Ile kalorii mają brokuły? Niewiele! Poznaj nasze 3 przepisy na fit brokuły

Brokuły a kcal - to częste pytanie wśród osób, które chcą przejść na dietę. Brokuł ma naprawdę niewiele kalorii, więc warto włączyć go do diety. Jest na dodatek bardzo zdrowy i syty. Aby się o tym przekonać, wypróbuj nasze 3 przepisy na fit brokuły.

Ile kalorii w 100 g mają brokuły?

Nie wiesz, ile kalorii mają brokuły? Służymy pomocą. W 100 g brokułów znajdziemy 34 kcal. Oznacza to, że średniej wielkości brokuł – o wadze średniej 500-530 g – może zawierać około 170-180 kcal. Czy kaloryczność brokułów zmienia się po obróbce termicznej? Ile kalorii mają brokuły pieczone? Ile kalorii mają brokuły na parze? A ile kalorii mają brokuły gotowane?

W 100 g brokułów pieczonych znajdziemy około 30-35 kcal. To tyle samo, ile w świeżym warzywie. Tutaj temperatura nie ma znaczenia. Podobnie zresztą jak w przypadku brokułów przygotowanych na parze. Także w 100 g znajdziemy około 30-35 kcal.  Co ciekawe, brokuł gotowany bez soli także nie zmienia swojej kaloryczności.

Jak gotować brokuły?

Zastanawiasz się, jak ugotować brokuły, aby były smaczne i straciły swoich właściwości zdrowotnych? Jeśli korzystasz z mrożonych brokułów, postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. A gdy masz do dyspozycji świeżą główkę, to na początek zagotuj całe garnek wody. Dodaj do wody łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Na wrzącą wodę wrzuć różyczki brokułu. Gotuj je około 5-7 minut.

3 przepisy na brokuły fit

Placki z brokułów e z sosem jogurtowym

Składniki:

  • główka brokułu,
  • pół dużej cebuli lub jedna mała,
  • dwa ząbki czosnku,
  • olej roślinny,
  • szklanka mąki kukurydzianej,
  • natka pietruszki,
  • jajko,
  • pół szklanki maślanki,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • sok z jednej cytryny,
  • przyprawy – sól, pieprz. 

Składniki: Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie mamy świeżego, możemy wykorzystać mrożone brokuły. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki. Pietruszkę dzielimy na dwie porcje. Jedną z nich razem z cebulą i czosnkiem łączymy z ugotowanym brokułem. Możemy pokroić brokuły nożem, możemy zblendować je. Pamiętajmy jednak, że nie na gładką masę. Dodajmy mąkę, jajko, maślankę, przyprawy. Na patelni rozgrzewamy olej. Formułujemy placuszki i smażymy je około czterech minut z każdej strony. Warto po usmażeniu odsączyć je na ręczniku papierowym, aby wydobyć z nich nadmiar tłuszczu. Kiedy placki stygną, możemy przygotować sos jogurtowy. Łączymy jogurt naturalny z posiekaną pietruszką, doprawiamy do smaku szczyptą soli i sokiem z cytryny.

Zupa krem z brokułów

Składniki:

  • główka brokułu lub dwie paczki mrożonych brokułów,
  • 1-2 litry bulionu warzywnego,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • seler,
  • ziele angielskie, sól, pieprz.

Przygotowanie: Dokładnie myjemy brokuł pod zimną wodą i zalewamy go bulionem warzywnym. Dodajemy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę oraz seler. Doprawiamy przyprawami. Gotujemy pod przykryciem z dodatkiem ziela angielskiego. Kiedy wszystkie warzywa będą bardzo miękkie, blendujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy wody. Ponownie doprawiamy do smaku.

Kasza jaglana z brokułami

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 300-400 g brokułu,
  • oliwa z oliwek,
  • dwie-trzy łyżki parmezanu,
  • dwie-trzy łyżki płatków migdałowych,
  • jeden mały jogurt naturalny,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pół dużej cebuli lub jedna mała,
  • przyprawy do smaku.

Przygotowanie: Kaszę jaglaną kilka razy przelej zimną wodą. W ten sposób wypłuczesz z niej gorycz. Następnie odsącz ją na sitku. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj do niej czosnek i ponownie smaż chwilę. Wsyp na patelnię suchą kaszę jaglaną i zalej wszystko szklanką wody. Na patelnię przełóż też różyczki brokułu. Przez 20 minut duś danie na wolnym ogniu. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Jeśli po tym czasie brokuł jest jeszcze zbyt twardy, ponownie podlej wodą i znowu duś do wchłonięcia całej wody. Na drugiej patelni przygotuj migdały. Podpraż je lekko – powinny być rumiane, ale nieprzypalone. Jogurt połącz z jednym ząbkiem czosnku, dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Pod koniec duszenia brokułów z kaszą na patelni wsyp parmezan. Podawaj danie ciepłe obsypane prażonymi migdałami i polane jogurtem naturalnym.

Więcej o:
Copyright © Agora SA