Pomysł na obiad bez mięsa. Poznaj nasze sprawdzone pomysły na obiad bez mięsa

Myślisz o przejściu na dietę wegetariańską, ale nie wiesz, co możesz zjeść na obiad bezmięsny? A może po prostu chcesz ograniczyć ilość spożywanego mięsa lub nieco odchudzić swoją dietę? Nawet jeśli szukasz tylko inspiracji na obiady na piątek bez mięsa, dobrze trafiłeś! Przedstawiamy kilka szybki, sprawdzonych pomysłów na obiad bez mięsa.

Obiad bezmięsny

Przepisy na pyszne obiady bez mięsa nie muszą być nudne! Nie musisz ciągle jeść zupy jarzynowej i naleśników z serem. Obiady bezmięsne otwierają przed tobą wiele możliwości. Możesz próbować nowych smaków, nowych warzyw. Eksperymentować i świetnie się bawić.

Oczywiście na początku wymyślenie obiadu bezmięsnego może wydawać się trudne. Szczególnie jeśli dotychczas przyzwyczailiśmy się do jedzenia kotleta, ziemniaków i surówki. Jednak nigdy nie jest za późno na zmianę naszych przyzwyczajeń. Poniżej znajdziesz kilka inspirujących przepisów na pyszne obiady bez mięsa. Nam już ślinka cieknie!

Sprawdzone pomysły na obiad bez mięsa

Pomysł na obiad bez mięsa – zupa bałkańska

Składniki:

  • puszka fasoli czerwonej,
  • dwie puszki pomidorów krojonych,
  • jedna puszka kukurydzy, 1 l passaty,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pół ostrej papryczki,
  • sól, pieprz, oregano lub zioła prowansalskie.

Przygotowanie: W garnku zagotowujemy około litra wody. Dodajemy wszystkie warzywa z puszek; fasolę z zalewą, pomidory krojone z zalewą lub sosem, kukurydzę z zalewą. Wlewamy litr passaty i gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pół pokrojonej drobno papryczki. Możemy dodać ją z ziarenkami lub bez. Z nasionami będzie znacznie ostrzejsza. Następnie doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami.

Przepisy na pyszne obiady bez mięsa – tortille z awokado

Składniki:

  • kilka placków tortilli kukurydzianej (około 4-6),
  • dwa awokado,
  • puszka kukurydzy,
  • łyżka ostrego sosu,
  • 100 g cheddara,
  • dwie limonki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, łyżka kminku.

Przygotowanie: Obierz awokado i wyjmij z niego pestkę. Rozgnieć je widelcem. Dodaj sól, pieprz, kminek, ostry sos oraz sok z obu limonek. Wymieszaj. Następnie odsącz kukurydzę z zalewy i dodaj do masy. Zetrzyj na tarce ser cheddar. Układaj na plackach warstwę masy z awokado i posypują ją cheddarem. Składaj tortille na pół i smaż na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z obu stron.

Obiady na piątek bez mięsa – burger z kotletem z marchewki i ciecierzycy

Składniki:

  • puszka ciecierzycy,
  • trzy marchewki,
  • szklanka płatków owsianych,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz, sól,
  • bułka pełnoziarnista,
  • plaster pomidora,
  • liść sałaty,
  • ulubiony sos,
  • oliwa do smażenia,
  • plaster sera gouda.

Przygotowanie: Zetrzyj na tarce marchewkę. Odsącz ciecierzycę i zmiksuj ją wraz z cebulą i czosnkiem na gładką masę. Dodaj marchewkę i płatki owsiane. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Formułuj kotlety i smaż je na rozgrzanej oliwie z oliwek. Smaż przez kilka minut z obu stron, aż będą odpowiednio rumiane. W międzyczasie przygotuj bułkę. Przekrój ją na pół i przyrumień z obu stron na suchej patelni. Posmaruj bułkę ulubionym sosem – może być zwykły ketchup, majonez, musztarda, może być na przykład azjatycki sos. Układ kolejno – listek sałaty, kotlet z marchewki i ciecierzycy, plaster pomidora i plaster sera. Jeśli chcesz, aby ser się rozpuścił, możesz wstawić burgera na kilka minut do piekarnika.

Obiady bezmięsne – risotto z pesto

Składniki:

  • 100 g ryżu do risotto, na przykład arborio,
  • mały słoiczek pesto,
  • cztery cebule dymki,
  • 100 g parmezanu,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • szklanka białego wytrawnego wina,
  • sok z dwóch limonek.

Przygotowanie: Ryż do risotto obtocz w połowie słoika pesto. Podsmaż chwilę na suchej patelni. Zalej ryż bulionem i duś dopóki nie wchłonie się woda. Pod koniec duszenia dodaj białe wino i sok z limonek. Ponownie duś. Gdy woda zacznie odparowywać wymieszaj z drobno pokrojoną cebulką. Następnie dodaj pozostałe pesto i wymieszaj porządnie. Gdy zdejmiesz patelnię z ognia i danie lekko przestygnie, posyp je obficie parmezanem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.