Chyba każdy choć raz w życiu miał styczność z owsianką. Ten łatwy w przygotowaniu posiłek ma niezwykły potencjał zwłaszcza w porze śniadania. Owsianka nie wymaga ani mnóstwa czasu ani wysiłku, a przy tym w zależności od nastroju można ją przyrządzić na dosłownie nieskończenie wiele sposobów.
Od pewnego czasu najpopularniejsza jest nocna wersja owsianki. Przygotowuje się ją przeważnie zalewając płatki jogurtem lub mlekiem i pozostawiając do rana w lodówce. Oczywiście należy ją też połączyć z różnymi dodatkowymi składnikami.
Oto kilka propozycji na tego typu śniadanie inspirowane Women's Health:
Nocna owsianka truskawkowa
Składniki:
Dodatki
Sposób przygotowania:
W dużej misce połącz płatki owsiane, mleko, nasiona chia, ekstrakt waniliowy i migdałowy, sól oraz syrop klonowy. Porządnie wymieszaj i dodaj kilka pokrojonych truskawek. Przykryj miskę pokrywkę i pozostaw w lodówce na co najmniej 4 godziny lub całą noc. Rano podziel masę na dwie miseczki, poukładaj na wierzchu plasterki truskawek i posyp całość wiórkami kokosowymi oraz pokrojonymi migdałami
Nocna owsianka z masłem orzechowym
Składniki:
Dodatki:
Sposób przygotowania:
Umieść w pojemniku z pokrywką mleko migdałowe, nasiona chia, masło orzechowe i syrop klonowy, a następnie delikatnie wymieszaj. Dodaj płatki owsiane i zamieszaj jeszcze kilka razy. Przykryj pokrywką i włóż do lodówki na noc lub na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie przełóż płatki do słoika lub miseczki i udekoruj plasterkami banana, truskawkami oraz posyp całość nasionami chia i granolą.
Nocna owsianka szarlotkowa
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w misce płatki owsiane, mielony len, syrop klonowy, skórkę cytryny, cynamon, gałkę muszkatołową, sól morską i mleko roślinne. W małym rondlu gotuj przez 10 minut na średnim ogniu jabłko pokrojone w kostkę z sokiem z cytryny i wodą. Zawartość rondla dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Całość zostaw na noc w lodówce. Rano owsianka jest gotowa do spożycia.
Nocna owsianka kakaowa
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umieść wszystkie składniki w pojemniku z pokrywką i wymieszaj. Pozostaw na noc w lodówce. Rano całość jest gotowa do spożycia.
Nocna owsianka z orzechami pekan
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki razem w słoiku lub misce. Nakryj całość przykrywą i odstaw na noc do lodówki. Rano owsianka jest gotowa do spożycia.
Nocna owsianka kokosowo-kawowa
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj. Przykryj i odstaw do lodówka na noc lub na co najmniej 2 godziny. Rano dodaj na wierzch krem kokosowy i posyp całość płatkami kokosowymi oraz cynamonem.