Te zupy pomogą schudnąć! Poznaj przepisy na lekkie, dietetyczne zupy

Zupy krem w wersji dietetycznej na pewno pomogą ci schudnąć. Nawet jeśli nie zmienisz przesadnie diety, a jedynie zastąpisz nimi dwa posiłki dziennie, zauważysz efekty. Jakie zupy będą dietetyczne? Na pewno te warzywne i bez tłuszczu w postaci śmietany. Poznaj nasze przepisy na dietetyczne zupy lekkie. Te zupy pomogą ci schudnąć!

Te zupy pomogą schudnąć, ale zwróć uwagę na dodatki i składniki

Dietetyczne zupy odchudzające są bardzo zdrowe i pożywne. Ważne są jednak składniki i dodatki, które do nich wybieramy. Wybieraj zawsze ekologiczne warzywa, z pewnych źródeł. Podobnie jeśli decydujesz się na dodatek ryb czy mięsa. Kupuj te z ekologicznych hodowli. Warzywa nie mogą bowiem być pryskane, a mięso nie powinno pochodzić od zwierząt, które dostawały antybiotyki.

Oczywiście liczy się też kaloryczność dodatków. Jeśli zdecydujesz się na kasze, ryż czy makaron, dodasz do zupy wiele węglowodanów. Oczywiście tych złożonych – jeśli wybór padnie na pełnoziarniste produkty. Są one zdrowe, jednak kaloryczne w nadmiarze.

Pamiętaj także o przyprawach. Warto dodawać świeże zioła i dużo przypraw pobudzających trawienie. Sprawdzą się imbir, chili, cynamon, kolendra, pieprz cayenne.

Poniżej znajdziesz kilka naszych sprawdzonych przepisów na dietetyczne zupy.

Dietetyczne zupy lekkie – przepisy

Zupy krem dietetyczne – zupa marchewkowa

Składniki:

  • 2 kg marchewki,
  • dwie pietruszki,
  • seler,
  • por,
  • jedna cebula,
  • 1 litr mleka kokosowego,
  • sól, pieprz,
  • kurkuma, curry,
  • łyżka oliwy,
  • kawałek imbiru.

Przygotowanie: Umyj i obierz wszystkie warzywa. Wstaw bulion warzywny. W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekaną drobno cebulę. Podsmaż na rumiany kolor. Dodaj dwie marchewki, pietruszki, selera i pora. Następnie zetrzyj na tarce obrany imbir. Także dodaj do zupy. Zalej około 1,5 l wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem około godziny. W tym czasie pozostałe marchewki wstaw do piekarnika. Piecz je przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie dodaj je do gotującego się bulionu. Wszystkie warzywa zblenduj na gładką masę. Dopraw do smaku curry, kurkumą, solę i pieprzem. Wlej litr mleka kokosowego. Wymieszaj i ponownie dopraw.

Dietetyczne zupy warzywne – zupa brokułowa

Składniki:

  • 2 kg brokułu – świeżego lub mrożonych różyczek,
  • dwa litry wody,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • seler,
  • por,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Do gotującej się wody dodaj umyte i obrane warzywa – pora, selera, marchewkę, pietruszkę. Gotuj około 30 minut na wolnym ogniu. Dodaj brokuły. Gotuj około 30 minut. Po tym czasie zmiksuj na gładką masę wszystkie warzywa. Jeśli dietetyczna zupa warzywna jest wciąż zbyt gęsta, dolej wody. Podawaj solo, ewentualnie z podprażoną na suchej patelni ciecierzycą.

Dietetyczne zupy odchudzające – zupa kapuściana

Składniki:

  • 5-8 liści kapusty włoskiej,
  • kilka łyżek posiekanego koperku,
  • trzy ząbki czosnku,
  • dwie niewielkie łodygi selera naciowego,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, kminek.

Przygotowanie: Poszatkuj kapustę dość drobno. Włóż ją do garnka razem z sokiem. Dodaj pokrojonego drobno selera naciowego, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej warzywa 2 litrami wody. Wyciśnij do wywaru sok z jednej cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Gotuj przez około godziną na wolnym ogniu.

Dietetyczne zupy – zupa rybna

Składniki:

  • 500-800 g dowolnych białych ryb (ważne, aby były to różne białe ryby, sprawdzi się dorsz, zębacz, sandacz, halibut),
  • dwie marchewki,
  • dwie pietruszki,
  • pół małego selera,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • sól, pieprz,
  • jedna cebula,
  • łyżka oliwy,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe.

Przygotowanie: Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Dodaj pokrojoną drobno cebulę. Podsmaż przez chwilę i dodaj warzywa oraz wlej około 3 litrów wody. Oczyść i umyj ryby. Pokrój je w drobne kawałki. Każdy powinien mieć około 2-3 cm szerokości. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około godzinę. W międzyczasie dołóż obrane, umyte i pokrojone ziemniaki oraz przyprawy – sól, pieprz , ziele angielskie, kilka liści laurowych. Pod sam koniec gotowania – gdy ziemniaki będą miękkie, a ryba zacznie się rozpadać – dodaj pomidory. Wymieszaj i gotowe.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.