Najgorętsze superfoods 2020 roku. Tych 11 produktów powinno znaleźć się w twojej kuchni

Oto superfoods, które zachwycą zarówno fanów zdrowego stylu życia, jak i tych, którzy starają się zdrowo odżywiać.

Teraz gdy popularne jest wszystko co fit, termin superfoods na dobre zawładnął branżą żywnościową. Nic dziwnego! Nieprzetworzone produkty pochodzenia naturalnego mają niezwykle korzystne działanie na nasze zdrowie.

W związku z tym, że jest o nich coraz głośniej Cosmopolitan stworzył listę najgorętszych propozycji superfoods na 2020 rok. Są wśród nich zarówno dobrze nam znane smaki, jak i te zupełnie nowe.

T

op 11 superfoods na 2020 rok

1. Wszystko, co sfermentowane

Sfermentowana żywność zawiera mikroorganizmy, takie jak np. probiotyki, dlatego wpływa bardzo korzystnie na organizm. Poprawia trawienie i odporność. Mimo iż nie jest to coś przełomowego, teraz ta grupa produktów jest jeszcze bardziej doceniana. Śmiało umieść w swoim jadłospisie ogórki kiszone, miso, napój kombucha lub kimchi.

2. Awokado

Ten tłusty, zielony owoc ma mnóstwo witamin i składników odżywczych oraz jest dobrym źródłem nienasyconych tłuszczów, błonnika, potasu, witaminy E i witamin z grupy B. Poza tym, świetnie smakuje zarówno solo, jak i w sałatkach lub na kanapkach. To wystarczająco dużo powodów, by sięgać po niego w supermarkecie.

3. Nasiona

Wybieraj jak najwięcej różnorodnych produktów z tej grupy. Mogą to być nasiona chia, dyni, sezamu lub słonecznika. Zawierają zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały, błonnik i białko.

4. Adaptogeny

Rośliny adaptogenne świetnie obniżają poziom stresu. Popularne opcje to np: ashwagandha, rhodiola, żeń-szeń i grzyby cordyceps.

5. Rośliny strączkowe

W grę wchodzą takie propozycje jak: groch, soczewica czy fasola. Dostarczają mnóstwo błonnika, węglowodanów i białka. Dodatkowo świetnie nadają się do przygotowywania wegańskich burgerów.

6. Egzotyczne owoce

Są bardzo instafriendly i dostarczają dużo witamin, błonnika i minerałów. Mowa tu o owocach takich jak: kiwi, karambola czy pitaja. Zabierz je w lunchboksie do pracy lub udekoruj nimi owsiankę.

7. Buraki

Pojawia się coraz więcej badań, które potwierdzają ich dobroczynne właściwości. Buraki są bogate w przeciwutleniacze i azotany, dzięki czemu zwalczającą stany zapalne. Świetnie też wpływają na regenerację organizmu po treningu.

8. Zielona herbata i matcha

Tej dwójki chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Zielona herbata i matcha zawierają obłędną ilość przeciwutleniaczy. Ponadto matcha dostarcza do organizmu naturalną l-teaninę- aminokwas, który pomaga w skupieniu.

9. Kurkuma

Korzeń kurkumy od stuleci był używany w Indiach i Chinach w celach leczniczych. Zawarta w nim kurkumina ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dzięki czemu wspiera układ odpornościowy i zapobiega przeziębieniom.

10. MCT

Tłuszcze MCT zostały spopularyzowane głównie za sprawą diety ketogenicznej. Zawarte są m.in. w oleju kokosowym i palmowym. Mają wiele właściwości prozdrowotnych: chronią przed utartą masy mięśniowej, są stabilnym źródłem energii, pomagają w odchudzaniu i stabilizują poziom glukozy we krwi.

11. Mikrogreeny

To nic innego jak młode listki roślin, takich jak jarmuż czy szpinak, które są pełne witamin i minerałów. Możesz dodawać świeże mikrogreeny do sałatek, makaronów lub posypać nimi tosty z awokado.

MZ

Izabela Janachowska o swojej diecie. "Przeszłam na post Dąbrowskiej"

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.