Zero waste - jak walczyć z marnowaniem żywności i nadmierną produkcją sztucznych opakowań?

Zdrowy tryb życia to nie tylko wybieranie produktów z ekologicznych upraw, lecz także dbanie o to, by jak najmniej przyczyniać się do zanieczyszczania środowiska. Jakie podjąć kroki, by samemu produkować, jak najmniej śmieci i nie marnować żywności?

Ekologia to temat, który jest bardzo często poruszany przez wiele gwiazd i celebrytów. Wprowadzenie w kilku zmian w to, jak przyrządzamy potrawy, czy robimy zakupy pozwoli nam lepiej wykorzystać żywność oraz kontrolować wydatki.

W jaki sposób być bardziej eko?

Zakupowe zero waste

Dobrym krokiem do świadomego kupowania jest sporządzenie listy zakupów - przejrzyj dokładnie całą kuchnię. Czego brakuje? Kup tylko produkty, których rzeczywiście nie posiadasz. Dodatkowym trikiem jest wcześniejsze zaplanowanie posiłków - do nich dopasuj listę zakupów. W ten sposób unikniesz kupowania pod wpływem impulsu. Kolejną zasadą jest pakowanie w swoje torby - możesz postawić na te materiałowe lub wykorzystać plastikowe, które posiadasz po ostatnich zakupach. Warto wspomnieć o pakowaniu produktów na wagę - do wielu sklepów można przyjść z własnym płóciennym woreczkiem, który zakupisz w sklepach online i stacjonarnie. W niektórych supermarketach istnieje możliwość przyniesienia szklanych słoików na bakalie, mąki czy kasze kupowane na wagę. Zorientuj się, które sieci sklepów w twojej okolicy oferują taką możliwość. 

Ekologiczne gotowanie

Podczas przygotowania potraw zwróć uwagę, czy wykorzystujesz składniki w 100 procentach. Zostały Ci resztki, z którymi nie wiesz, co zrobić? Wypróbuj kilka prostych lifehacków:

  • Bułkę tartą możesz przygotować ścierając na tarce suche pieczywo.
  • Chcesz nadać rosołowi nowego smaku? Wrzuć do wywaru resztki i skórki sera.
  • Pozostałe po obiedzie resztki warzyw możesz wykorzystać do przygotowania tortill.
  • Warzywa, na których przygotowałeś wywar możesz zmielić i przygotować roślinny pasztet.
  • Pozostałych pojedynczych liści sałaty użyj do zrobienia wrapów.
  • Zostało ci kilka ziemniaków - w sieci możesz znaleźć przepisy na ziemniaczany spód do pizzy.

Aby bardziej ekologicznie podejść do gotowania i kupowania żywności wystarczy zastosować kilka kroków. Macie swoje ulubione sposoby na życie w nurcie zero waste?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.