Cztery sposoby na pyszne i zdrowe przekąski. Polubią je nawet największe niejadki

Szukasz zdrowych pomysłów na przekąski, które dodadzą energii w ciągu dnia i przemycą witaminy? Koniecznie zainspiruj się tymi szybkimi przepisami. Gwarantujemy, że posmakują każdemu.

Godzinom popołudniowym często towarzyszy duży spadek energii. Około szesnastej cała rodzina wraca do domu i czuje, że najchętniej udałaby się na drzemkę. Dzieci mają ochotę na coś słodkiego, aby dodać sobie powera przed odrabianiem prac domowych. Brakuje ci pomysłów i szukasz zdrowych oraz smacznych popołudniowych przekąsek? Mamy na nie sposób - koniecznie musisz spróbować tych przepisów.

smoothiesmoothie unshplash

Szybkie przepisy na energetyczne słodkości

Chcesz, aby dzieci po powrocie ze szkoły sięgnęły po coś zdrowego, zamiast objadać się słodyczami i niezdrowymi fast foodami? Zaproponuj im jedno z przedstawionych przez nas pomysłów - to nie tylko zdrowe, lecz także smaczne przekąski, po które na pewno będą sięgać z przyjemnością nawet największe niejadki.

1. Chrupiące serowe krakersy

Ten przepis, udostępniony przez "Purewow" przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom sera i chipsów. Do porcji 60 krakersów potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki mąki;
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli koszernej;
  • szczypty pieprzu cayenne;
  • 2 szklanki startego sera cheddar;
  • 1/4 szklanki startego parmezanu;
  • pół szklanki zimnego, niesłonego masła, pokrojonego w kostkę;
  • pół szklanki zimnej wody lub więcej, jeśli będzie taka potrzeba. 

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. Zmieszaj w robocie kuchennym mąkę z solą, pieprzem oraz serami. Dodaj masło i mieszaj dalej, do uzyskania gęstej masy. Dodaj wodę i wymieszaj, aż ciasto utworzy zwartą kulę wokół ostrza. Jeśli ciasto jest za suche dodaj więcej wody. Podziel je na dwie części. Na osypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, na około centymetrowy placek. Pokrój w kwadraty o boku około 3 centymetrów. Używając noża lub widelca zrób dziurę na środku każdego krakersa. Piecz przysmaki, aż będą miały złoty kolor, czyli około 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Ostudź przed podaniem. 

2. Wegański sos serowy - idealny do natchosów

Ten przepis pojawia się w różnych wersjach na wielu stronach internetowych. Nam najbardziej przypadła do gustu propozycja Alicji Rokickiej, autorki jednego z najpopularniejszych blogów o kuchni wegańskiej "Wegan Nerd". Jaki przepis poleca Alicja? 

Składniki:

  • 2-3 średnie ugotowane ziemniaki;
  • ugotowana marchewka;
  • pół szklanki płatków drożdżowych;
  • parę łyżek wody dla odpowiedniej konsystencji;
  • 3 łyżki zwykłego oleju;
  • po pół łyżeczki słodkiej papryki i czosnku.
  • opcjonalnie pół łyżeczki cebuli w proszku;
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie: ugotowane wcześniej warzywa zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj płatki, wodę oraz pozostałe składniki. Ponownie zmiksuj je za pomocą blendera do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli wolisz ostrzejszy smak, możesz dodać wędzonej papryki w przyprawie. 

3. Orzechowo-kokosowa granola

Składniki:

  •  4 szklanki płatków owsianych;
  • ? szklanki kakao;
  • 3/4 szklanki kremowego masła orzechowego, dodatkowa porcja do podania; 
  • 1/3 szklanki miodu;
  • 1/3 szklanki oleju;
  • 1,5 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego;
  • pół szklanki łuskanych,pokruszonych i prażonych ziaren kakao.
  • 170 gramów posiekanej ciemnej czekolady.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. W międzyczasie wymieszaj w dużej misce płatki owsiane i proszek kakaowy. Do średniej wielkości garnka wlej miód i masło orzechowe. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż mieszanina stanie się płynna, pod koniec dodaj wanilię. Następnie dodaj masę do miski z granolą i dokładnie wymieszaj. Rozłóż równą warstwę na blaszce do pieczenia. Piecz granolę około 45 minut, co kwadrans mieszając. Po wyznaczonym czasie ostudź i pomieszaj z kawałkami czekolady oraz prażonymi ziarnami kakao. Podaj polane masłem orzechowym. 

4. Jagodowe smoothie Gwyneth Paltrow

Jak zapewnia "Purewow", to ulubiona zdrowa przekąska aktorki. To porcja witamin, antyoksydantów i doskonały zastrzyk energii.

Składniki:

  • pół szklanki mrożonych jagód;
  • pół szklanki mrożonego kalafiora;
  • łyżka niesłodzonego masła migdałowego; 
  • 3/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego;
  • porcja posiekanych daktyli, bez pestek;
  • sok z połowy limonki.

Przygotowanie: Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj tak długo, aż powstanie pożądana konsystencja.

Jak się odżywiają gwiazdy? Zobacz, co o swojej diecie opowiedziała Zosia Ślotała w "Przerwie na kawę":

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.