Kulki mocy to jedna z ulubionych przekąsek wszystkich fit influencerek. Zdrowe przysmaki możesz samodzielnie przygotować w domu. W ten sposób przekąsisz coś pysznego, jednocześnie dostarczając do organizmu porcji witamin i białka - białkowy puder jest idealny nie tylko do apetycznych smoothie.
Wegańskie kulki z czekoladą
Składniki:
Przygotowanie: Połącz wszystkie składniki w robocie kuchennym i zmiksuj na gładką masę. Uformuj kulki z porcji masy o wielkości łyżki stołowej, zamroź na 10-15 minut. Słodycze możesz przechowywać w lodówce przez tydzień.
Energetyczne kulki z mango
Składniki:
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni, ułóż na blaszce orzechy. Piecz przez 8-12 minut lub do uzyskania jasnożółtego brązu i wyraźnego zapachu. Wyjmij orzechy i odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie dodaj do miski suszone mango i zalej je ciepłą wodą. Namaczaj owoce przez 5-7 minut. Wtedy osusz je papierowym ręcznikiem i usuń nadmiar wilgoci. Dodaj orzechy do robota kuchennego i zrób je na drobny proszek. Dodaj mango oraz daktyle do miksera i zmieszaj do powstania lepkiego ciasta. Dodaj przygotowaną orzechową mączkę, konopie, kokosa, opcjonalnie skórkę limonki oraz sól morską. Mieszaj do powstania plastycznej masy. Dodaj więcej kokosowych wiórków lub konopi, jeśli masa jest zbyt lepka lub mokra. Jeśli masa jest za sucha dodaj daktyli. Formuj kulki za pomocą łyżki stołowej. Posyp je płatkami kokosa dla dekoracji. Kulki są gotowe od razu do zjedzenia. W lodówce możesz je przechowywać 3-4 dni, w zamrażarce do miesiąca.
Wiśniowo-pistacjowy raj dla podniebienia
Składniki:
Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Z przygotowanego ciasta uformuj kulki. Spożywaj od razu, trzymaj w lodówce do tygodnia.