Ile kalorii ma kabaczek? Poznaj nasze najlepsze przepisy z kabaczkiem w roli głównej

Kabaczek, czyli inaczej cukinia, to jedna z warzyw z rodziny dyniowatych. Jest smaczny, mięsisty i wyjątkowo zdrowy. Jak zrobić marynowanego kabaczka? Jak zrobić placki z kabaczka? Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy z kabaczkiem i dowiesz się, ile kalorii ma kabaczek.

Kabaczek a cukinia. Właściwości i wartości odżywcze

Kabaczek to polska nazwa cukinii. W zasadzie obie nazwy są stosowane wymiennie. Kabaczek szczególnie popularny jest jednak w południowo-wschodnich regionach kraju. W pozostałych częściach Polski częściej jednak występuje nazwa cukinia, pochodząca od włoskiego słowa zucchina. Oznacza dokładnie „małą dynię”.

Kabaczek jest właśnie odmianą dyni. Wyodrębniono ją właśnie we Włoszech. Stało się to w XIX wieku i od tamtej pory cukinia zagościła na stałe na europejskich stołach. Co ciekawe do Polski trafiła bardzo późno – dopiero w latach 70. XX wieku.

Warto wiedzieć, że choć kabaczek i cukinia to to samo warzywo niektórzy uważają, że są między nimi różnice. Czym więc różni się kabaczek od cukinii? Zdaniem niektórych cukinia jest wydłużona, ciemnozielona. Kabaczek natomiast jest większy, ma bardziej nieregularny kształt oraz żółty, pomarańczowy, ewentualnie jasnozielony kolor. Jak byśmy do sprawy nie podchodzili, kabaczek vel cukinia to bardzo zdrowe, niskokaloryczne warzywo.  Jakie wartości odżywcze kryje?

Kabaczek – kalorie, wartości odżywcze i właściwości

Kabaczek to warzywo niskokaloryczne. W  100 g produktu nie znajdziemy więcej niż 20 kcal. Aż 95 proc. jego składu stanowi woda. Zawiera natomiast bardzo dużo witamin i składników odżywczych. Przede wszystkim witaminy C. 100 g warzywa stanowi 28 proc. dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na tę witaminę. Ponadto to cenne źródło witaminy E, K, B6, B2, kwasu foliowego, witaminy B1, B3 oraz kwasu pantotenowego. Nie możemy zapominać o dużej ilości potasu, manganu i magnezu. Nieco mniej, jednak wciąż znaczące pokłady, znajdziemy w kabaczku żelaza, cynku i fosforu.

Wśród właściwości kabaczka należy przede wszystkim wymienić jego właściwości odchudzające. Ponadto kabaczek reguluje pracę układu nerwowego, skutecznie obniża ciśnienie krwi. Regularnie włączany do diety wzmacnia także naczynia krwionośne i działa skutecznie zapobiegając zmianom miażdżycowym i związanym z nimi chorobom serca.

Wartości odżywcze kabaczka neutralizują występujące w organizmie wolne rodniki. Poprawia się nasza odporność i stan skóry, włosów oraz paznokci. Kabaczek to także silne właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Włączając go do naszego codziennego jadłospisu nie musimy martwić się o stan siatkówki oka i metabolizm. Zapobiega bowiem degeneracji siatkówki oka i świetnie wspomaga przemianę materii – przy okazji zmniejszając dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Z powodu tych wszystkich zalet nie powinniśmy o nim zapominać komponując naszą dietę. Dlatego służymy pomocą i przygotowaliśmy kilka przepisów z kabaczkiem w roli głównej. Jak zrobić placki z kabaczkiem? Jak zrobić kabaczek marynowany? Podpowiadamy!

Kabaczek – przepisy

Kabaczek placki – jak zrobić?

Składniki:

  • dwa kabaczki,
  • dwa duże ziemniaki,
  • dwie szklanki płatków owsianych,
  • dwa jajka,
  • sól, pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie: Kabaczka i ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij wodę. Dodaj płatki owsiane, jajka, dopraw do smaku. Wymieszaj i smaż placki na rozgrzanym oleju. Serwuj z jogurtem naturalnym.

Kabaczek marynowany – jak zrobić?

Składniki:

  • 2 kg kabaczka,
  • dwie czerwone papryki,
  • jedna cebula,
  • łyżeczka kurkumy,
  • kilka szklanek wody (około pięciu),
  • ¾ szklanki octu 6 proc.,
  • dwie łyżki soli,
  • pięć łyżek cukru,
  • chrzan,
  • liść laurowy,
  • dwie łyżki gorczycy.

Przygotowanie: Umyj i obierz kabaczki. Pokrój w plastry. Posyp solą i zostaw na kilka godzin. Wytrzyj je do sucha papierowym ręcznikiem, posyp kurkumą. Z pozostałych składników zagotuj zalewę. Włóż kabaczki do słoików, zalej zalewą. Pasteryzuj około 10-15 minut.

Kabaczek faszerowany pieczarkami – jak zrobić?

Składniki:

  • kilka kabaczków,
  • 500 g pieczarek,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • olej. 

Przygotowanie:  Kabaczka umyj, przekrój wzdłuż, wydrąż. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na niej pokrojoną cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki. Duś je do miękkości, dopraw do smaku. Kabaczka napełnij farszem. Przełóż na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Piecz je około godziny w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Więcej o:
Copyright © Agora SA