Smak buraczków zasmażanych wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Taką surówkę przyrządzała dla nas mama i babcia. Choć zasmażane, to i tak zdrowe! W burakach znajdziemy bowiem dużo witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy A, witaminy E i witaminy K. To także cenne źródło wielu minerałów – choćby takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Warto jeść buraczki zasmażone, ponieważ dzięki nim udaje nam się skutecznie wzmocnić krążenie. Buraki zapobiegają anemii i są pomocne w leczeniu białaczki. To silny przeciwutleniacz, który wspomaga korzystnie układ krwionośny.
Kwas foliowy, którego są cennym źródłem, pomaga w rozwoju płodu i dodatkowo usuwa z organizmu szkodliwą homocysteinę, które często wywołuje choroby serca. Dzięki buraczkom zasmażanym uda nam się skutecznie obniżyć cholesterol. Są więc wskazane dla wszystkich, którzy mają zbyt wysokie ciśnienie.
Jedynie osoby z cukrzycą nie powinny spożywać buraczków. Mają one bowiem dość wysoki indeks glikemiczny.
Zastanawiasz się, ile kalorii mają buraczki zasmażane? Musisz wiedzieć, że ich kaloryczność rośnie wraz z dodaniem zasmażki. W 100 g buraczków zasmażanych znajdziemy około 85 kcal. Musimy uważać, aby nie pojawiło się w nich zbyt wiele tłuszczów nasyconych. Wtedy niestety przestają być już zdrowym obiadowym dodatkiem. Jeśli jesteś więc na diecie, lepiej wybieraj czyste buraczki, bez zasmażki. A jeśli ewentualne dodatkowe kalorie nie są ci straszne, to możesz eksperymentować. Warto wypróbować nasze przepisy na buraczki zasmażane na słodko, buraczki zasmażane z jabłkiem i buraczki zasmażane ze śmietaną.
Buraczki zasmażane ze śmietaną mają około 150 kcal w 100 g. Natomiast buraczki zasmażane z jabłkiem około 120 kcal. Kaloryczne najmniej są buraczki zasmażane na słodki – znajdziemy w nich około 100 kcal.
Nasze przepisy na buraczki zasmażane są proste i łatwe w przygotowaniu. Pamiętaj, że im dłużej będziesz gotować buraki w wodzie, czyli im będą bardziej miękkie, tym łatwiej zetrzesz je na tarce. Lepiej wybierać tarkę o grubych oczkach. Nie musisz odsączać buraków. Gdy puszczą sok, będą bardziej kremowe w konsystencji. A dodatkowo zużyjesz mniej tłuszczu do ich podgrzania, będą więc miały mniej kalorii.
Buraczki zasmażane pasuję praktycznie do każdego tradycyjnego drugiego dania. Świetnie komponują się z ziemniakami i kotletami oraz rybą.
Buraczki zasmażane ze śmietaną – przepis
Składniki:
Przygotowanie: Obierz, umyj i ugotuj buraczki. Gdy będą miękkie, zetrzyj je na tarce. Przełóż na patelnię i podgrzej aż puszczą naturalny sok. Po chwili dodaj do nich mąkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec wlej śmietanę. Mieszaj aż będą zupełnie gładkie.
Buraczki zasmażane z jabłkiem – przepis
Składniki:
Przygotowanie: Ugotuj obrane i umyte buraki. Kiedy będą już ostudzone, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie umyj, obierz i także zetrzyj jabłko. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju. Dodaj buraki oraz jabłko. Dopraw do smaku, polej octem.
Buraczki zasmażane na słodko – przepis
Składniki:
Przygotowanie: Umyj, obierz i ugotuj buraki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Przełóż na patelnię, na rozgrzane masło. Dodaj cukier i dopraw do smaku. Mieszaj i duś buraczki przez około 10 minut.