• Link został skopiowany

Najgorętsze superfoods 2020 roku. Tych 11 produktów powinno znaleźć się w twojej kuchni

Oto superfoods, które zachwycą zarówno fanów zdrowego stylu życia, jak i tych, którzy starają się zdrowo odżywiać.
Nasiona
unsplash.com/Maddi Bazzocco

Teraz gdy popularne jest wszystko co fit, termin superfoods na dobre zawładnął branżą żywnościową. Nic dziwnego! Nieprzetworzone produkty pochodzenia naturalnego mają niezwykle korzystne działanie na nasze zdrowie.

W związku z tym, że jest o nich coraz głośniej Cosmopolitan stworzył listę najgorętszych propozycji superfoods na 2020 rok. Są wśród nich zarówno dobrze nam znane smaki, jak i te zupełnie nowe.

T

op 11 superfoods na 2020 rok

1. Wszystko, co sfermentowane

Sfermentowana żywność zawiera mikroorganizmy, takie jak np. probiotyki, dlatego wpływa bardzo korzystnie na organizm. Poprawia trawienie i odporność. Mimo iż nie jest to coś przełomowego, teraz ta grupa produktów jest jeszcze bardziej doceniana. Śmiało umieść w swoim jadłospisie ogórki kiszone, miso, napój kombucha lub kimchi.

2. Awokado

Ten tłusty, zielony owoc ma mnóstwo witamin i składników odżywczych oraz jest dobrym źródłem nienasyconych tłuszczów, błonnika, potasu, witaminy E i witamin z grupy B. Poza tym, świetnie smakuje zarówno solo, jak i w sałatkach lub na kanapkach. To wystarczająco dużo powodów, by sięgać po niego w supermarkecie.

3. Nasiona

Wybieraj jak najwięcej różnorodnych produktów z tej grupy. Mogą to być nasiona chia, dyni, sezamu lub słonecznika. Zawierają zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały, błonnik i białko.

4. Adaptogeny

Rośliny adaptogenne świetnie obniżają poziom stresu. Popularne opcje to np: ashwagandha, rhodiola, żeń-szeń i grzyby cordyceps.

5. Rośliny strączkowe

W grę wchodzą takie propozycje jak: groch, soczewica czy fasola. Dostarczają mnóstwo błonnika, węglowodanów i białka. Dodatkowo świetnie nadają się do przygotowywania wegańskich burgerów.

6. Egzotyczne owoce

Są bardzo instafriendly i dostarczają dużo witamin, błonnika i minerałów. Mowa tu o owocach takich jak: kiwi, karambola czy pitaja. Zabierz je w lunchboksie do pracy lub udekoruj nimi owsiankę.

7. Buraki

Pojawia się coraz więcej badań, które potwierdzają ich dobroczynne właściwości. Buraki są bogate w przeciwutleniacze i azotany, dzięki czemu zwalczającą stany zapalne. Świetnie też wpływają na regenerację organizmu po treningu.

8. Zielona herbata i matcha

Tej dwójki chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Zielona herbata i matcha zawierają obłędną ilość przeciwutleniaczy. Ponadto matcha dostarcza do organizmu naturalną l-teaninę- aminokwas, który pomaga w skupieniu.

9. Kurkuma

Korzeń kurkumy od stuleci był używany w Indiach i Chinach w celach leczniczych. Zawarta w nim kurkumina ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dzięki czemu wspiera układ odpornościowy i zapobiega przeziębieniom.

10. MCT

Tłuszcze MCT zostały spopularyzowane głównie za sprawą diety ketogenicznej. Zawarte są m.in. w oleju kokosowym i palmowym. Mają wiele właściwości prozdrowotnych: chronią przed utartą masy mięśniowej, są stabilnym źródłem energii, pomagają w odchudzaniu i stabilizują poziom glukozy we krwi.

11. Mikrogreeny

To nic innego jak młode listki roślin, takich jak jarmuż czy szpinak, które są pełne witamin i minerałów. Możesz dodawać świeże mikrogreeny do sałatek, makaronów lub posypać nimi tosty z awokado.

MZ

Izabela Janachowska o swojej diecie. "Przeszłam na post Dąbrowskiej"

Zobacz wideo

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: