Herbata z trawy cytrynowej ma niezwykłe właściwości. W taki sposób pomoże ci zrzucić zbędne kilogramy

Odpowiednio dobrane ziołowe herbaty pozwolą na przyspieszenie odchudzania. Którą wybrać, żeby pozostać w formie? Koniecznie wypróbuj tę z trawy cytrynowej.

Napar z trawy cytrynowej - pięknie pachnie oraz posiada lekko cierpki cytrusowy smak. Mało osób zdaje sobie sprawę, że ich ulubiona herbata ma wiele właściwości zdrowotnych; pomaga zmniejszyć stres, poprawia nastrój, radzi sobie z problemami ze snem, a także zwiększa odporność. To również naturalny środek przeciwbólowy. Mniej powszechna wiedzą jest fakt, że herbata z trawy cytrynowej przyspiesza odchudzanie. Ale to nie wszystko!

Herbata z trawy cytrynowej - właściwości

Dlaczego napar powinien znaleźć się w naszej diecie? Oprócz wyżej wspomnianych zalet, trawa cytrynowa zawiera przeciwutleniacze oraz substancje, które radzą sobie ze stanami zapalnymi oraz drobnoustrojami. W jaki jednak sposób trawa cytrynowa pomaga przy odchudzaniu? Picie herbaty z odpowiednim zestawem ćwiczeń przyniesie zaskakujące efekty.

Herbata z trawy cytrynowej sprzyja odchudzaniu

Trawa cytrynowa przyspiesza nasz metabolizm oraz sprawia, że podczas ćwiczeń spalamy więcej kalorii, co poprawia pracę układu trawiennego. Żołądek szybciej trawi posiłek, co wiąże się z szybszym spalaniem, a także szybszym dostarczeniem większej ilości zastrzyku energii. Herbata sama w sobie ma bardzo mało kalorii i węglowodanów. Wypicie jej przed posiłkiem zmniejszy nasz apetyt. Warto też wspomnieć o tym, że jest to napój moczopędny, dzięki czemu pozbędziesz się szybciej nagromadzonej w organizmie wody, co również poskutkuje mniejszą wagą.

Trawa cytrynowa w kuchni i domu

Istnieje kilka sposobów wykorzystania tej niezwykłej rośliny. Oprócz dość popularnej herbaty, z trawy cytrynowej przygotowuje się olejki eteryczne, wykorzystywane w aromaterapii, jako środek kojący problemy żołądkowe, wspomagająco czy leczeniu trądziku oraz jako naturalny środek rozgrzewający mięśnie. Dodatkowo, łodygi rośliny można wykorzystać w kuchni, jako aromatyczny składnik wielu potraw. Łodygę i liście kroimy i wrzucamy do dania w całości. Po ugotowaniu wyjmujemy ją z garnka -nasz obiad zyska cytrynowy aromat.

Herbatę z trawą cytrynową lub samą suszoną roślinę, przygotowaną do parzenia kupisz w sklepach ze zdrową żywnością, herbaciarniach, większych marketach lub sklepach online - to ogólnodostępne zioło i przyprawa. 

Więcej o: