Ile kalorii ma rosół? Czy to zdrowa zupa? Wszystko zależy od tego, z czym podajemy rosół i jak go przyrządzimy. Ogólnie rosół jest bardzo zdrowy, pożywny, dostarcza wiele składników odżywczych i uchodzi za lekkostrawny. Oczywiście mówimy o czystym bulionie. Gdy podajemy go z makaronem, czyli w najpopularniejszej wersji, jego kaloryczność nieco wzrasta.
Ile kalorii ma więc rosół? W 100 ml rosołu z kury znajdziemy około 31 kcal. To naprawdę niewiele! Warto więc sprawdzić przepisy na rosół i włączyć to danie do diety. Poniżej dowiesz się, jak zrobić rosół z kaczki, jak zrobić rosół z indyka, jak ugotować wegetariański rosół i rosół kolagenowy.
Jak zrobić rosół z kaczki?
Składniki:
Przygotowanie: Przygotuj mięso. Umyj je porządnie, usuń podroby, jeśli jest taka konieczność. Zalej kaczkę ciepłą, przegotowaną wodą. W dużym garnku zrób miejsce także na umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Dodaj przyprawy i zioła. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem przez dwie-trzy godziny. Po tym czasie wyłów warzyw, pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj ponownie do zupy. Dopraw do smaku, serwuj rosół z kaczki z makaronem.
Jak zrobić rosół z indyka?
Składniki:
Przygotowanie: Przygotuj mięso. Umyj, poporcjuj, wyjmij podroby, jeśli musisz. Włóż indyka do dużego garnka. Dodaj obrane, umyte warzywa. Możesz wcześniej podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra lub podpiec ją na ogniu, jeśli masz taką możliwość. Dodaj także przyprawy i zioła. Gotuj kilka godzin na wolnym ogniu. Pamiętaj, aby doprawić do smaku pod koniec gotowania. Możesz wyjąć mięso, oddzielić je od kości i dokładać do zupy. Serwuj razem z makaronem.
Rosół kolagenowy
Składniki:
Przygotowanie: Wszystkie kości i mięso umyj dokładnie. Włóż do gotującej się wody. Następnie umyj, obierz i drobno pokrój warzywa. Możesz je pokroić w plastry, w kostkę, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodaj do rosołu kolagenowego i dopraw przyprawami oraz ziołami. Gotuj cały dzień na wolnym ogniu. Minimalny czas gotowania to sześć godzin. Po tym czasie ponownie dopraw do smaku. Możesz wyłowić mięso i kości. Mięso warto oddzielić i przełożyć albo do rosołu kolagenowego, albo do oddzielnego pojemnika i dodawać do zupy już podczas serwowania. Podawaj z makaronem i posypany pietruszką.
Jak ugotować wegetariański rosół? Jak zrobić rosół warzywny?
Składniki:
Przygotowanie: Wszystkie warzywa solidnie umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w pióra i zeszklij w dużym garnku na łyżce oliwy. Gdy się lekko zarumieni, dodaj do niej pozostałe, przygotowane wcześniej warzywa. Podduś przez chwilę. Zalej wszystko trzema litrami wody. Dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj przez dwie-trzy godziny. Po tym czasie dopraw ponownie do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Wyłów warzywa, pokrój je w drobną kostkę, cienkie plastry, zetrzyj na tarce – wybierz swoją wersję – i dodaj ponownie do warzywnego rosołu. Serwuj ze świeżym makaronem.