Sos grzybowy z suszonych grzybów to danie, które zazwyczaj kojarzy nam się z kuchnią babci. To właśnie seniorki rodu zazwyczaj mają najwięcej czasu, aby jesienią pieczołowicie zbierać grzyby w lesie, czyścić je i suszyć. A jak wszyscy doskonale wiemy, kupione grzyby choć smaczne, smakują gorzej niż te zbierane z sercem.
Chcesz poeksperymentować w kuchni i zastanawiasz się, jak zrobić sos grzybowy? Na początek ustal, do czego chcesz go podać. Choć pyszny sam w sobie, jest jednak dodatkiem. Na pewno pasuje idealnie do pieczonych mięs. Możesz pomyśleć o pieczeni z wołowiny, wieprzowiny czy dziczyzny. Jeśli wolisz drób, to musisz wiedzieć, że sos grzybowy z suszonych grzybów najlepiej komponuje się z drobiem o ciemnym mięsie, czyli gęsią, perliczką oraz dzikim ptactwem.
Nic nie stoi na przeszkodzie w przyrządzeniu tego smakowitego dodatku, jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. W takim wypadku sos grzybowy musisz oczywiście serwować bez śmietany. Sprawdzi się on jako dodatek do kotletów ziemniaczanych, z kaszy. Świetnie smakować będzie z makaronem, a także jako sos do kopytek czy różnego rodzaju klusek. Jesz ryby? Sos grzybowy z suszonych grzybów także podkręci ich smak! Najlepiej będzie smakować z karpiem.
Poniżej znajdziecie trzy proste przepisy na sos grzybowy z suszonych grzybów. Pomyśleliśmy o propozycjach także dla osób, które starają się pilnować diety. Znajdziecie więc przepis na tradycyjny wariant sosu – śmietanowy sos grzybowy z suszonych grzybów, fit sos grzybowy z suszonych grzybów bez śmietany, a także sos grzybowy z suszonych grzybów z jogurtem. Którą wersję wybieracie?
Sos grzybowy z suszonych grzybów ze śmietaną
Składniki:
Przygotowanie: Grzyby namocz w wodzie. Po dwóch godzinach zagotuj je w tej samej wodzie. Gdy będą ostudzone, pokrój je drobno. W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę i podsmaż ją na maśle. Dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Cały czas mieszając, wlej chłody grzybowy wywar. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmij z palnika, dodaj stopniowo śmietanę i posyp pietruszką.
Fit sos grzybowy z suszonych grzybów bez śmietany
Składniki:
Przygotowanie: Suszone grzyby mocz w wodzie przez minimum dwie godziny. Wlej olej na patelnię. Zeszklij obraną i pokrojoną drobno cebulę. Gdy będzie miękka, dodaj obraną i pokrojoną cukinię. Duś na wolnym ogniu, dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój grzyby na drobne kawałki, dodaj na patelnię. Duś ponownie około 15 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podczas przyrządzania, dodaj wodę. Gotuj aż wyparuje.
Sos grzybowy z suszonych grzybów z jogurtem
Składniki:
Przygotowanie: Grzyby mocz w ciepłej wodzie. Powinny moczyć się około dwóch godzin. Po tym czasie nie wylewaj wody, a grzyby posiekaj drobno. Podsmaż w garnku cebulę na oleju roślinnym. Dodaj grzyby i wlej wodę, w której moczyły się grzyby. Dodaj pokrojony drobno czosnek, liść laurowy, gałązkę rozmarynu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś wszystkie składniki około 30 minut pod przykryciem. Na sam koniec dodaj łyżkę jogurtu greckiego. Jeśli wciąż jest za mało gęsty, dodaj kolejną łyżkę.