Nocna owsianka, czyli 6 sposobów na wegańskie fit śniadanie

Owsianka to źródło cennych składników odżywczych. Stanowi świetny pomysł na śniadanie i jest banalnie łatwa w przygotowaniu. Ponadto wbrew pozorm wcale nie musi być nudna. Te sześć propozycji stanowi na to dowód.

Chyba każdy choć raz w życiu miał styczność z owsianką. Ten łatwy w przygotowaniu posiłek ma niezwykły potencjał zwłaszcza w porze śniadania. Owsianka nie wymaga ani mnóstwa czasu ani wysiłku, a przy tym w zależności od nastroju można ją przyrządzić na dosłownie nieskończenie wiele sposobów.

Od pewnego czasu najpopularniejsza jest nocna wersja owsianki. Przygotowuje się ją przeważnie zalewając płatki jogurtem lub mlekiem i pozostawiając do rana w lodówce. Oczywiście należy ją też połączyć z różnymi dodatkowymi składnikami.

Oto kilka propozycji na tego typu śniadanie inspirowane Women's Health:

Nocna owsianka truskawkowa

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego lub nerkowca
  • 1 łyżka nasion chia
  • 3/4 szklanki posiekanych truskawek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów opcjonalnie
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli

Dodatki

  • kilka truskawek
  • krojone migdały
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

W dużej misce połącz płatki owsiane, mleko, nasiona chia, ekstrakt waniliowy i migdałowy, sól oraz syrop klonowy. Porządnie wymieszaj i dodaj kilka pokrojonych truskawek. Przykryj miskę pokrywkę i pozostaw w lodówce na co najmniej 4 godziny lub całą noc. Rano podziel masę na dwie miseczki, poukładaj na wierzchu plasterki truskawek i posyp całość wiórkami kokosowymi oraz pokrojonymi migdałami

Nocna owsianka z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
  • 3/4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki naturalnego solonego masła orzechowego lub masła migdałowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 szklanki płatków owsianych

Dodatki:

  • pokrojony banan
  • truskawki
  • nasiona chia
  • granola

Sposób przygotowania:

Umieść w pojemniku z pokrywką mleko migdałowe, nasiona chia, masło orzechowe i syrop klonowy, a następnie delikatnie wymieszaj. Dodaj płatki owsiane i zamieszaj jeszcze kilka razy. Przykryj pokrywką i włóż do lodówki na noc lub na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie przełóż płatki do słoika lub miseczki i udekoruj plasterkami banana, truskawkami oraz posyp całość nasionami chia i granolą.

Nocna owsianka szarlotkowa

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka skórki cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli morskiej
  • 2/3 szklanki dowolnego mleka roślinnego
  • opcjonalnie: 1 łyżka rodzynek lub orzechów włoskich
  • 1 średniej wielkości jabłko pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w misce płatki owsiane, mielony len, syrop klonowy, skórkę cytryny, cynamon, gałkę muszkatołową, sól morską i mleko roślinne. W małym rondlu gotuj przez 10 minut na średnim ogniu jabłko pokrojone w kostkę z sokiem z cytryny i wodą. Zawartość rondla dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Całość zostaw na noc w lodówce. Rano owsianka jest gotowa do spożycia.

Nocna owsianka kakaowa

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżeczki pastylek czekoladowych
  • szczypta cynamonu
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Umieść wszystkie składniki w pojemniku z pokrywką i wymieszaj. Pozostaw na noc w lodówce. Rano całość jest gotowa do spożycia.

Nocna owsianka z orzechami pekan

Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki posiekanych orzechów pekan
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki razem w słoiku lub misce. Nakryj całość przykrywą i odstaw na noc do lodówki. Rano owsianka jest gotowa do spożycia.

Nocna owsianka kokosowo-kawowa

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki parzonej kawy
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kremu kokosowego
  • płatki kokosowe

Sposób przygotowania:

Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj. Przykryj i odstaw do lodówka na noc lub na co najmniej 2 godziny. Rano dodaj na wierzch krem kokosowy i posyp całość płatkami kokosowymi oraz cynamonem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.