki tuńczyka w oliwie,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie: Ugotuj kaszę kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możesz przyrządzić większą porcję dania i zostawić na kolejny dzień. Kasza kuskus może stać w lodówce nawet kilka dni. Następnie odsącz z zalewy oliwki i pokrój je w plasterki. Podobnie postępuj z suszonymi pomidorami – pokrój je drobno. Wszystkie składniki wymieszaj. Na koniec dodaj ewentualnie tuńczyka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz jeść na zimno, możesz podgrzać w mikrofalówce.

Fit obiad z kurczakiem z pietruszkowym pesto

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • kilka gałązek pietruszki,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 50 g ryżu białego,
  • garść fasolki szparagowej.

Przygotowanie: Fasolkę umyj, oczyść i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotuj także ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pierś z kurczaka oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zblenduj listki pietruszki, czosnek i oliwę. Oprószoną solą i pieprzem pierś natrzyj pietruszkowym pesto. Zawiń kurczaka w papier do pieczenia i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z ryżem i fasolką.

Lekki obiad dietetyczny – zupa marchewkowa

Składniki:

  • 1 kg marchewek,
  • dwie pietruszki,
  • seler,
  • sól, pieprz,
  • kurkuma,
  • litr mleka kokosowego,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie: Umyj, obierz i pokrój w słupki marchewki. Wstaw je polane oliwą oraz oprószone solą i pieprzem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz około 30 minut. Następnie przełóż do garnka wraz z obranymi – pietruszką i selerem. Zalej wszystko litrem wody, gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Zblenduj na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe, dopraw do smaku solę, pieprzem i kurkumą.

Fit przepisy na obiad – łosoś w sosie sezamowym

Składniki:

  • 200 g łososia wędzonego (grube plastry),
  • dwie limonki,
  • cztery łyżki oleju sezamowego,
  • cztery łyżki sosu sojowego,
  • dwie łyżki sezamu,
  • dwie łyżki miodu,
  • sól, pieprz,
  • pieczywo pełnoziarniste do podania.

Przygotowanie: Formę do pieczenia  lub naczynie żaroodporne wysmaruj dwiema łyżkami oleju sezamowego. Ułóż na nim kawałki łososia. Następnie oprósz go solą i pieprzem. Zetrzyj na tarce skórkę z limonek. Odstaw na chwilę. Wyciśnij z nich sok i polej rybę. Polej łososia sosem sojowym, płynnym miodem. Posyp ziarnami sezamu i skórką z limonki. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Serwuj z pieczywem pełnoziarnistym i dowolną sałatką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA