Oto jest pytanie! Omlet z białek fit, omlet z białek na słodko, omlet z białek i banana, a może omlet z białek i twarogu? Którą wersję wybierasz? Na początek musisz opanować technikę. Nie jest przesadnie skomplikowana, jednak przestrzeganie kilku zasad na pewno ułatwi ci codzienne gotowanie. Tak! Codzienne! Omlet z białek to bowiem rewelacyjny pomysł na rozpoczęcie każdego dnia. To pożywne śniadanie, które nigdy się nie nudzi. Czego potrzebujesz do przepisu na omlet z białek?
Podstawowe dwa przepisy na omlet z białek różnią się w zasadzie jedną kwestią – do jednego dodajemy tylko białka, do drugiego i białka, i żółtka.
Składniki:
Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj rozmieszane widelcem żółtka. Lekko połącz masę. Smaż pod przykryciem na rozpuszczonym maśle. Nie przekręcaj omleta z białek fit na drugą stronę. Po około siedmiu minutach przełóż go na talerz i złóż na pół. Z podanych proporcji wychodzą dwie idealnie puszyste porcje.
Składniki:
Przygotowanie: Roztrzep mąkę z mlekiem. Białka ubij na sztywną masę. Połącz obie mieszaniny drewnianą szpatułką. Smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Omlet powinien być rumiany, ale niespieczony. Smaż więc go około czterech minut z każdej ze stron.
To podstawowe przepisy na omlety z białek. Poznaj inne przepisy na omlet z białek i wykorzystaj je podczas swoich królewskich śniadań.
Składniki:
Przygotowanie: Wybraliśmy składniki z przepisu na omlet z białek fit z racji tego, że omlet z białek na słodko za sprawą dodatków będzie dość kaloryczny. Usmaż omlet zgodnie z pierwszym zaproponowanym przez nas przepisem. Następnie na suchej patelni podduś przez kilka minut umytą, obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę. Kiedy puści sok, przełóż ją na talerz z omletem. Polej wszystko łyżką miodu. Z podanych składników wychodzą dwie solidne porcje. Omlet z białek na słodko łatwo zamienisz na wersję wytrawną. Wystarczy zamiast gruszek i miodu użyć na przykład podpieczonego boczku, pokrojonego drobno szczypiorku czy startego parmezanu.
Składniki:
Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną masę, żółtka rozmieszaj. Widelcem rozgnieć banana. Połącz składniki. Smaż na maśle z obu stron. Serwuj posmarowany serkiem wiejskim, posypany owocami i ewentualnie skropiony syropem z agawy lub syropem klonowym.
Składniki:
Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną masę. Żółtka wymieszaj z twarogiem, odżywką białkową oraz mlekiem. Dodaj białka i wymieszaj masę delikatnie, najlepiej drewnianą szpatułką. Smaż na rozgrzanym oleju kokosowym. Gdy wylejesz masę, rozsyp na omlet z białek i twarogu wybrane suszone owoce. Smaż z obu stron. Powinien być rumiany. Możesz serwować solo lub na przykład z jogurtem greckim i miodem.