Pięć fit przepisów na płaski brzuch. Każdy z nich zrobisz w 20 minut

Dieta na płaski brzuch. Istnieją pewne grupy produktów, które mogą pomóc ci z osiągnięciu wymarzonej sylwetki. Fit przepisy mogą być równie pyszne, co ulubione wysokokaloryczne potrawy.

Smacznie, zdrowo i szybko? Jest to możliwe! Te dania przygotujesz w około 20 minut. Potrawy zawierają w sobie produkty, które potrafią zdziałać cuda i pomóc nam w pozbyciu się nadprogramowej warstwy tłuszczu z brzucha. Co jest sekretem tych składników? 

Chcesz mieć płaski brzuch? Włącz do menu te potrawy

Szykując dietetyczne obiady skup swoją uwagę na zawartość błonnika i probiotyków, które usprawniają przemianę materii oraz pracę jelit. Potrzebujesz szybkich przepisów? 20 minut na przygotowanie zdrowego obiadu to naprawdę mało!

1. Wegańska zupa warzywna - ta kolorowa potrawa zawiera wszystko, co niezbędne. Dzięki przygotowaniu wywaru na produktach roślinnych ograniczasz ilość spożywanego tłuszczu.

Składniki:

  • łyżka oliwy z oliwek;
  • 2 szklanki pokrojonej piżmowej dyni;
  • szklanka pokrojonej cebuli;
  • 3/4 szklanki pasternaku w plasterkach;
  • trzy łyżeczki drobno posiekanego czosnku;
  • 1,5 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru;
  • łyżeczka mielonej kurkumy;
  • pół łyżeczki mielonego kminku;
  • pół łyżeczki soli;
  • 6 szklanek warzywnego bulionu;
  • porcja duszonych pomidorów bez soli;
  • porcja niesolonej opłukanej ciecierzycy; 
  • łyżka octu jabłkowego;
  • łyżka posiekanej pietruszki.

Przygotowanie: Zacznij od rozgrzania oleju w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, pasternak i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż dodane warzywa zmiękną. Wsyp wtedy do środka przyprawy i kontynuuj gotowanie, cały czas mieszając, aż wywar zacznie intensywnie pachnieć. W tym momencie dodaj bulion i pomidory, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i poczekaj, aż warzywa się uduszą. Po 10 minutach dodaj ciecierzycę, mieszaj od czasu do czasu do ugotowania ciecierzycy. Zdejmij zupę z ognia, dodaj ocet, posyp pietruszką i podawaj od razu.

2. Curry z ciecierzycy - idealny rozgrzewający przepis na chłodniejsze dni. To aromatyczne danie wywodzi się z Indii. Świetnie się komponuje z brązowym ryżem albo gorącym naanem, czyli niskokalorycznym chlebkiem, przypominającym tortillę. 

Składniki:

  • 4 duże ząbki czosnku;
  • 3 centymetrowy kawałek świeżego imbiru - obrany i grubo posiekany;
  • średniej wielkości posiekana żółta cebula;
  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub z pestek winogron;
  • jedna papryczka, znana jako pieprz serrano;
  • po dwie łyżeczki mielonej kolendry i kminku;
  • 2 i 1/4 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki, bez dodatków soli;
  • 3/4 łyżeczki soli koszernej;
  • 2 puszki opłukanej cieciorki;
  • 2 łyżeczki garam masala;
  • świeża kolendra do dekoracji. 

Przygotowanie: Serrano, czosnek i imbir zmiel za pomocą miksera. Dodaj drobno posiekaną cebulę i miksuj ponownie, aż do osiągnięcia drobno posiekanej, ale nie wodnistej masy. Rozgrzej w dużym rondlu olej na średnim ogniu. Dodaj mieszankę przypraw z cebuli i gotuj przez 5 minut. Dodaj kolendrę, kminek i kurkumę, kontynuuj gotowanie, mieszając, przez dwie minuty. W międzyczasie zmiel pomidory, wrzuć je na patelnię i dodaj soli. Zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj ciecierzycę, garam masala, zmniejsz ogień i duś wszystko, co jakiś czas mieszając. Podawaj z posiekaną kolendrą. 

3. Awokado z łososiem - łosoś to cenne źródło kwasów omega-3. W połączeniu z awokado smakuje naprawdę wybornie, a przygotowanie przysmaku zajmuje bardzo mało czasu. 

Składniki:

  • pół szklanki beztłuszczowego greckiego jogurtu;
  • pół szklanki pokrojonego w kostkę selera;
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki;
  • łyżka soku z limonki;
  • 2 łyżeczki majonezu;
  • łyżeczka musztardy Dijon;
  • szczypta soli;
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu;
  • 2 awokado;
  • 2 puszki łososia, bez skóry i ości;
  • posiekany szczypiorek do dekoracji.

Przygotowanie: w średniej misce wymieszaj jogurt, seler, pietruszkę, sok z limonki, majonez, musztardę, sól oraz pieprz. Dodaj łososia i ponownie dokładnie wymieszaj. Przekrój dwa awokado na pół i usuń pestki. Pozbądź się około jednej łyżki miąższu z każdej połówki awokado i umieść w małej misce, rozgnieć widelcem miąższ i wymieszaj z wcześniej przygotowanym łososiem. Napełnij każdą z przygotowanych połówek łososiową mieszanką. Udekoruj szczypiorkiem i podawaj.  

4. Makaron ze szpinakiem i karczochami - szybkie, pyszne, efektowne i sycące danie, które zachwyci twoich gości. To doskonała porcja energii po treningu lub długim dniu w pracy.

Składniki:

  • porcja pełnoziarnistego makaronu;
  • paczka drobno posiekanego szpinaku;
  • 120 gramów sera śmietankowego o obniżonej zawartości tłuszczu, pokrojonego na kawałki;
  • 3/4 szklanki niskotłuszczowego mleka;
  • pół szklanki startego parmezanu;
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku;
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu;
  • 420 gramów karczochów, opłukanych, posiekanych i odsączonych z nadmiaru wody.

Przygotowanie: Zagotuj lekko osoloną wodę, wsyp makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu. W dużym rondlu na średnim ogniu gotuj szpinak z łyżką stołową wody, od czasu do czasu mieszając. Po dwóch minutach przenieś szpinak do miski. Dodaj ser oraz mleko na patelnię, ubijaj, aż składniki rozpuszczą się i stworzą kremową konsystencję. Dodaj parmezan, czosnek i pieprz, gotuj i ugniataj sos za pomocą trzepaczki, aż zgęstnieje i zacznie bulgotać. Odsącz szpinak z wody i dodaj do sosu, kolejno dodaj karczochy i makaron. Wymieszaj i zagotuj tak, aby potrawa się podgrzała.

5. Wiosenne tortille z warzywami - prosty sposób na sycący i dietetyczny lunch lub kolację.

Składniki:

  • 4 naleśniki-wrapy;
  • porcja oliwkowego hummusu;
  • 2 kawałki cienko pokrojonego sera Cheddar;
  • 1 i 1/3 szklanki drobno pokrojonego szpinaku;
  • szklanka brokułów;
  • szklanka pokrojonej czerwonej papryki;
  • szklanka zmielonej marchewki.

Przygotowanie: Posmaruj każdą tortillę hummusem. Dodaj pokrojone warzywa i zroluj przygotowany wrapy. Pokrój naleśniki w taki sposób, aby powstały roladki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.