5 przepisów na kaszę jaglaną na słodko. Nie tylko na śniadanie!

Kasza jaglana na słodko to świetny pomysł na śniadanie, kolację oraz dietetyczny deser. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Warto wiedzieć, ile kalorii ma kasza jaglana oraz jak ugotować kaszę jaglaną, aby była smaczna i nie straciła swoich właściwości. Specjalnie dla was przygotowaliśmy 5 przepisów na kaszę jaglaną na słodko.

Ile kalorii ma kasza jaglana?

Taka zdrowa, ale czy na pewno niskokaloryczna? Ile kalorii ma kasza jaglana? Okazuje się, że w 100 g suchego produktu znajdziemy 370 kcal. To dużo! Jednak 100 g kaszy jaglanej to naprawdę duża porcja, ponieważ produkt znacząco puchnie po przyrządzeniu. W pojedynczej porcji – około 40-50 g kaszy jaglanej – znajdziemy około 160 kcal. Oczywiście kaloryczność dania na bazie kaszy jaglanej rośnie wraz z dodatkami, na które się zdecydujemy.

Kasza jaglana na słodko – przepis

Zastanawiasz się, jak zrobić kaszę jaglaną na słodko? Wiele osób nie ma pojęcia, jak ugotować kaszę jaglaną i często ich próby kończą się fiaskiem. Sam przepis na kaszę jaglaną na słodko jest banalny. Kluczowe jest jednak kilkukrotne płukanie produktu, aby wypłukać z niego gorycz.

Przedstawiamy więc, jak zrobić kaszę jaglaną na słodko. Odmierzoną ilość kaszy dokładnie wypłucz pod zimną wodą. Możesz użyć do tego sitka. Czynność powtórz dwa lub trzy razy. Następnie zalej kaszę minimum szklanką zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu aż kasza wchłonie wodę. Jeśli kasza jest zbyt twarda, ponownie podlej ją wodą.

Poniżej znajdziesz kilka świetnych przepisów na kaszę jaglaną na słodko.

5 przepisów na kaszę jaglaną na słodko

Kasza jaglana na słodko na śniadanie z gruszką

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej,
  • jedna gruszka,
  • woda,
  • ewentualnie syrop z agawy.

Przygotowanie: Bardzo dokładnie opłucz kaszę jaglaną pod zimną wodą. Powtórz czynność dwa lub trzy razy, aby wypłukać goryczkę. Następnie zalej kaszę jaglaną szklanką wody i gotuj na wolnym ogniu. W międzyczasie umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki gruszkę. Pod koniec gotowania kaszy – czyli gdy woda prawie wyparuje – dodaj pokrojoną gruszkę. Do garnka przelej także sok, który z niej wycieknie. Zamieszaj kilka razy i gotowe. Danie jest dość słodkie. Jeśli wolisz jeszcze słodszą wersję, dodaj łyżkę syropu z agawy.

Kasza jaglana na słodko na śniadanie z jabłkiem

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej,
  • jabłko,
  • dwie łyżki płatków migdałowych,
  • dwie łyżki żurawiny suszonej lub rodzynek,
  • ewentualnie łyżka miodu.

Przygotowanie: Kaszę wsyp do suchego garnka. Przez chwilę praż ją na ogniu. Dodaj szklankę wody. Gotuj aż kasza wchłonie wodę. Pod koniec dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Jeśli kasza jest za mało słodka, dodaj łyżkę miodu.

Kasza jaglana na słodko na kolację – placki z bananem

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • jeden banan,
  • jedno jajko,
  • dwie łyżki miodu,
  • olej kokosowy do smażenia.

Przygotowanie: Wypłucz dwukrotnie lub trzykrotnie kaszę jaglaną pod zimną wodą. Następnie zalej ją wodą i gotuj do miękkości. Gdy woda wyparuje, wystudź. Dodaj jajko, rozgniecionego widelcem banana i łyżkę miodu. Wymieszaj i formułuj placki. Smaż je z obu stron na oleju kokosowym.

Kasza jaglana na słodko na deser – budyń jaglany

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 15 daktyli,
  • łyżka oleju z pestek winogron,
  • kilka kostek mlecznej czekolady,
  • szczypta soli,
  • woda lub mleko roślinne, na przykład migdałowe.

Przygotowanie: Daktyle namocz w gorącej wodzie. Kaszę jaglaną wypłucz kilkukrotnie pod zimną wodą, następnie zalej ją zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu. Zamiast wody możesz użyć także mleka roślinnego. Kasza powinna wchłonąć prawie cały płyn. W międzyczasie dodaj do gotującej się kaszy daktyle odsączone z wody, kostki czekolady, sól oraz olej z pestek winogron. Gotuj przez chwilę. Zblenduj na gładką masę.

Kasza jaglana na słodko dietetycznie – koktajl malinowy

Składniki:

  • szklanka mleka sojowego lub migdałowego,
  • 40 g kaszy jaglanej,
  • garść malin,
  • cztery daktyle,
  • szczypta soli.

Przygotowanie: Ugotuj kaszę jaglaną po dokładnym wypłukaniu jej w zimnej wodzie. W międzyczasie namocz daktyle we wrzątku. Gdy kasza i daktyle będą gotowe – miękkie – zmiksuj je z pozostałymi składnikami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.