Dietetyczne desery dla każdego. Nie tylko dla osób na diecie. Poznaj sprawdzone przepisy

Dietetyczne desery w czasie odchudzania to nie lada wyzwanie. Mamy ochotę na słodkości, ale w grę wchodzi rygor diety. Jak nie zaprzepaścić efektów odchudzania, a jednak zjeść coś słodkiego? Pomogą pomysły na dietetyczne przepisy. Te, które znajdziecie poniżej są inspirowane przepisami z popularnych blogów kulinarnych.

Dietetyczne desery – przepisy

Skończyły ci się pomysły na dietetyczne desery? Służymy pomocą! Śledzimy najpopularniejsze blogi poświęcone zdrowemu żywieniu, diecie wegetariańskiej i fitnessowi. Ostatnie miesiące eksperymentowaliśmy w kuchni i na bazie przepisów znanych i lubianych blogerów przygotowaliśmy dla wasz kilka propozycji. Deser wersja light – chlebek bananowy oraz dietetyczny deser na odchudzanie – ciasteczka imbirowe są inspirowane przepisami z bloga ErVegan. Deser wersja fit – ciasteczka malinowe pochodzi z bloga Anny Lewandowskiej, zdrowy deser fit – budyń jaglany to nasza wersja pomysłu na budyń jaglany z Jadłonomii. Natomiast zdrowy deser dietetyczny – batoniki z ryżem preparowanym to wariacja na temat batoników od Misy Mocy.

Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu

Pamiętajcie, także możecie eksperymentować! Zmieniajcie składniki, kombinujcie i szukajcie swoich ulubionych smaków!

Deser wersja light – chlebek bananowy

Składniki:

  • trzy banany,
  • trzy szklanki płatków owsianych,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżka cynamonu,
  • łyżeczka imbiru,
  • szczypta soli,
  • pięć łyżek oleju roślinnego.

Przygotowanie: Płatki owsiane zblenduj na gładki pył. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj ponownie. Przelej do wąskiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ostudź na kratce cukierniczej. Podawaj solo lub z domową konfiturą.

Deser wersja fit – ciasteczka malinowe

Składniki:

  • dwie szklanki płatków owsianych,
  • mały pojemnik malin,
  • dwie-trzy łyżki oleju kokosowej,
  • dwie garści suszonej żurawiny,
  • 1/3 szklanki miodu, garść migdałów,
  • łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie: Płatki zblenduj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i porządnie blenduj. Masa powinna być gładka, oczywiście mogą zdarzyć się większe kawałki, na przykład żurawiny. Nakładaj łyżką na papier do pieczenia. Formułuj okrągłe ciastka. Piecz 15 minut w 180 stopniach.

Dietetyczny deser odchudzanie – ciasteczka imbirowe

Składniki:

  • dwie szklanki płatków owsianych,
  • opakowanie masła orzechowego,
  • szklanka wody,
  • 100 g cukru,
  • 2 cm imbiru,
  • szczypta soli. 

Przygotowanie: Zblenduj płatki owsiane na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki. Imbir zetrzyj wcześniej na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj masę i łyżką nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formułuj okrągłe ciastka. Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Zdrowy deser dietetyczny – batoniki z ryżem preparowanym

Składniki:

  • 200 g orzechów włoskich lub laskowych,
  • 700 g daktyli, 
  • kilka łyżek masła orzechowego,
  • 200 g ryżu preparowanego,
  • dwie garści żurawiny.

Przygotowanie: Namocz daktyle we wrzątku. Mocz je aż będą zupełnie miękkie lub przynajmniej 20 minut. Odsącz na bawełnianym ręczniku. 400 g daktyli połącz z orzechami włoskimi lub laskowymi i zblenduj bardzo dokładnie. Masza ma być idealnie gładka. Przełóż ją do dużej blaszki. Wygładź spód. Wstaw na dwie godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj masę orzechową. Zblenduj na gładko pozostałe daktyle, dodaj ryż, żurawinę i połącz wszystko z masłem orzechowym. Wyłóż masę orzechową na spód w blaszce. Wyrównaj na gładko. Ponownie wstaw do lodówki, tym razem na całą noc. Możesz obciążyć czymś ciężkim masę. Przykryj ją folią spożywczą i postaw na blaszce na przykład garnek z zupą. Następnego dnia podziel masę na batony. Każdy batonik owijaj folią aluminiową lub papierową serwetką. Koniecznie przechowuj w lodówce.

Zdrowy deser fit – budyń jaglany – trzy lub cztery porcje

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 15-20 daktyli,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • kilka kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady,
  • szczypta soli,
  • woda lub mleko roślinne, na przykład migdałowe lub kokosowe.

Przygotowanie: Daktyle namocz w gorącej wodzie. Im więcej daktyli dodasz, tym budyń będzie słodszy. Kaszę jaglaną wypłucz trzy razy w zimnej wodzie. Na koniec zalej ją zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu. Wodę możesz zastąpić mlekiem roślinnym. Kasza powinna wchłonąć prawie cały płyn. Do gotującej się kaszy dodaj miękkie daktyle odsączone z wody, kostki czekolady, sól oraz olej roślinny. Gotuj przez chwilę. Zblenduj na gładką masę. W sezonie letnim zamiast czekolady możesz dodać dwie garści malin. Uzyskasz budyń malinowy.

Więcej o: