Najlepsze przepisy na keto-zupy. Zachwycą nie tylko fanów diety ketogenicznej

Te przepisy to dowód na to, że warto przejść na dietę ketogeniczną albo chociaż spróbować kilka ketogenicznych smaków. Mają mnóswto wartości odżywczych, łatwo je przygotować i są wyjątkowo smaczne.

Dieta ketogeniczna od dłuższego czasu króluje w Internecie. Jednak te keto-zupy to idealna propozycja zarówno dla tych, którzy ją stosują, jak i tych, którzy po prostu szukają nowych propozycji na zdrowe dania.

Ich wyjątkowe smaki przełamują nudę w kuchni i stanowią świetną okazję do spróbowania czegoś nowego. Zawierają wartościowe składniki, a ich wykonanie zdecydowanie nie jest zbyt skomplikowane.

4 najlepsze przepisy na keto-zupy:

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

  • 3/4 szklanki masła
  • 1/2 szklanki pokrojonej cebuli
  • 1 łyżeczka erytrytolu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/8 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 4 szklanki bulionu z kości wołowej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 do 2 gałązek świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 170 g chipsów ze skórek wieprzowych
  • 1/2 szklanki sera Gruyère
  • 1/2 szklanki parmezanu

Sposób wykonania:

Rozpuść masło w garnku. Dodaj cebulę i duś przez 8 do 10 minut, a następnie wsyp erytrytol i kontynuuj gotowanie przez około 5 minut, często mieszając drewnianą łyżką. Dosyp czosnek, gumę ksantanową i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj kolejno pozostałe składniki: bulion, ocet, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz. Przykryj całość pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Gotową zupę podziel na 4 porcje. Na wierzch każdej połóż chipsy ze skórek wieprzowych i starty ser.

Kremowa zupa toskańska

Składniki:

  • 1 kg tradycyjnej kiełbasy śniadaniowej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera pokrojone w kostkę
  • 1/4 szklanki czosnku, pokrojonej w kostkę
  • 1 pokrojona grillowana papryka
  • 240 g serka śmietankowego
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 szklanka szpinaku lub rukoli

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni podsmaż przez 5 minut kiełbasę śniadaniową. Odłóż ją na bok, a na patelnię wrzuć cebulę i seler. Smaż około 6 minut. Dodaj czosnek i kontynuuj smażenie, od czasu do czasu mieszając przez około 5 minut. Wrzuć z powrotem kiełbasę do warzyw i dodaj pieczoną czerwoną paprykę oraz ser śmietankowy. Czekaj do momentu aż ser się roztopi i przerzuć całość do garnka. Dolej bulion wołowy i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i dolej śmietanę, do zupy. Ponownie podgrzej zupę aż zacznie wrzeć. Na koniec posyp całość szpinakiem lub rukolą.

Zupa z kurczakiem i awokado

Składniki:

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki posiekanej szalotki
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 średni pomidor pokrojony w kostkę
  • 5 szklanek bulionu z kurczaka
  • 2 szklanki posiekanej piersi z kurczaka
  • 240 g pokrojonego awokado
  • 1/3 szklanki posiekanej kolendry
  • 4 limonki
  • szczypta soli
  • 1/8 łyżeczki kminku
  • szczypta chilli w proszku

Sposób przygototwania:

Wlej oliwę z oliwek do dużego garnka i wsyp szalotkę. Duś około 2–3 minuty, a następnie dodaj pomidory i gotuj jeszcze przez minutę. Wlej bulion drobiowy oraz wsyp kminek i chilli w proszku. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. W międzyczasie przygotuj cztery miseczki. Umieść w każdej kurczaka, awokado, kminek i kolendrę. Po czym wlej do nich przygotowaną zupę.

Zupa brokułowo-cheddarowa

Składniki:

  • 4 szklanki pokrojonych brokułów
  • 4 zmielone ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 szklanki pokrojonego sera Cheddar

Sposób przygotowania:

W dużym garnku na średnim ogniu podsmaż czosnek przez minutę. Dodaj bulion z kurczaka, śmietanę i posiekane brokuły. Doprowadź całość do wrzenia,a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10-20 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej usuń około 1/3 kawałków brokułów i odłóż je na bok. Zmiksuj na gładko pozostałe brokuły w zupie. Dodaj do garnka rozdrobniony ser cheddar i z powrotem wcześniej wyciągnięte brokuły. Chwilę jeszcze gotuj, a następnie rozlej gotową zupę do miseczek. 

MZ

Honorata Skarbek próbuje nowych treningów na siłowni

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA