Makaron ryżowy tworzony jest poprzez zmieszanie mąki ryżowej i wody. Ten prosty skład sprawia, że jest bardzo lekki i niskokaloryczny. Stanowi świetny dodatek do dań diety lekkostrawnej, odchudzającej oraz oczywiście bezglutenowej. Szczególną popularnością cieszy się w Azji, skąd pochodzi. Warto wiedzieć, że makaron ryżowy powinien być obecny w diecie każdego z nas. Zawiera bardzo dużo białka, witamin, soli mineralnych, a przy tym jest zupełnie pozbawiony tłuszczu czy cholesterolu. Jeśli chodzi o właściwości makaronu ryżowego w diecie, to na pewno należy wspomnieć o wysokiej zawartości wapnia, żelaza, cynku i miedzi. Posiada średni indeks glikemiczny. Makaron ryżowe może być spożywany także przez osoby, które nie tolerują glutenu, na przykład chorujące na celiakię.
To cenne źródło węglowodanów złożonych. Sprawdzi się więc także w diecie sportowca, jedzony przed treningiem doda nam energii i na pewno poprawi samopoczucie. Zapewnia także uczucie sytości na długo. Wynika to z tego, że trawi się o wiele wolniej niż inne produkty, więc długo mamy wypełniony brzuch i zapominamy o słodkich czy słonych przekąskach.
Makaron ryżowy w diecie zawdzięczamy kuchni Dalekiego Wschodu. W Azji często nazywa się go „makaronem długiego życia”. Jest znacznie bardziej popularny niż klasyczny, dobrze nam znany pszennych produkt. W kuchni azjatyckiej występuje przede wszystkim w formie wstążek, rurek i oczywiście długi – cienkich lub nieco grubszych – nitek.
Tak, jak wspominaliśmy, makaron ryżowy jest niskokaloryczny i lekkostrawny. To sprawia, że ten rodzaj makaronu jest nieoceniona w przypadku problemów trawiennych. Ile kalorii ma makaron ryżowy? 100 g produktu po ugotowaniu zawiera jedynie około 140 kalorii. Warto więc ugotować go choćby na dzisiejszy obiad lub kolację! Trzeba jednak wiedzieć, jak ugotować makaron ryżowy.
Niektórych może zaskoczyć ta informacja, ale makaron ryżowy nie wymaga gotowania. Wszystko, co musimy zrobić to zalać go wrzącą wodą. Następnie, po kilku minutach, będzie gotowy do spożycia. Można dodać go do azjatyckich zup, sałatek, podać z kurczakiem, warzywami oraz owocami morza. Przekonaj się, które proste przepisy na obiad z makaronem ryżowym trafią w twoje gusta.
Makaron ryżowy z tofu
Składniki:
Przygotowanie: Przygotuj sos. Imbir obierz i posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, szczypiorek, posiekaną papryczkę i sos sojowy. Na oleju sezamowym podsmaż warzywa i pokrojone w kostkę, odsączone tofu. Przygotuj makaron ryżowy – zalej go ciepłą wodą i po kilu minutach odcedź. Połącz wszystkie składniki na patelni, zalej sosem. Podawaj ciepłe.
Prosty przepis na sałatką z makaronem ryżowym
Składniki:
Przygotowanie: Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z etykietą na opakowaniu. Pokrój drobno umytego i obranego ogórka. Pokrój w kostkę szynkę. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Dopraw do smaku solą i pieprzem, udekoruj posiekanym koperkiem.
Makaron ryżowy z kurczakiem
Składniki:
Przygotowanie: Pieczarki umyj i obierz. Pokrojone podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Smaż i dopraw do smaku solą, pieprzem, curry, ostrą papryką, czosnkiem. Na patelnię przełóż przygotowany wcześniej makaron ryżowy. Zalej wszystko sosem sojowym. Gotowe.