Dieta ketogeniczna od dłuższego czasu króluje w Internecie. Jednak te keto-zupy to idealna propozycja zarówno dla tych, którzy ją stosują, jak i tych, którzy po prostu szukają nowych propozycji na zdrowe dania.
Ich wyjątkowe smaki przełamują nudę w kuchni i stanowią świetną okazję do spróbowania czegoś nowego. Zawierają wartościowe składniki, a ich wykonanie zdecydowanie nie jest zbyt skomplikowane.
4 najlepsze przepisy na keto-zupy:
Francuska zupa cebulowa
Składniki:
Sposób wykonania:
Rozpuść masło w garnku. Dodaj cebulę i duś przez 8 do 10 minut, a następnie wsyp erytrytol i kontynuuj gotowanie przez około 5 minut, często mieszając drewnianą łyżką. Dosyp czosnek, gumę ksantanową i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj kolejno pozostałe składniki: bulion, ocet, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz. Przykryj całość pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Gotową zupę podziel na 4 porcje. Na wierzch każdej połóż chipsy ze skórek wieprzowych i starty ser.
Kremowa zupa toskańska
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni podsmaż przez 5 minut kiełbasę śniadaniową. Odłóż ją na bok, a na patelnię wrzuć cebulę i seler. Smaż około 6 minut. Dodaj czosnek i kontynuuj smażenie, od czasu do czasu mieszając przez około 5 minut. Wrzuć z powrotem kiełbasę do warzyw i dodaj pieczoną czerwoną paprykę oraz ser śmietankowy. Czekaj do momentu aż ser się roztopi i przerzuć całość do garnka. Dolej bulion wołowy i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i dolej śmietanę, do zupy. Ponownie podgrzej zupę aż zacznie wrzeć. Na koniec posyp całość szpinakiem lub rukolą.
Zupa z kurczakiem i awokado
Składniki:
Sposób przygototwania:
Wlej oliwę z oliwek do dużego garnka i wsyp szalotkę. Duś około 2–3 minuty, a następnie dodaj pomidory i gotuj jeszcze przez minutę. Wlej bulion drobiowy oraz wsyp kminek i chilli w proszku. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. W międzyczasie przygotuj cztery miseczki. Umieść w każdej kurczaka, awokado, kminek i kolendrę. Po czym wlej do nich przygotowaną zupę.
Zupa brokułowo-cheddarowa
Składniki:
Sposób przygotowania:
W dużym garnku na średnim ogniu podsmaż czosnek przez minutę. Dodaj bulion z kurczaka, śmietanę i posiekane brokuły. Doprowadź całość do wrzenia,a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10-20 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej usuń około 1/3 kawałków brokułów i odłóż je na bok. Zmiksuj na gładko pozostałe brokuły w zupie. Dodaj do garnka rozdrobniony ser cheddar i z powrotem wcześniej wyciągnięte brokuły. Chwilę jeszcze gotuj, a następnie rozlej gotową zupę do miseczek.
MZ
Honorata Skarbek próbuje nowych treningów na siłowni