Indeks sytości a indeks glikemiczny. Co to jest indeks sytości produktów?

Indeks glikemiczny, zapisywany skrótem IG, znają prawdopodobnie wszyscy, a już na pewno ci, którzy są świadomi na czym polega cukrzyca. Jednak warto wiedzieć, że poza indeksem glikemicznym, istnieje również inny system pomiaru sytości produktów. Jest to indeks sytości. Co to jest? Jak wygląda indeks sytości produktów i tabela IS?

 Indeks sytości  - co to jest?

Indeks sytości  produktów to najprościej mówiąc wskaźnik opisujący poziom sytości po zjedzeniu porcji danego produktu spożywczego o określonej dawce kalorii. Jego głównym celem jest pomoc w walce z otyłością i nadwagą.

Kiedy korzystamy z tabeli IS możemy wybierać składniki o wysokim indeksie sytości, a to pomaga w jedzeniu mniejszych porcji, więc także w przestrzeganiu diety.

Tłumacząc jeszcze prościej, wskaźnik IS pokazuje jak dany składnik zaspokaja głód. Wymyśliła go australijska badaczka – doktor Susanna Holt z Uniwersytetu w Sydney, która w Departamencie Biochemii zajmuje się przede wszystkim zdrowym odżywianiem człowieka. Holt zainspirowała się powszechnie znanym faktem dotyczącym tego, że różne produkty spożywcze o tej samej wartości kalorycznej sycą na zupełnie różny okres czasu.

Dr Holt wyodrębniła więc tabelą IS, z której wynika jasno, które produkty są najbardziej wskazane na diecie odchudzającej, a które najmniej. Badaczka wraz z grupą współpracowników wzięła pod uwagę także przyjemność jedzenia i oczywiście wrażenie sytości. Pierwszy raz usłyszeliśmy o tabeli IS w 1995 roku. Wtedy to dr Holt opublikowała swoje badania w piśmie naukowym "European Journal of Clinical Nutrition". Co ciekawe, wtedy przeszły one bez większe echa. Odkryciem Australijki zainteresowano się dopiero 15 lat później. Z pewnością miała na to wpływ szerząca się plaga otyłości wśród dzieci i dorosłych.

Zanim przedstawimy produkty o wysokim indeksie sytości, czyli te, które warto włącz na stałe diety, przytoczymy, jak wyglądał sam eksperyment australijskiej grupy naukowców pod kierownictwem dr Holt.

W badaniu wykorzystano 38 produktów spożywczych. Podzielone je na sześć  grup. Wyróżniono owoce,  wypieki, przekąski,  produkty bogate w białko, produkty bogate w węglowodany oraz –zadziwiająco osobna grupa – płatki śniadaniowe z mlekiem. Jako produkt referencyjny wykorzystano zwykły biały, pszenny chleb. To do niego odnoszono uczucie głodu i przypisano mu wartość IS 100. Badani zjadali co dwie godziny porcję danego produktu, której wartość kaloryczna wynosiła 240 kcal. Każdy, kto brał udział w badaniu, był zdrowy, młody – miał poniżej 30 lat – i niepalący. Podczas badania uczestnikom co 15 minut pobierano krew. Sprawdzano w ten sposób poziom glukozy i insuliny we krwi. Oczywiście każdy uczestnik eksperymentu przed każdym badaniem określał poziom głodu lub sytości w siedmiostopniowej skali. W ciągu dwóch godzin od posiłku badani nie mogli nic jeść ani pić.

Na podstawie tego wyciągnięto wnioski i opracowano tabelę IS. Przede wszystkim warto jednak wiedzieć, że wysoki indeks sytości przypisano produktom, które zawierają dużo błonnika i wody. Natomiast produkty o wysokiej zawartości tłuszczu wbrew oczekiwaniom nie sprawdziły się jako te, które zapewniają uczucia sytości, na dłużej. Poniżej znajdziecie pięć produktów, które stanęły na szczycie tabeli IS.

Produkty o wysokim indeksie sytości

Najwyższą wartość indeksu sytości otrzymały gotowane ziemniaki, owsianka, brązowy makaron, stek wołowy, pomarańcze. Oczywiście produktów, które zapewnią nam sytość na dłużej jest wiele. Jednak to właśnie ta piątka przoduje pod tym względem.

Indeks glikemiczny a indeks sytości

Skoro już wiemy, co to jest indeks sytości i jak wygląda tabela IS, warto zastanowić się nad podstawowymi różnicami między indeksem glikemicznym a indeksem sytości. Przede wszystkim pamiętajmy, że indeks glikemiczny to stosunek stężenia glukozy we krwi po spożyciu pokarmu testowanego do stężenia glukozy po spożyciu produktu referencyjnego. W tym wypadku produktem wzorcowym jest roztwór czystej glukozy lub białe pieczywo.

Całą naszą żywność można podzielić na produkty o niskim (<55) IG, średnim (56–69) IG oraz wysokim (≥70) IG, przy czym dla glukozy IG = 100.

Mając tę podstawową wiedzę, warto korzystać zarówno z tabeli IG, jak i tabeli IS. W ten sposób opracujemy najlepszą dietę, która pomoże nam schudnąć, wpłynie na nasze zdrowie i zapewni uczucie sytości na dłużej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.