Wegańskie kulki mocy - 3 przepisy na zdrowe i energetyczne słodkości. Wypróbuj koniecznie

Szukasz zdrowych zamienników słodyczy? W twoim menu muszą się pojawić kulki mocy - te wegańskie dostarczą niezbędnych składników odżywczych i naturalnych cukrów z owoców.

Kulki mocy to jedna z ulubionych przekąsek wszystkich fit influencerek. Zdrowe przysmaki możesz samodzielnie przygotować w domu. W ten sposób przekąsisz coś pysznego, jednocześnie dostarczając do organizmu porcji witamin i białka - białkowy puder jest idealny nie tylko do apetycznych smoothie

7 prostych i szybkich przepisów na kulki mocy

Wegańskie kulki z czekoladą 

Składniki:

  • 1/4 szklanki organicznego proszku roślinnego
  • 1/4 szklanki kakao;
  • 1/4 szklanki nasion chia;
  • 1/4 szklanki łuskanych nasion konopi;
  • 1/4 szklanki bezglutenowego owsa;
  • 1/4 szklanki syropu klonowego;
  • pół szklanki masła z nerkowców.

Przygotowanie:  Połącz wszystkie składniki w robocie kuchennym i zmiksuj na gładką masę. Uformuj kulki z porcji masy o wielkości łyżki stołowej, zamroź na 10-15 minut. Słodycze możesz przechowywać w lodówce przez tydzień. 

 Energetyczne kulki z mango

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki surowych orzechów nerkowca lub włoskich (możesz wymieszać oba gatunki);
  • szklanka suszonego niesłodzonego mango;
  • 10 całych daktyli Medjool;
  • 2 łyżki łuskanych nasion z konopi;
  • 1/3 szklanki niesłodzonego drobno posiekanego kokosa;
  • szczypta soli morskiej.

Przygotowanie:  Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni, ułóż na blaszce orzechy. Piecz przez 8-12 minut lub do uzyskania jasnożółtego brązu i wyraźnego zapachu. Wyjmij orzechy i odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie dodaj do miski suszone mango i zalej je ciepłą wodą. Namaczaj owoce przez 5-7 minut. Wtedy osusz je papierowym ręcznikiem i usuń nadmiar wilgoci. Dodaj orzechy do robota kuchennego i zrób je na drobny proszek. Dodaj mango oraz daktyle do miksera i zmieszaj do powstania lepkiego ciasta. Dodaj przygotowaną orzechową mączkę, konopie, kokosa, opcjonalnie skórkę limonki oraz sól morską. Mieszaj do powstania plastycznej masy. Dodaj więcej kokosowych wiórków lub konopi, jeśli masa jest zbyt lepka lub mokra. Jeśli masa jest za sucha dodaj daktyli. Formuj kulki za pomocą łyżki stołowej. Posyp je płatkami kokosa dla dekoracji. Kulki są gotowe od razu do zjedzenia. W lodówce możesz je przechowywać 3-4 dni, w zamrażarce do miesiąca. 

Wiśniowo-pistacjowy raj dla podniebienia

Składniki:

  • pół szklanki suszonych wiśni;
  • pół filiżanki łuskanych pistacji;
  • 2/3 szklanki owsa;
  • 30 gramów białkowego proszku na bazie wanilii;
  • 3 łyżeczki łuskanych nasion z konopi;
  • 3 łyżeczki czystego syropu klonowego;
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • szczypta soli morskiej.

Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Z przygotowanego ciasta uformuj kulki. Spożywaj od razu, trzymaj w lodówce do tygodnia. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.