Patisony - niedoceniane warzywa, z których przyrządzisz pyszny obiad! Jak podawać patisona, żeby wyglądał atrakcyjnie i był smaczny?
Patison - właściwości, witaminy, wartości odżywcze
Patisony należą do rodziny dyniowatej. Są jednak najmniej popularne. Znacznie częściej jadamy dynię, cukinię, ogórki, melony czy arbuzy. Patisony mają jednak długo historię. Były znane już Aztekom i Indianom. Do Europy trafiły jednak jako rośliny ozdobne. Oczywiście, jak łatwo się domyślić, wraz z odkryciami i podbojami hiszpańskiej floty.
Ozdobność patisonów nie podlega jednak dyskusji. Mają charakterystyczne wygląd, nieco przypominają kwiat. Niektórzy jednak twierdzą, że bliżej im do futurystycznego pojazdu niż rośliny. Jednak nie sam fantazyjny kształt ma w przypadku patisonów najważniejsze znaczenie. Warzywa te są bardzo zdrowe i mają naprawdę wiele do zaoferowania. Są źródłem wielu składników odżywczych. Przede wszystkim pod twardą skórką znajdziemy miąższ bogaty w witaminy B1, B2 i C. To także źródło fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i karotenu. Warto wiedzieć, że patisony praktycznie w ogóle nie wchłaniają żadnych metali ciężkich. Są lekkostrawne, syte i niskokaloryczne. Warto włączyć je więc do codziennej diety. Patisony na obiad sprawdzą się świetnie. Jak przyrządzić patisona, z czym podać?
Jak podawać patisona, żeby wyglądał atrakcyjnie i był smaczny?
Najlepiej wybierać młode patisony. Mają one miękką skórkę, która pozwala na to, aby przyrządzać je w całości. Ze starszych należy zdjąć skórę. Inaczej będą bardzo twarde. Patisony sprawdzą się w formie obiadu. Przyrządzimy na ich bazie pyszny gulasz. Patisony można też marynować, a nawet ugotować z nich zupę. Poznaj nasze przepisy na patisona.
Patisony na obiad – czyli jak przyrządzić patisona, z czym podać?
Gulasz z patisona
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- dwie łyżeczki słodkiej papryki,
- dwie łyżeczki ostrej papryki,
- kawałek imbiru,
- łyżka kurkumy,
- sól, pieprz,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- 0,5 kg ziemniaków,
- kilogram patisona,
- dwie cebule,
- 250 g pieczarek,
- cztery ząbki czosnku,
- listek laurowy,
- szklanka wody,
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego, dwie łyżki suszonego tymianku i majeranku
Przygotowanie: Umyj pierś z kurczaka. Pokrój ją w kostkę. Posyp solidnie słodką i ostrą papryką, wetrzyj kurkumę, sól, pieprz i pokrojony drobno imbir. Przełóż mięso na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż aż kurczak będzie złocisty. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Dodaj na patelnię. Wszystko przełóż do dużego garnka. Następnie obierz patisony, oczyść ze skórki, umyj i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka, dodaj trochę oliwy. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie umyj, obierz i pokrój pieczarki. Także dodaj do gulaszu z patisona. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodaj tymianek, majeranek, liść laurowy. Duś pod przykryciem około 30 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i wodę. Podawaj na gorąco.
Marynowane patisony
Składniki:
- kilkanaście małych patisonów,
- jedna marchewka,
- dwie białe cebule,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- czarny pieprz w ziarenkach,
- kilka ziaren goździków,
- kilka ząbków czosnku,
- korzeń chrzanu,
- szklanka octu,
- kilka łyżek cukru,
- kilka litrów wody.
Przygotowanie: Zagotuj wodę z octem, cukrem. Kilka łyżek podanych składników zależy ostatnie od ilości patisonów, które robisz. Na dziesięć patisonów wystarczy po łyżce podanych produktów. Do wyparzonych i osuszonych słoików włóż patisony. Dodaj po ziarenku każdej przyprawy po ząbku czosnku, kawałku chrzanu. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę oraz plastry cebuli. Słoiki wypełnij wrzącą marynatą. Szczelnie zakręć, pasteryzuj w gorącej wodzie około godziny.
Krem z cukinii i patisonów z kaszą jaglaną
Składniki:
- dwie cukinie,
- dwa patisony,
- por,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- szklanka kaszy jaglanek,
- sól, pieprz,
- ostra papryka w proszku,
- litr bulionu warzywnego.
Przygotowanie: Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Patisony i cukinię pokrój w kostkę, a pora w cienkie plastry. Podsmaż kilka minut na oliwie wszystkie warzywa. Następnie przełóż je do dużego garnka i zalej bulionem warzywnym. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Następnie zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku. Podawaj z kaszą jaglaną.
-
Dwa szybkie pomysły na dietetyczny obiad wg Anny Lewandowskiej. Pysznie i prosto
-
Kate Winslet wspomina falę krytyki po premierze "Titanica". "Pisali, że gdybym tylko zrzuciła dwa kilo, Leo zmieściłby się na tratwie"
-
Płaski brzuch w czterech krokach. Kourtney Kardashian włącza te ćwiczenia. Mięśnie będą płonąć!
-
Aneta Kręglicka opowiedziała o swojej diecie. "Nigdy nie miałam problemów z wagą, a naprawdę nie jem mało"
-
Ten wariant deski angażuje do pracy całe ciało. Jak poprawnie wykonać plank niedźwiedzi? Instrukcja krok po kroku
- Błędy, które popełniamy podczas chodzenia. Eksperci alarmują: W ten sposób spacer nie będzie dobrym treningiem
- Płaski brzuch w czterech krokach. Kourtney Kardashian włącza te ćwiczenia. Mięśnie będą płonąć!
- Jak złagodzić ból mięśni po treningu dietą? Pamiętaj o tych składnikach
- 30-dniowe wyzwanie treningowe. Przygotuj się na spalanie tkanki tłuszczowej i ujędrnienie ciała
- Dwa szybkie pomysły na dietetyczny obiad wg Anny Lewandowskiej. Pysznie i prosto