Dieta ryżowa - co to jest i jak działa? Poznaj efekty, wady i zalety diety ryżowej

Dieta ryżowa należy do odchudzających monodiet. Dlaczego? Wszystko dlatego, że jej głównym składnikiem jest ryż. Czy jest to bezpieczny model żywienia? Ile powinna trwać dieta ryżowa? Odpowiadamy na te i inne pytania. Przedstawiamy też szczegóły diety ryżowej 3-dniowej i 3-tygodniowej.

Dieta ryżowa – co to jest? Jak działa dieta ryżowa?

Na początek odrobinę historii. Warto wiedzieć, że dietę ryżową opracował w roku 1934 Walter Kempner, naukowiec Duke University w Karolinie Północnej. Jego celem nie było jednak odchudzanie i znalezienie sposobu na leczenie nadciśnienia tętniczego.

Lekarz obserwował pacjentów w szpitalu, którzy zdecydowali się na taki model żywienia. Dieta ryżowa zgodnie z jego zaleceniami składała się z białego ryżu, cukru, owoców, soków owocowych, witamin i żelaza. Jadłospis był ułożony tak, by dostarczał około 2000 kcal.

Od tamtej pory dieta ryżowa zmieniła się znacząco. Podstawową zasadą jest choćby znaczące obcięcie kalorii. Dziennie powinniśmy ich spożywać tylko 1000. W skład diety wchodzi wyłącznie ryż, owoce oraz napary ziołowe. Niektóre wersje diety – na przykład dieta ryżowa 3-dniowa, o której więcej powiemy poniżej – to w ogóle restrykcyjny model żywienia. Podczas trzech dni dopuszczalny jest tylko ryż brązowy oraz woda.

Jak działa dieta ryżowa? Skoro należy do restrykcyjnych monodiet odchudzających, to nie trudno domyślić się, że jej skutkiem jest błyskawiczna utrata kilogramów. Oczywiście należy przy tym stosować wiele zasad. Inaczej utrata zbędnej tkanki tłuszczowej może być niebezpieczna. Na pewno warto pomyśleć jednak o mniej restrykcyjnej wersji diety ryżowej – na przykład tej 3-tygodniowej. Wtedy można spożywać także warzywa, naturalne, niesłodzone soki owocowe (najlepiej przygotowywane w domu), niewielkie ilości chudego mięsa, ryby, kefiry i jogurty naturalne oraz orzechy.

W każdym wariancie należy spożywać dużo wody. Dwa litry płynów dziennie to absolutne minimum. Można pić także napary ziołowe, czerwoną i zieloną herbatę. Na pewno powinno się wykluczyć kawę, alkohol, słodkie i gazowane napoje. Konieczne jest także suplementowanie witamin i żelaza. Dieta ryżowa jest bowiem uboga w składniki odżywcze.

Dieta ryżowa – efekty, wady, zalety

Dieta ryżowa na masę ciała ma olbrzymi wpływ. To właśnie na spadku masy ciała widać najlepiej efekty diety ryżowej. Taki rezultat często więc kusi osoby borykające się z nadmiarem kilogramów. Jednak warto pamiętać, że w przypadku odchudzania pośpiech możne nam wcale nie wyjść na dobre. Może okazać się, że mimo szybkiej utraty masy ciała na początku, spotka nas efekt jo-jo.

Czy więc dieta ryżowa jest zdrowa? Jakie ma wady i zalety dieta ryżowa? Nie ukrywajmy. Dieta ryżowa nie należy do zdrowych. Jej stosowanie odradzają lekarze i dietetycy. Przede wszystkim ze względu na wspomniany efekt jo-jo oraz znaczący niedobór witamin i składników odżywczych. Już po 3-dniowej diecie ryżowej możemy nabawić się niedoborów, z których będziemy wychodzić tygodniami. Zaczną nam wypadać włosy, paznokcie będą osłabione, na skórze pojawią się wypryski. Warto zastanowić się, czy na pewno opłaca się nam przejść na dietę ryżową.

Dieta ryżowa – 3-dniowa i 3-tygodniowa

Dieta ryżowa 3-dniowa i 3-tygodniowa to podstawowe warianty tego modelu odchudzania. 3-dniowa dieta ryżowa  pomaga oczyścić organizm i stracić nawet 1,5 kilograma. Podczas diety spożywamy trzy posiłki dziennie – jest to wyłącznie ryż brązowy bez soli.

Natomiast 3-tygodniowa dieta ryżowa jest znaczniej mniej restrykcyjna. Dziennie spożywamy 1000 kcal. Nasze przepisy bazują na ryżu. Pilnujemy kaloryczności dań i spożywamy dużo wody. Przepisem, który warto wykorzystać podczas 3-tygodniowej diety ryżowej jest ten, który prezentujemy poniżej – przepis na zupę ryżową na odchudzanie.

Zupa ryżowa na odchudzanie – przepis:

Składniki:

  • szklanka białego ryżu,
  • cztery szklanki wody,
  • łyżka masła,
  • jedna cebula,
  • dwie marchewki,
  • dwa ziemniaki,
  • dwie szklanki bulionu drobiowego,
  • pół szklanki śmietany. 

Przygotowanie: Podsmaż drobno pokrojoną cebulą na maśle. Zalej ją wodą. Następnie w czterech szklankach wody ugotuj ryż oraz obrane, umyte i pokrojone warzywa. Pod koniec gotowania – gdy ryż zacznie wchłaniać wodę – dodaj bulion drobiowy. Gotuj przez 10 minut. Zapraw śmietaną. Jedz na ciepło.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.