Patisony należą do rodziny dyniowatej. Są jednak najmniej popularne. Znacznie częściej jadamy dynię, cukinię, ogórki, melony czy arbuzy. Patisony mają jednak długo historię. Były znane już Aztekom i Indianom. Do Europy trafiły jednak jako rośliny ozdobne. Oczywiście, jak łatwo się domyślić, wraz z odkryciami i podbojami hiszpańskiej floty.
Ozdobność patisonów nie podlega jednak dyskusji. Mają charakterystyczne wygląd, nieco przypominają kwiat. Niektórzy jednak twierdzą, że bliżej im do futurystycznego pojazdu niż rośliny. Jednak nie sam fantazyjny kształt ma w przypadku patisonów najważniejsze znaczenie. Warzywa te są bardzo zdrowe i mają naprawdę wiele do zaoferowania. Są źródłem wielu składników odżywczych. Przede wszystkim pod twardą skórką znajdziemy miąższ bogaty w witaminy B1, B2 i C. To także źródło fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i karotenu. Warto wiedzieć, że patisony praktycznie w ogóle nie wchłaniają żadnych metali ciężkich. Są lekkostrawne, syte i niskokaloryczne. Warto włączyć je więc do codziennej diety. Patisony na obiad sprawdzą się świetnie. Jak przyrządzić patisona, z czym podać?
Najlepiej wybierać młode patisony. Mają one miękką skórkę, która pozwala na to, aby przyrządzać je w całości. Ze starszych należy zdjąć skórę. Inaczej będą bardzo twarde. Patisony sprawdzą się w formie obiadu. Przyrządzimy na ich bazie pyszny gulasz. Patisony można też marynować, a nawet ugotować z nich zupę. Poznaj nasze przepisy na patisona.
Gulasz z patisona
Składniki:
Przygotowanie: Umyj pierś z kurczaka. Pokrój ją w kostkę. Posyp solidnie słodką i ostrą papryką, wetrzyj kurkumę, sól, pieprz i pokrojony drobno imbir. Przełóż mięso na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż aż kurczak będzie złocisty. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Dodaj na patelnię. Wszystko przełóż do dużego garnka. Następnie obierz patisony, oczyść ze skórki, umyj i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka, dodaj trochę oliwy. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie umyj, obierz i pokrój pieczarki. Także dodaj do gulaszu z patisona. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodaj tymianek, majeranek, liść laurowy. Duś pod przykryciem około 30 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i wodę. Podawaj na gorąco.
Marynowane patisony
Składniki:
Przygotowanie: Zagotuj wodę z octem, cukrem. Kilka łyżek podanych składników zależy ostatnie od ilości patisonów, które robisz. Na dziesięć patisonów wystarczy po łyżce podanych produktów. Do wyparzonych i osuszonych słoików włóż patisony. Dodaj po ziarenku każdej przyprawy po ząbku czosnku, kawałku chrzanu. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę oraz plastry cebuli. Słoiki wypełnij wrzącą marynatą. Szczelnie zakręć, pasteryzuj w gorącej wodzie około godziny.
Krem z cukinii i patisonów z kaszą jaglaną
Składniki:
Przygotowanie: Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Patisony i cukinię pokrój w kostkę, a pora w cienkie plastry. Podsmaż kilka minut na oliwie wszystkie warzywa. Następnie przełóż je do dużego garnka i zalej bulionem warzywnym. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Następnie zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku. Podawaj z kaszą jaglaną.