5 zalet z dodawania nasion chia do posiłków. Ten superfoods na dobre zagości w twoim menu

Nasiona chia wciąż zyskują na popularności. Ten superfoods, dzięki zawartości wielu witamin i składników odżywczych znajduje się na liście zakupów wegan i wegetarian. Jakie zyskamy korzyści, włączając nasiona do diety?

O nasionach chia zrobiło się głośno parę lat temu, kiedy naukowcy zwrócili uwagę na niesamowitą ilość zawartego w nich białka. Później pojawiły się spekulacje na temat szkodliwości chia. Dziś wiemy, że w odpowiednich ilościach mają pozytywny wpływ na nasz organizm.

Nasiona chia - właściwości

W tym superfoods znajdziemy wiele potrzebnych witamin i minerałów. To prawdziwa bomba potrzebnych nam składników odżywczych. Co należy wiedzieć o tym popularnym dietetycznym cudzie? W nasionach chia znajdziemy między innymi:

  • antyoksydanty; 
  • wapno;
  • magnez;
  • witaminę B3;
  • węgiel;
  • błonnik;
  • dużo białka.

Nasiona możemy dodawać do sałatek, owsianek, przygotowywać z nich puddingi i kisiele. Doskonale smakują z owocami i jogurtem. Możesz je też dodać do domowych wypieków np. ciast i muffinek. Dodanie ich do codziennych posiłków jest niezwykle proste. Jaki wpływ mają nasiona chia na nasz organizm?

jak wykorzystać chia?jak wykorzystać chia? unsplash

Pięć zalet spożywania nasion chia

Chcesz przekonać się, dlaczego warto włączyć do diety nasiona chia? Koniecznie dowiedz się, jakie korzyści niesie spożywanie tego superfoodsa. 

1. Środek wspomagający utratę wagi

Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego, nasiona chia doskonale sprawdzą się, jako składnik diety odchudzającej. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że trawienie nasion wydłuża się w czasie, dzięki niemu odpowiednio dłużej czujemy się najedzeni. Co ciekawe, chia są przy tym niskokaloryczne. Łyżka stołowa nasion to 5 gramów błonnika i tylko około 45 kalorii. 

2. Redukowanie poziomu złego cholesterolu

Chia normują ciśnienie krwi oraz obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko miażdżycy, chorób serca oraz nadciśnienia tętniczego. Spożywając nasiona jest obniża się również prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę. 

3. Reguluje poziom cukru we krwi

Według badań przeprowadzonych w 2017 roku, nasiona chia potrafią przekształcić glukozę w węglowodany o powolnym uwalnianiu. Dzięki temu, regulują poziom glukozy, co jest bardzo przydatne dla osób, które cierpią na cukrzycę typu drugiego.

4. Pomaga w uregulowaniu pracy jelit

Jeśli masz problemy z trawieniem i cierpisz z powodu zaparć, nasiona chia będą idealnym sposobem, aby uporać się z przykrym problemem. Napój z dodatkiem chia pomaga oczyścić jelita z zalegających w nich toksyn.

5. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka

Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, nasiona chia pomagają organizmowi w zwalczaniu wolnych rodników, a także utleniają powstałe w naszym ciele stany zapalne. Za duża ilość wolnych rodników może spowodować uszkadzanie cząsteczek komórkowych, co prowadzi do zwiększonego ryzyka zachorowania na raka. 

Jedz z umiarem - nawet superfoodsy

Należy pamiętać, że nasiona chia są bogate w różne składniki odżywcze. Dosłownie - ilość mikro- i markoelementów, które zawierają jest na tyle wysoka, że należy je spożywać z umiarem. Wiele badań potwierdza, że niektóre składniki chia, spożywane w nadmiarze, mogą powodować np. zmniejszenie czasu krzepnięcia krwi. Więcej na temat dawkowania nasion dowiesz się z naszego artykułu na ten temat. Pamiętajmy - wszystko należy spożywać z umiarem, zbyt duża ilość minerałów również może być szkodliwa dla zdrowia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.