Kwiaty na potrawach niedawno gościły jedynie na potrawach w restauracjach posiadających gwiazdkę Michelin. Dzisiaj ozdabianie posiłków kwiatami możemy zauważyć w wielu miejscach - również na zdjęciach wrzucanych przez influencerów na Instagram. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jadalne kwiaty posiadają wiele cennych właściwości odżywczych. Jakie gatunki wybrać?
Ważne, aby pamiętać, że nie wszystkie nadają się do zjedzenia. Jadalne kwiaty zostały wyhodowane w sposób bezpieczny dla zdrowia, hodowcy nie potraktowali sadzonek niebezpiecznymi pestycydami czy konserwantami. Włączenie odpowiednich roślin do diety wzmocni naszą odporność na drobnoustroje. Dietetyk Todd Seyfarth, w rozmowie z "Women's Health" podkreśla, na co zwrócić uwagę przy wyborze jadalnych kwiatów:
Zazwyczaj rośliny o głębokich i żywych kolorach są gorzkie w smaku. Te kwiaty posiadają więcej składników odżywczych, witamin i minerałów. Im bardziej kolorowy kwiat, tym więcej przeciwutleniaczy posiada
- podkreśla dietetyk.
Chcesz dodać do potraw trochę kolorów? Wypróbuj następujące gatunki jadalnych kwiatów, które nie tylko pięknie przyozdobią potrawy do zdjęć na Instagram, lecz także dostarczą do organizmu porcji witamin.