Cukinia jest bardzo delikatna, lekka i łagodna w smaku. Świetnie sprawdzi się na surowo oraz w sałatkach i daniach pieczonych. Uchodzi za lekkostrawną i niskokaloryczną, więc jest częstym składnikiem diety odchudzającej. Czy to prawda? Ile kalorii ma cukinia?
Wszystko się zgadza! W 100 gramach cukinii znajdziemy zaledwie 17 kcal. To naprawdę niewiele. Przykładowo średniej wielkości cukinia (taka, która liczy około 600 g) zawiera około 95 kalorii. A to sprawia, że możemy jeść ją niemal w nieograniczonych ilościach. Warto zobrazować sobie, ile kalorii ma cukinia na przykładzie. 95 kcal to tyle, ile znajdziemy w bardzo dużym jabłku, szklance gazowanego napoju czy połowie plasterka sera.
Oczywiście wszystko zależy też od dodatków, z jakimi spożywamy cukinię. Jeśli będziemy jeść ją z kalorycznymi, topionymi serami czy choćby z tłustym mielonym mięsem, danie z jej udziałem na pewno nie będzie dietetyczne. Możemy jednak mięso zastąpić chudym lub w ogóle zrezygnować z niego na rzecz innych warzyw. Ser możemy wybrać odtłuszczony lub znacząco ograniczyć jego ilość. Aby przekonać was do włączenia cukinii do diety, przygotowaliśmy 3 przepisy na cukinię fit. Oto one!
Cukinia faszerowana kaszą kuskus i pieczarkami
Składniki:
Przygotowanie: Cukinie umyj i osusz ręcznikiem. Przekrój ją w poprzek. Powinno wyjść sześć części. Każdy krążek wydrąż, na dole ma zostać odrobina miąższu, tak by można było ułożyć na nim farsz. Ewentualnie cukinie możesz podzielić na cztery części i wydrążyć je na kształt łódek. Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oleju z suszonych pomidorów podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i umyte i pokrojone pieczarki. Duś do miękkości. Dodaj pokrojone drobno suszone pomidory. Następnie wmieszaj kaszę i dodaj posiekaną drobno pietruszkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Każdy krążek wypełnił farszem. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż na cukinii z farszem małe kawałki mozzarelli. Piecz około 20-30 minut w 180 stopniach.
Cukinia pieczona z papryką
Składniki:
Przygotowanie: Od cukinii odetnij końcówki i pokrój ją w drobne plasterki. Z papryki usuń gniazda nasienne i także pokrój w paseczki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej na zmianę – plaster cukinii, paseczek papryki. Polej całość oliwą, a następnie posyp obficie solą, pieprzem i ziołami. Piecz w rozgrzanym piekarniku, w 180 stopniach, przez około 20-25 minut.
Cukinia zapiekana z mozzarellą
Składniki:
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie przekrój umytą cukinię i wydrąż z niej nasiona. Cukinię posyp solą, pieprzem, oprósz suszonymi ziołami. Możesz wetrzeć w cukinię także rozgnieciony czosnek. Następnie delikatnie skrop warzywa oliwą z oliwek. Możesz ponacinać cukinię widelcem lub nożem, aby przyprawy przeniknęły głębiej. Piecz warzywa przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij cukinie z piekarnika. Pokrój w plastry pomidory i mozzarellę. Na cukinii ułóż na zmianę pomidory i ser. Ponownie posyp lekko solą i pieprzem. Piecz około 8-10 minut. Podawaj udekorowane świeżymi ziołami, na przykład bazylią.