Pieczarki - kalorie, wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Najlepsze przepisy na pieczarki faszerowane, marynowane i duszone

Pieczarki to bardzo uniwersalne grzyby. Możemy je kupić przez cały rok, są świetnym uzupełnieniem niemal każdej potrawy. Podkręcają smak, ale mogą być także osobnym daniem. Uchodzą jednak za produkt niezawierający zbyt wiele składników odżywczych. Jak jest naprawdę? Dowiedz się, ile kalorii mają pieczarki, ile wynosi indeks glikemiczny pieczarek i co można z nich przyrządzić.

Pieczarki kalorie, wartości odżywcze, indeks glikemiczny

Pieczarka pieczarce nierówna. Na rynku znajdziemy aż trzy rodzaje tego grzyba. Te najpopularniejsze to oczywiście pieczarki białe. Jednak występują także pieczarki brązowe i portobello.

Pieczarki białe są zdecydowanie najpopularniejsze w Polsce. Mogą przyjmować różne wielkości – od mini po naprawdę duże egzemplarze, nawet takie wielkości dłoni! Mają białe kapelusze i beżowe blaszki. Natomiast brązowe pieczarki wyróżniają się brunatnym kapeluszem i znacznie intensywniejszym smakiem. Pieczarka portobello także nie jest biała. Jej kolor może być szarawy, a nawet jasnobrązowy. Kapelusz pieczarki portobello może mieć nawet 10 cm średnicy.

Ciekawsze od rodzaju pieczarek są jednak jej wartości odżywcze. Przez lata pieczarki były bardzo niedocenianie. Uważano, że nie zawierają żadnych składników odżywczych. A jest zgoła inaczej. Wśród wartości odżywczych pieczarek warto wyróżnić kilka rzeczy. W ich składzie znajdziemy wartościowe białko, błonnik pokarmowy. Są także źródłem dobrze przyswajalnych tłuszczów. Dodatkowo wraz z nimi dostarczamy organizmowi potasu, selenu, miedzi i jodu oraz witaminy A,E, z grupy B, D.

Ile kalorii mają pieczarki?

Ile kalorii mają pieczarki surowe? A ile kalorii mają pieczarki smażone? Najmniej kalorii mają oczywiście te surowe. Pieczarki w 100 g mają zaledwie 22 kcal. Jednak poddane obróbce termicznej są bardziej kaloryczne.

Duszone pieczarki w 100 g mają około 35 kcal. Natomiast smażone pieczarki – na maśle, z cebulką – mają już nawet 60 kcal w 100 g. Mało kalorii – 30 kcal w 100 g – mają także pieczarki pieczone bez żadnych dodatków.

Poniżej znajdziecie ciekawe przepisy z wykorzystaniem pieczarek.

Pieczarki faszerowane

Składniki:

  • kilkanaście dużych pieczarek,
  • pół dużej cebuli,
  • cztery jajka,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • łyżka musztardy,
  • łyżka masła,
  • łyżka oleju,
  • bułka tarta,
  • przyprawy – sól, pieprz.

Przygotowanie:

Pieczarki umyj i ewentualnie obierz. Oddziel kapelusze od nóżek. Ugotuj jajka na twardo. Zeszklij na maśle na patelni pół dużej cebuli oraz nóżki pieczarek. Kiedy przestygną, zblenduj na gładką masę. Następnie pokrój w drobną kostkę jajka. Wymieszaj jajka, cebulę z pieczarkami, musztardę, posiekaną drobno pietruszkę i szczypiorek (ilość wedle uznania). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nakładaj masę na kapelusze pieczarek. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rumiano na rozgrzanym oleju roślinnym lub maśle.

Pieczarki marynowane

Składniki:

  • 1 kg pieczarek,
  • dwie łyżeczki cukru,
  • trzy łyżeczki soli,
  • trzy marchewki,
  • dwie garści małych cebulek,
  • kilkanaście liści laurowych,
  • gorczyca, ziele angielskie, pieprz ziarnisty,
  • 600 ml wody,
  • 250 ml octu 10 proc.

Przygotowanie:

Umyj i oczyść pieczarki. Ugotuj je w wodzie z łyżeczką soli. W międzyczasie umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki marchewki. Przygotuj zalewę octową. Wodę z cukrem, octem i dwiema łyżeczkami soli gotuj przez 10 minut. Do wyparzonych wcześniej słoików włóż pieczarki, po jednym listku laurowym, dwie-trzy małe cebule, kilka plasterków marchewki, ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlej zalewę. Powinna przykryć pieczarki. Zakręć je i ustaw w garnku. Zalej do ¾ wysokości i gotuj około 20 minut. Pozwól wystudzić się do góry dnem.

Pieczarki duszone

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • dwie cebule,
  • 250 ml śmietany 18 proc.,
  • trzy ząbki czosnku,
  • 250 ml mleka krowiego lub roślinnego,
  • 250 ml wody,
  • sól, pieprz,
  • kilka łyżek masła,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie:

Obierz i drobno pokrój cebule. Podsmaż ją w głębokim garnku na maśle. Oczyść pieczarki, umyj dokładnie. Pokrój je na części lub pozostaw w całości, jeśli są naprawdę malutkie. Dodaj do garnka z cebulą. Dolej mleko, pokrojony drobno czosnek, pieprz, sól. Duś na wolnym ogniu około 15 minut. Dodaj śmietanę. Dopraw do smaku. Serwuj jako dodatek do głównych dań lub jako sos na przykład do mięs lub kopytek.

Więcej o: