Cukinia - kalorie i przepisy. Poznaj nasze najlepsze przepisy na cukinię faszerowaną, pieczoną i zapiekaną

Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, które często włączamy do naszej diety. Szczególnie popularna jest w sezonie letnim i jesiennym. Wtedy jest najsmaczniejsza. Jeśli znudziły ci się klasyczne placki z cukinii i ziemniaków, czas na nowe przepisy! Poznaj nasze 3 przepisy na cukinię fit i dowiedz się, ile kalorii ma cukinia.

Ile kalorii ma cukinia?

Cukinia jest bardzo delikatna, lekka i łagodna w smaku. Świetnie sprawdzi się na surowo oraz w sałatkach i daniach pieczonych. Uchodzi za lekkostrawną i niskokaloryczną, więc jest częstym składnikiem diety odchudzającej. Czy to prawda? Ile kalorii ma cukinia?

Wszystko się zgadza! W 100 gramach cukinii znajdziemy zaledwie 17 kcal. To naprawdę niewiele. Przykładowo średniej wielkości cukinia (taka, która liczy około 600 g) zawiera około 95 kalorii. A to sprawia, że możemy jeść ją niemal w nieograniczonych ilościach. Warto zobrazować sobie, ile kalorii ma cukinia na przykładzie. 95 kcal to tyle, ile znajdziemy w bardzo dużym jabłku, szklance gazowanego napoju czy połowie plasterka sera.

Oczywiście wszystko zależy też od dodatków, z jakimi spożywamy cukinię. Jeśli będziemy jeść ją z kalorycznymi, topionymi serami czy choćby z tłustym mielonym mięsem, danie z jej udziałem na pewno nie będzie dietetyczne. Możemy jednak mięso zastąpić chudym lub w ogóle zrezygnować z niego na rzecz innych warzyw. Ser możemy wybrać odtłuszczony lub znacząco ograniczyć jego ilość. Aby przekonać was do włączenia cukinii do diety, przygotowaliśmy 3 przepisy na cukinię fit. Oto one!

3 przepisy na cukinię fit

Cukinia faszerowana kaszą kuskus i pieczarkami

Składniki:

  • dwie-trzy średnie cukinie,
  • około 50-100 g kuskusu,
  • garść suszonych pomidorów,
  • łyżka oleju z suszonych pomidorów,
  • kilka pieczarek,
  • dwie cebule dymki,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • mozzarella,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: Cukinie umyj i osusz ręcznikiem. Przekrój ją w poprzek. Powinno wyjść sześć części. Każdy krążek wydrąż, na dole ma zostać odrobina miąższu, tak by można było ułożyć na nim farsz. Ewentualnie cukinie możesz podzielić na cztery części i wydrążyć je na kształt łódek. Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oleju z suszonych pomidorów podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i umyte i pokrojone pieczarki. Duś do miękkości. Dodaj pokrojone drobno suszone pomidory. Następnie wmieszaj kaszę i dodaj posiekaną drobno pietruszkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Każdy krążek wypełnił farszem. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż na cukinii z farszem małe kawałki mozzarelli. Piecz około 20-30 minut w 180 stopniach.

Cukinia pieczona z papryką

Składniki:

  • jedna cukinia zielona,
  • jedna cukinia żółta,
  • jedna czerwona papryka,
  • jedna zielona papryka,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • przyprawy – zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Przygotowanie: Od cukinii odetnij końcówki i pokrój ją w drobne plasterki. Z papryki usuń gniazda nasienne i także pokrój w paseczki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej na zmianę – plaster cukinii, paseczek papryki. Polej całość oliwą, a następnie posyp obficie solą, pieprzem i ziołami. Piecz w rozgrzanym piekarniku, w 180 stopniach, przez około 20-25 minut.

Cukinia zapiekana z mozzarellą

Składniki:

  • trzy cukinie,
  • dwa-trzy ząbki czosnku,
  • świeże i suszone zioła (na przykład oregano, bazylia),
  • dwa pomidory,
  • duża kulka mozzarelli,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek. 

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie przekrój umytą cukinię i wydrąż z niej nasiona. Cukinię posyp solą, pieprzem, oprósz suszonymi ziołami. Możesz wetrzeć w cukinię także rozgnieciony czosnek. Następnie delikatnie skrop warzywa oliwą z oliwek. Możesz ponacinać cukinię widelcem lub nożem, aby przyprawy przeniknęły głębiej. Piecz warzywa przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij cukinie z piekarnika. Pokrój w plastry pomidory i mozzarellę. Na cukinii ułóż na zmianę pomidory i ser. Ponownie posyp lekko solą i pieprzem. Piecz około 8-10 minut. Podawaj udekorowane świeżymi ziołami, na przykład bazylią.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.