Sos grzybowy z suszonych grzybów - ze śmietaną czy z jogurtem? Którą wersję wybierasz?

Sos grzybowy z suszonych grzybów to klasyczny dodatek kuchni polskiej. Nasze mamy i babcie polewały nim kluski, dodawały do różnych rodzajów mięs. Niestety, choć smaczny jest także dość kaloryczny. Okazuje się, że można go przyrządzić także w wersji fit! Poznaj nasze najlepsze przepisy na sos grzybowy.

Jak zrobić sos grzybowy? Do czego pasuje sos grzybowy?

Sos grzybowy z suszonych  grzybów to danie, które zazwyczaj kojarzy nam się z kuchnią babci. To właśnie seniorki rodu zazwyczaj mają najwięcej czasu, aby jesienią pieczołowicie zbierać grzyby w lesie, czyścić je i suszyć. A jak wszyscy doskonale wiemy, kupione grzyby choć smaczne, smakują gorzej niż te zbierane z sercem.

Chcesz poeksperymentować w kuchni i zastanawiasz się, jak zrobić sos grzybowy? Na początek ustal, do czego chcesz go podać. Choć pyszny sam w sobie, jest jednak dodatkiem. Na pewno pasuje idealnie do pieczonych mięs. Możesz pomyśleć o pieczeni z wołowiny, wieprzowiny czy dziczyzny. Jeśli wolisz drób, to musisz wiedzieć, że sos grzybowy z suszonych grzybów najlepiej komponuje się z drobiem o ciemnym mięsie, czyli gęsią, perliczką oraz dzikim ptactwem.

Nic nie stoi na przeszkodzie w przyrządzeniu tego smakowitego dodatku, jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. W takim wypadku sos grzybowy musisz oczywiście serwować bez śmietany. Sprawdzi się on jako dodatek do kotletów ziemniaczanych, z kaszy. Świetnie smakować będzie z makaronem, a także jako sos do kopytek czy różnego rodzaju klusek. Jesz ryby? Sos grzybowy z suszonych grzybów także podkręci ich smak! Najlepiej będzie smakować z karpiem.

Proste przepisy na sos grzybowy z suszonych grzybów

Poniżej znajdziecie trzy proste przepisy na sos grzybowy z suszonych grzybów. Pomyśleliśmy o propozycjach także dla osób, które starają się pilnować diety. Znajdziecie więc przepis na tradycyjny wariant sosu – śmietanowy sos grzybowy z suszonych grzybów, fit sos grzybowy z suszonych grzybów bez śmietany, a także sos grzybowy z suszonych grzybów z jogurtem. Którą wersję wybieracie?

Sos grzybowy z suszonych grzybów ze śmietaną

Składniki:

  • garść suszonych grzybów,
  • jedna cebula,
  • dwie łyżki masła,
  • dwie łyżki mąki,
  • dwie łyżki gęstej śmietany 18 proc.,
  • sól, pieprz,
  • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie: Grzyby namocz w wodzie. Po dwóch godzinach zagotuj je w tej samej wodzie. Gdy będą ostudzone, pokrój je drobno. W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę i podsmaż ją na maśle. Dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Cały czas mieszając, wlej chłody grzybowy wywar. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmij z palnika, dodaj stopniowo śmietanę i posyp pietruszką.

Fit sos grzybowy z suszonych grzybów bez śmietany

Składniki:

  • szklanka suszonych grzybów,
  • dwie cebule,
  • jedna cukinia,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Suszone grzyby mocz w wodzie przez minimum dwie godziny. Wlej olej na patelnię. Zeszklij obraną i pokrojoną drobno cebulę. Gdy będzie miękka, dodaj obraną i pokrojoną cukinię. Duś na wolnym ogniu, dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój grzyby na drobne kawałki, dodaj na patelnię. Duś ponownie około 15 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podczas przyrządzania, dodaj wodę. Gotuj aż wyparuje.

Sos grzybowy z suszonych grzybów z jogurtem

Składniki:

  • szklanka krojonych suszonych grzybów,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • liść laurowy,
  • sól, pieprz,
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • jedna gałązka rozmarynu. 

Przygotowanie: Grzyby mocz w ciepłej wodzie. Powinny moczyć się około dwóch godzin. Po tym czasie nie wylewaj wody, a grzyby posiekaj drobno. Podsmaż w garnku cebulę na oleju roślinnym. Dodaj grzyby i wlej wodę, w której moczyły się grzyby. Dodaj pokrojony drobno czosnek, liść laurowy, gałązkę rozmarynu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś wszystkie składniki około 30 minut pod przykryciem. Na sam koniec dodaj łyżkę jogurtu greckiego. Jeśli wciąż jest za mało gęsty, dodaj kolejną łyżkę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.