Mleka sojowe stają się coraz popularniejsze. Jak się robi mleko sojowe?

Mleko sojowe to mleko roślinne, które nie pochodzi od zwierząt. Co ciekawe budzi wiele kontrowersji. Czy na pewno jest zdrowe? Z czego jest zrobione mleko sojowe? Poznaj skład, właściwości, zastosowanie mleka sojowego.

Jak się robi mleko sojowe?

Lubisz mleko sojowe, ale coraz częściej zastanawiasz się nad jego składem? Z czego jest zrobione mleko sojowe? Mleko sojowe to tak naprawdę napój sojowy, konkretnie, fachowo nazywając rzecz „wodny ekstrakt produkowany z ziaren soi albo nieodtłuszczonej mąki sojowej, który jest mieszanką białek, węglowodanów i tłuszczów.

Warto wiedzieć, że mleka sojowe było produkowane w Chinach i w wielu regionach Azji Wschodniej znacznie wcześniej niż dotarły one do Europy. Na naszym kontynencie stały się one popularne dopiero pod koniec dwudziestego wieku, jednak można było je kupić już na początku ubiegłego stulecie. W 1910 roku Yu-Ying rozpoczął produkcję mleka sojowego we Francji.

Obecnie mleka sojowe wybierają osoby na diecie bezmlecznej, z nietolerancją laktozy, alergią na kazeinę oraz wegetarianie i weganie.

Mleko sojowe – rodzaje

Co ciekawe mleko sojowe występuje w wielu wariantach. Okazuje się, że nie ma stały proporcji mleka sojowego. Jest jednak kilka najpopularniejszych rodzajów. Pierwszym z nich jest tak zwane tradycyjne mleko sojowe. To napój, który powstaje poprzez wodną ekstrakcję całych ziaren soi w proporcji wody do soi 5:1, zawiera 4 proc. białka. Na rynku znajdziemy mleko „tradycyjne” sojowe w smaku naturalnym, waniliowym lub czekoladowym.

Ponadto występuje także mleko „nabiałowe”. To mleko sojowe produkowane tak, by jak najbardziej przypominało mleko krowie. Proporcja wody do ziaren wynosi tu 7:1. Mleko „nabiałowe” zawiera 3,5 proc. białka i jest delikatnie dosładzane. Zawiera też tłuszcz, sól, niekiedy aromaty podkręcającego jego mleczny posmak.

Za mleka sojowe uznaje się też napój sojowy, który jest słodzony i zawiera dużo aromatów. Tutaj proporcja wody do soi wynosi 20:1.

Mleko sojowe ma też kilka pochodnych. Są to na przykład jogurt i kefir, czyli fermentowane przetwory mleka sojowego. Mleko sojowe często jest też mieszane z sokami warzywnymi. Otrzymujemy wówczas napój sojowy o konkretnym smaku.

Mleka sojowe – skład, właściwości, zastosowanie

Poznaliśmy już skład mleka sojowego, pora więc na właściwości i zastosowanie mleka sojowego. Czy mleko sojowe w czasie odchudzania może nam pomóc? I tak, i nie. Zależy od tego, jaki produkt wybierzemy. Najmniej kaloryczne są mleka sojowe niedosładzane. Ile kalorii ma mleko sojowe?

W szklance produktu znajdziemy około 80 kcal. Dla porównania w mleku sojowym słodzonym będzie ich aż 131. Czy mleko sojowe w czasie odchudzania jest wskazane? W zasadzie tylko, gdy mamy alergię lub nietolerancję. W innym przypadku nie przyczyni się wyraźnie do większego ubytku masy.

Mleko sojowe jest jednak bardzo zdrowe. Zawiera wapń, witaminy B12, A i D, kwas foliowy, potas. Kluczowym składnikiem są także izoflawony. Niestety także bywa przyczyną alergii. Musimy obserwować organizm po wypiciu takiego napoju i ocenić, czy możemy nim zastąpić mleko roślinne. Jeśli chodzi o zastosowanie mleka sojowego, to jest ono szerokie. Możemy dodawać je zawsze wtedy, gdy sięgaliśmy po mleko krowie. Sprawdzi się w ciastach, kawie czy budyniu. Poniżej znajdziecie przepis na mleko sojowe domowej roboty.

Przepis na mleko sojowe

Składniki:

  • 400 g suchych ziaren soi,
  • woda do moczenia ziarna,
  • dodatkowo trzy litry wody,
  • cztery łyżki syropu z agawy.

Przygotowanie napoju: Zalej soję wodą. Odstaw na noc. Powinna napęcznieć. Rano odlej wodę przez sito. Płucz ziarna kilka razy w wodzie. Soję zblenduj na gładką masę. Stopniowo dodawaj wodę. Przełóż ją do miski. Zagotuj kolejne dwa litry wody. Gdy będzie wrząca, dodaj przygotowaną wcześniej pastę sojową. Mieszaj delikatnie aż do momentu, gdy woda ponownie się zagotuje. Wyłącz gaz i odstaw na 10 minut. Po tym czasie zamieszaj i ponownie zagotuj. Trzymaj na ogniu przez pięć minut. Sitko wyłóż gazą. Ustaw je nad garnkiem i zacznij przelewać mleko sojowe. Do powstałego płynu możesz dodać syrop z agawy. Tak powstałe mleko sojowe można rozcieńczyć jeszcze wodą.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.