Skończyły ci się pomysły na przepisy na dietetyczny obiad? Skorzystaj z naszych!

Dietetyczny obiad do pracy czy dla całej rodziny wcale nie musi być nudny. Nie musicie jeść wciąż tych samych dań. Zainspiruj się naszymi szybkimi i prostymi przepisami na niskokaloryczne dania i zaskocz swoich bliski.

Dietetyczny obiad do pracy – 3 przepisy na szybkie dania

Szybki przepis na dietetyczny obiad z kurczakiem

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • pół pęczka pietruszki,
  • ząbek czosnku,
  • dwie-trzy łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • 100 g fasolki szparagowej,
  • 40 g ryżu.

Przygotowanie: Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie w blenderze kielichowym zmiksuj na gładką masę listki pietruszki, oliwę oraz czosnek. Dopraw solą i pieprz. Pierś z kurczaka obtocz w pietruszkowym pesto i piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Ugotuj fasolkę szparagową. W osolonej wodzie gotuj umytą i oczyszczoną fasolkę przez 5-10 minut.

Prosty przepis na dietetyczny obiad z ryżem

Składniki:

  • 100 g ryżu do risotto, na przykład arborio,
  • jedna cytryna,
  • sześć dymek,
  • słoik (około 180 ml) pesto,
  • szklanka startego parmezanu,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Ryż wymieszaj z połową porcji pesto. Praż przez chwilę na suchej patelni. Zalej gorącym bulionem i duś na wolnym ogniu, aż ryż zacznie wchłaniać wodę. Pod koniec gotowania, kiedy ryż będzie już prawie miękki, dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny. Dodaj pozostałe pesto i pokrojone drobno dymki. Dopraw do smaku. Tuż przed podaniem wymieszaj z parmezanem. Możesz jeść na zimno i na ciepło.

Niskokaloryczny przepis na dietetyczny obiad wegetariański – warzywne burgery

Składniki:

  • dwie marchewki,
  • puszka ciecierzycy,
  • jedna cebula,
  • pół szklanki płatków owsianych,
  • sól, pieprz, ewentualnie ząbek czosnku,
  • bułki grahamki,
  • sałata,
  • pomidor,
  • ogórek,
  • ulubiony ostry sos lub/i humus,
  • łyżka masła.

Przygotowanie: Zetrzyj marchewkę na tarce. W blenderze zmiksuj ciecierzycę i cebulę. Ewentualnie dodaj czosnek. Dopraw do smaku solę i pieprzem, dodaj marchewkę i płatki owsiane. Formułuj kotlety i smaż na rumiany kolor na maśle. Podpiecz w piekarniku bułkę. Przekrój ją na pół. Posmaruj ulubionym sosem i/lub humusem. Układaj kolejno – liść sałaty, kotlet, pomidory, ogórki.

Przepisy na dietetyczne obiady dla rodziny – 3 przepisy na proste dania

Prosty przepis na dietetyczny obiad z pieczarkami

Składniki:

  • 200 g twarogu,
  • dwa ziemniaki,
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej i pszennej,
  • 500 g pieczarek,
  • śmietana 18 proc. lub jogurt naturalny,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki. Ostudź je. Gdy będą chłodne, dodaj do nich ser i ubij na gładką masę. Kiedy składniki się połącz, dodaj jako, mąkę pszenną i ziemniaczaną i szczyptę soli. Zagnieć gładkie ciasto, a następnie formułuj długie ruloniki. Tnij na kawałki, tak aby osiągnąć kształt klusek leniwych. Gotuj je we wrzącej wodzie. Po wypłynięciu na wierzch, gotuj jeszcze około 7 minut. W międzyczasie umyj, oczyść i pokrój w plasterki pieczarki. Duś na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jogurt lub śmietanę i wymieszaj. Gotowe leniwe polewaj sosem pieczarkowym.

Szybki przepis na dietetyczny obiad z kaszą

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 150 g suszonych pomidorów,
  • 150 g pieczarek,
  • dwie solidne łyżki masła,
  • mała czerwona cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • dwa pomidory,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podsmaż  na maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Umyj i oczyść pieczarki. Pokrój w plasterki i dołóż do cebuli oraz czosnku. Duś na patelni aż do miękkości. Dodaj pokrojone drobno suszone pomidory oraz pokrojone świeże pomidory. Dodaj  ugotowaną kaszę. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Niskokaloryczny przepis na dietetyczny obiad ze schabu

Składniki:

  • 0,5 kg schabu bez kości,
  • przyprawy i zioła: majeranek, tymianek, estragon, rozmaryn, papryka ostra, sól, pieprz, dwa ząbki czosnku,
  • opakowanie warzyw na patelnię.

Przygotowanie: Do zimnej wody włóż umyty schab. Dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj wszystko około 15 minut od zagotowania wody. Pozostaw schab w naczyniu na około pięć godzin. Po tym czasie ponownie gotuj schab przez 15 minut od chwili zagotowania się wody. Zostaw do wystudzenia. Możesz serwować na zimno lub na ciepło. Świetnie komponuje się z klasycznymi warzywami na patelnię i/lub pieczywem pełnoziarnistym.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.