Kolorowe kwiaty na talerzu? Te jadalne wkrótce podbiją nasze stoły, to prawdziwe witaminowe bomby

Kolorowe dekoracje z kwiatów na posiłkach kiedyś były kojarzone jedynie z najlepszymi restauracjami. Dziś każda z nas może ubarwić potrawy za pomocą jadalnych roślin - które wybrać?

Kwiaty na potrawach niedawno gościły jedynie na potrawach w restauracjach posiadających gwiazdkę Michelin. Dzisiaj ozdabianie posiłków kwiatami możemy zauważyć w wielu miejscach - również na zdjęciach wrzucanych przez influencerów na Instagram. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jadalne kwiaty posiadają wiele cennych właściwości odżywczych. Jakie gatunki wybrać?

Jadalne kwiaty - którymi z nich udekorować nasze talerze?

Ważne, aby pamiętać, że nie wszystkie nadają się do zjedzenia. Jadalne kwiaty zostały wyhodowane w sposób bezpieczny dla zdrowia, hodowcy nie potraktowali sadzonek niebezpiecznymi pestycydami czy konserwantami. Włączenie odpowiednich roślin do diety wzmocni naszą odporność na drobnoustroje. Dietetyk Todd Seyfarth, w rozmowie z "Women's Health" podkreśla, na co zwrócić uwagę przy wyborze jadalnych kwiatów:

Zazwyczaj rośliny o głębokich i żywych kolorach są gorzkie w smaku. Te kwiaty posiadają więcej składników odżywczych, witamin i minerałów. Im bardziej kolorowy kwiat, tym więcej przeciwutleniaczy posiada

- podkreśla dietetyk. 

Jadalne gatunki kwiatów

Chcesz dodać do potraw trochę kolorów? Wypróbuj następujące gatunki jadalnych kwiatów, które nie tylko pięknie przyozdobią potrawy do zdjęć na Instagram, lecz także dostarczą do organizmu porcji witamin.

  1. Hibiskus - kwiat hibiskusa posiada lekko cytrusowy smak. Co ciekawe, herbata parzona z kwiatów tej rośliny pomaga wyrównać ciśnienie krwi. Kwiaty możesz dodać do owsianek, ciast czy przygotować zdrowy napar.
  2. Goździki - kwiaty goździka posiadają charakterystyczny, nieco pieprzny posmak. Posiekane płatki dorzuć do sałatki lub ciasta, które nabierze pikantności.
  3. Bratki - to prawdziwa przeciwutleniaczowa bomba. Ich delikatny smak będzie idealny do letnich sałatek oraz słodyczy. Z wykorzystaniem bratków możesz przygotować budyń lub cukierki. 
  4. Lawenda - to jeden z najbardziej aromatycznych i intensywnych smakowych kwiatów. Dodawanie kwiatów lawendy poleca się dla osób, które mają zaburzenia nastrojów. Zmiksowaną lawendę można dodać do koktajli i drinków, nadając im niepowtarzalnego smaku. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.