Cukier to często jedna z naszych największych żywieniowych słabości. Niestety, spożywany w nadmiarze może powodować poważne problemy ze zdrowiem. Osoby, które postanowiły całkowicie zrezygnować z cukru zgodnie przyznają, że jest to trudniejsze wyzwanie, niż myśleli na początku. Dlaczego rzucenie cukru sprawia tyle problemów? Co się dzieje z naszym mózgiem, gdy przechodzimy na bezcukrową dietę?
ograniczenie cukru pixabay
Stres w pracy, nadmierne zmęczenie, smutek - powodów, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego jest wiele. Nadmierna ilość cukru w organizmie ma negatywne skutki:
Skoro cukier ma na nas tak zły wpływ, dlaczego wciąż go jemy? Jak donosi "Marie Clarie" to wina pracy naszego mózgu. Co się dzieje w naszej głowie, gdy spożywamy coś słodkiego? W neurobiologii smaczny posiłek jest nazwany "naturalną nagrodą". Smak słodki jest odbierany przez nasz organizm, jako coś wyjątkowo dobrego. Według naszego mózgu, potrawy powinny sprawiać nam przyjemność, abyśmy przetrwali, jako gatunek. W ten sposób ewolucja wytworzyła specjalny system myślenia, który zapamiętuje, co konkretnie sprawiło, że czujemy się dobrze. Sprytne prawda? Niestety, tworzy to błędne koło - jeśli zjemy kawałek czekoladowego ciasta, które nam smakuje, pobudzimy do pracy neurony odpowiedzialne za przyjemność, które z kolei zmuszą nas do tego, aby zjeść kolejny kawałek.
Obecnie, bardzo trudno jest obejść się bez jedzenia cukru, który jest praktycznie w każdym kupowanym przez nas przetworzonym produkcie. Mózg traci czujność, nasze ciało przyswaja coraz więcej cukru, żeby osiągnąć wysoki poziom zadowolenia. Spożywamy cukru więcej i więcej - uzależniamy się, tak samo, jak możemy się uzależnić od innych substancji. W ten sam sposób działa chociażby kofeina czy nikotyna. Co gorsza, trwają badania nad tym, czy cukier może uzależniać w takim stopniu, jak narkotyki.