Wszystko, co musisz wiedzieć na temat rosołu. Jak ugotować wegetariański rosół? I co to jest rosół kolagenowy?

Rosół to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. To podstawa naszej kuchni. Postanowiliśmy przyjrzeć się przepisom na rosół. Jak ugotować rosół z indyka? A jak ugotować rosół warzywny? Poznaj nasze przepisy i dowiedz się, ile kalorii ma rosół.

Rosół – kalorie

Ile kalorii ma rosół? Czy to zdrowa zupa? Wszystko zależy od tego, z czym podajemy rosół i jak go przyrządzimy. Ogólnie rosół jest bardzo zdrowy, pożywny, dostarcza wiele składników odżywczych i uchodzi za lekkostrawny. Oczywiście mówimy o czystym bulionie. Gdy podajemy go z makaronem, czyli w najpopularniejszej wersji, jego kaloryczność nieco wzrasta.

Ile kalorii ma więc rosół? W 100 ml rosołu z kury znajdziemy około 31 kcal. To naprawdę niewiele! Warto więc sprawdzić przepisy na rosół i włączyć to danie do diety. Poniżej dowiesz się, jak zrobić rosół z kaczki, jak zrobić rosół z indyka, jak ugotować  wegetariański rosół i rosół kolagenowy.

Przepis na rosół – kilka wersji

Jak zrobić rosół z kaczki?

Składniki:

  • 2 kg kaczki,
  • dwie marchewki,
  • por,
  • dwie pietruszki,
  • seler,
  • jedna cebula,
  • pęczek pietruszki,
  • cztery liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • sól, pieprz,
  • trzy litry wody.

Przygotowanie: Przygotuj mięso. Umyj je porządnie, usuń podroby, jeśli jest taka konieczność. Zalej kaczkę ciepłą, przegotowaną wodą. W dużym garnku zrób miejsce także na umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Dodaj przyprawy i zioła. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem przez dwie-trzy godziny. Po tym czasie wyłów warzyw, pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj ponownie do zupy. Dopraw do smaku, serwuj rosół z kaczki z makaronem.

Jak zrobić rosół z indyka?

Składniki:

  • 1-2 kg indyka,
  • trzy marchewki,
  • por,
  • dwie pietruszki,
  • pół selera,
  • jedna cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pęczek świeżej natki pietruszki,
  • pięć liści laurowych,
  • pięć ziarenek ziela angielskiego,
  • sól, pieprz,
  • cztery litry wody.

Przygotowanie: Przygotuj mięso. Umyj, poporcjuj, wyjmij podroby, jeśli musisz. Włóż indyka do dużego garnka. Dodaj obrane, umyte warzywa. Możesz wcześniej podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra lub podpiec ją na ogniu, jeśli masz taką możliwość. Dodaj także przyprawy i zioła. Gotuj kilka godzin na wolnym ogniu. Pamiętaj, aby doprawić do smaku pod koniec gotowania. Możesz wyjąć mięso, oddzielić je od kości i dokładać do zupy. Serwuj razem z makaronem.

Rosół kolagenowy

Składniki:

  • 3 kg kości i mięsa (możesz wybrać z poniższych, możesz wymieszać wszystkie rodzaje: nogi, kości, korpusy, kurze łapki, skrzydełka),
  • cztery litry wody,
  • pięć liści laurowych,
  • pięć ziarenek ziela angielskiego,
  • jedna łyżka octu jabłkowego,
  • seler,
  • dwie marchewki,
  • pietruszka,
  • natka pietruszki,
  • jedna cebula,
  • por,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Wszystkie kości i mięso umyj dokładnie. Włóż do gotującej się wody. Następnie umyj, obierz i drobno pokrój warzywa. Możesz je pokroić w plastry, w kostkę, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodaj do rosołu kolagenowego i dopraw przyprawami oraz ziołami. Gotuj cały dzień na wolnym ogniu. Minimalny czas gotowania to sześć godzin. Po tym czasie ponownie dopraw do smaku. Możesz wyłowić mięso i kości. Mięso warto oddzielić i przełożyć albo do rosołu kolagenowego, albo do oddzielnego pojemnika i dodawać do zupy już podczas serwowania. Podawaj z makaronem i posypany pietruszką.

Jak ugotować  wegetariański rosół? Jak zrobić rosół warzywny?

Składniki:

  • trzy marchewki,
  • dwie pietruszki,
  • seler,
  • por,
  • natka pietruszki,
  • jedna cebula,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • pięć liści laurowych,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • trzy łyżki sosu sojowego,
  • sól, pieprz,
  • trzy litry wody,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie: Wszystkie warzywa solidnie umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w pióra i zeszklij w dużym garnku na łyżce oliwy. Gdy się lekko zarumieni, dodaj do niej pozostałe, przygotowane wcześniej warzywa. Podduś przez chwilę. Zalej wszystko trzema litrami wody. Dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj przez dwie-trzy godziny. Po tym czasie dopraw ponownie do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Wyłów warzywa, pokrój je w drobną kostkę, cienkie plastry, zetrzyj na tarce – wybierz swoją wersję – i dodaj ponownie do  warzywnego rosołu. Serwuj ze świeżym makaronem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA