Kotlety wegetariańskie z powodzeniem zastąpią mięso! Poznaj najlepsze przepisy na kotlety wegetariańskie

Dieta wegetariańska staje się coraz popularniejsza. A nawet jeśli nie myślisz o zupełnym wykluczeniu mięsa z jadłospisu, warto je znacznie ograniczyć. Czym zastąpić mięso, żeby zrobić kotlety? Podpowiadamy! Wege kotlety nie muszą być nudne. Możesz przyrządzić kotlety a la mielone, możesz wykorzystać grzyby czy nawet najzwyklejszą w świecie marchewkę. Poznaj nasze najlepsze przepisy na kotlety wegetariańskie.

Czym zastąpić mięso, żeby zrobić kotlety?

Wege kotlety królują na stołach w wielu kuchniach. Są łatwe do przyrządzenia, dość tanie i bajecznie smaczne. Często jednak zastanawiamy się, czym zastąpić mięso, żeby zrobić kotlety. Okazuje się, że możemy wykorzystać dosłownie każde warzywo! Sprawdzą się świetnie marchewki, pietruszki, soczewica, ciecierzyca, buraki, pieczarki, fasola, zielony groszek, cukinia czy ziemniaki. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na kotlety wegetariańskie a la mielone, kotlety wegetariańskie z marchewki, kotlety wegetariańskie z soczewicy, kotlety wegetariańskie z pieczarek i kotlety wegetariańskie z fasoli.

Przepisy na kotlety wegetariańskie

Jak zrobić kotlety wegetariańskie z marchewki?

Składniki:

  • trzy marchewki,
  • puszka ciecierzycy,
  • jedno jajko,
  • 100 g płatków owsianych,
  • sól, pieprz,
  • oliwa do smażenia,
  • pęczek kolendry.

Przygotowanie: Marchewki obierz i umyj dokładnie. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W blenderze kielichowym zmiksuj na gładką masę ciecierzycę, dodaj startą marchewkę i pozostałe składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj ponownie, ale nie na gładką masę. Smaż na rumiano na oliwie z oliwek.

Jak zrobić kotlety wegetariańskie z soczewicy?

Składniki:

  • puszka soczewicy,
  • osiem suszonych pomidorów,
  • jajko,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • sól, pieprz, papryka wędzona,
  • oliwa do smażenia.

Przygotowanie: Odsącz soczewicę z puszki. Przełóż ją do blendera kielichowego. Dodaj suszone pomidory. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną. Wypłucz ją przed gotowaniem wodą kilkukrotnie. Następnie gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Dodaj do soczewicy i zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki. Dopraw do smaku przyprawami. Smaż na oliwie aż kotleciki będą złociste.

Jak zrobić kotlety wegetariańskie z pieczarek?

Składniki:

  • 100 g pieczarek,
  • cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • jedna marchewka,
  • jedna pietruszka,
  • przyprawy – sól, pieprz, curry,
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Przygotowanie: Na oliwie podsmaż pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W międzyczasie zetrzyj na tarce marchewkę i pietruszkę. Pieczarki umyj dokładnie, pokrój w plastry i duś na wolnym ogniu razem z cebulą. Wszystkie składniki połącz i zmiksuj na gładką masę. Dopraw przyprawami do smaku. Formułuj kotlety i smaż na oliwie z oliwek z obu stron.

Jak zrobić kotlety wegetariańskie z fasoli?

Składniki:

  • puszka fasoli,
  • 100 g pieczarek,
  • cebula,
  • przyprawy – sól, pieprz, tymianek lub rozmaryn,
  • oliwa do smażenia,
  • jedno jajko,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna.

Przygotowanie: Pieczarki umyj dokładnie i pokrój w plasterki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki oraz przyprawy. Smaż aż cebula będzie rumiana, a pieczarki zmniejszą swoją objętość. Dodaj masę do fasoli. Wszystko zblenduj dokładnie na gładką masę. Formułuj kotlety. Obtocz je po kolei w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Jak zrobić kotlety wegetariańskie a la mielone?

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • 100 g granulatu sojowego,
  • cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • dwie-trzy łyżeczki wędzonej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka cząbru,
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól, czarny pieprz,
  • olej lub oliwa do smażenia,
  • dowolna mąka do panierki.

Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Woda musi się całkowicie wchłonąć. W międzyczasie ugotuj także granulat sojowy – około 10 minut w lekko osolonej wodzie. Odsącz go na sitku. Pokrój drobno cebulę, wyciśnij czosnek przez praskę. Połącz z kaszą jaglaną i granulatem sojowym. Dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Formułuj kotlety i obtaczaj je w mące. Smaż na oliwie z oliwek lub oleju roślinnym kilka minut z każdej ze stron.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.