Melon - kalorie a właściwości. Z czym podawać melona? Jak jeść melona, gdy się odchudzamy?

Melon to jeden z tych owoców, które powinny na stałe gościć w naszym jadłospisie. Szczególnie, gdy mamy problemy z nadciśnieniem, borykamy się z miażdżycą czy chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Melon jest zdrowy i niskokaloryczny. Co musisz wiedzieć o tym owocu?

Melon kantalupa

Melon to popularny owoc, który ma wiele odmian. Jedną z nich jest melon kantalupa. Jego wartości odżywcze zostały docenione już w czasach starożytnych. Warto wiedzieć, że było to jeden z pierwszych owoców uprawianych nad Nilem. Do Europy trafił w XV wieku i stał się od razu bardzo popularny. Swoim słodkim smakiem zachwycił wielu. A lekarze docenili jego właściwości, zalecając go w dietach lekkostrawnych w okresie rekonwalescencji po licznych chorobach. Jego lekkostrawna formuła to jednak nie jedyne jego zalety.

Melon to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano od czasów starożytnych. Już wtedy owoc ten uprawiano nad Nilem. Do Europy trafił w XV w. i od razu zdobył popularność wśród smakoszy i nie tylko. Lekarze medycyny naturalnej polecali jego spożywanie w rekonwalescencji po chorobach, w reumatyzmie, a także w chorobach nerek, gdyż łagodnie stymuluje pracę tego narządu oraz działają moczopędnie. To niejedyne właściwości zdrowotne melonów.

Melon – jakie ma właściwości?

Melon kantalupa to cenne źródło karotenoidów. Miąższ owocu jest bardzo delikatny. To świetne źródło witaminy A. W 100 g produktu znajdziemy aż 3,138 mikrogramów karotenoidów. Jest to bardzo wysoka wartość. To mniej niż w marchewce, jednak o wiele więcej niż w pomarańczy.

Melon może uchronić nas przed nowotworami i miażdżycą. Szczególnie odmiana kantalupa. To skarbnica beta-karotenu. Jest to przeciwutleniacz, który chroni nas przed rozwojem niektórych nowotworów czy wspomnianej miażdżycy. Nie wspominając już o tym, że pomaga w funkcjonowaniu wzroku i pozwala na dłużej zachować opaleniznę.

Owoc ten świetnie sprawdzi się też na nadciśnienie. Zawiera bowiem dużo potasu. A jest to kluczowy pierwiastek w regulacji ciśnienie tętniczego. 100 gramów melona zwiera nawet do 267 mg tego pierwiastka. Oznacza to, że melon skutecznie uzupełni wszelkie powstałe niedobory.

Melon koi też nerwy. Zawiera bowiem witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. To dzięki nim możemy poprawić nastrój i koncentrację, a także rozwiązać problemy z zasypianiem. Melon powinien być więc jednym ze składników osób, które żyją w ciągłym stresie i mają problemy ze snem.

A jak działa melon na odchudzanie? Jak jeść melona, gdy zależy nam na dbaniu o linię? Przede wszystkim warto wiedzieć, że 90 proc. owocu stanowi woda. Jest to więc niskokaloryczny owoc, który zawiera dodatkowo cytrulinę, czyli aminokwas, który uczestniczy w produkcji hormonu wzrostu. Ten z kolei przyspiesza odchudzanie. Melon w diecie odchudzającej jest więc jak najbardziej wskazany! Tylko ile kalorii ma melon? Czy można go jeść bez ograniczeń?

Ile kalorii ma melon? Ile waży melon?

Melon ma naprawdę niewiele kalorii. 100 g produktu to około 34 kcal. Przeciętnej wielkości melon waży około 900 g. Znajdziemy więc w nim zaledwie 306 kcal. Skoro to cenny składnik diety odchudzającej i lekkostrawnej, warto poznać przepisy z jego wykorzystaniem. Z czym podawać melona?

Melon – z czym podawać?

Melon najlepiej sprawdzi się w formie sałatek owocowych, dodatków do deserów i lodów oraz jako samodzielna przystawka. Świetnie komponuje się z szynką parmeńską. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na wykorzystanie melona.

Melon z szynką parmeńską

Składniki:

  • melon,
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej,
  • białe wino.

Przygotowanie: Łyżką do lodów wydrąż kulki z miąższu melona. Nadziewaj je na wykałaczki, przekładaj plastrami zwiniętej szynki parmeńskiej. Skrop białym winem.

Melon z lodami

Składniki:

  • kilka kulek lodów śmietankowych i truskawkowych,
  • melon,
  • orzechy włoskie.

Przygotowanie: Do salaterki włóż lody. Następnie łyżką do lodów wydrąż kulki z miąższu melona. Przełóż do pucharków i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.