Kiedy szukamy skutecznego sposobu na szybkie zbicie wagi, jesteśmy gotowe zrobić naprawdę porządny research, by znaleźć najlepszą dla nas opcję. Powrót do formy i piękne ciało do sezonu bikini to jeden z celów wielu kobiet. Chcesz spróbować czegoś nowego? Ostatnim hitem wśród dietetyków jest menu wzbogacone o ostre czerwone papryczki.
Dodanie przyprawy z ostrej papryczki chili podkręca nasz metabolizm. Szybka przemiana materii jest kluczowa w odchudzaniu. Ostatnie badania potwierdzają, że jeden ze składników przyprawy zawiera specjalne właściwości, które przyspieszają spalanie kalorii. W jaki sposób? W chili znajduje się kapsaicyna, która wywołuje uczucie ciepła, które z kolei podkręca nasz metabolizm. Przyspieszony metabolizm zwiększa zdolność naszego organizmu do przekształcania żywności w energię. Większa dawka energii pozwoli ci spalić większe ilości tłuszczu. Przeprowadzony został eksperyment, gdzie dodano odpowiednią porcję pieprzu cayenne, czyli popularnej chili do posiłku. Okazało się, że metabolizm podniósł się już po upływie 30 minut po jedzeniu.
Czerwone papryczki mogą być elementem naszej diety, nie powinny być jednak jej podstawą. Jak wszystko, spożywajmy je z umiarem. Papryczki mają działanie przeciwzapalne oraz gastroprotekcyjne. Istnieją jednak przeciwwskazania; jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki, a zwłaszcza te na nadciśnienie, jesteś w ciąży lub karmisz piersią najlepiej będzie, jak wyrzucisz chili ze swojego menu.
Co jeść, żeby schudnąć? Te produkty na pewno znajdują się w twojej kuchni: