Kasza gryczana - kalorie i właściwości. Kasza gryczana w diecie odchudzającej - poznaj najlepsze przepisy

Kasza gryczana gości na naszych stołach od wieków. Jest świetnym zamiennikiem makaronu, ryżu czy ziemniaków. Wartości odżywcze są cenione przez dietetyków, więc często jest to zalecany składnik diet odchudzających. Co musisz wiedzieć o kaszy gryczanej? Ile kalorii ma kasza gryczana? Jak ugotować kaszę gryczaną?

Kasza gryczana na diecie

Kasza gryczana powinna się znaleźć w diecie każdego. Jest niskokaloryczna, ma niski indeks glikemiczny, zawiera wiele potrzebnych nam  aminokwasów, składników mineralnych oraz witamin. Warto zwrócić uwagę także na jej liczne zastosowania lecznicze i profilaktyczne. Należy wspomnieć choćby o tym, że pomaga z obniżaniem poziomu cholesterolu we krwi, obniżaniem ciśnienia tętniczego, wpływa na poprawę kondycji układu nerwowego i uszczelnia naczynia krwionośne.

Jak ugotować kaszę gryczaną?

Wiele osób zachodzi w głowę, jak ugotować kaszę gryczaną, aby była zdrowa i nie straciła swoich właściwości zdrowotnych. Nic prostszego. Najlepiej kierować się wskazówkami producenta, które są umieszczone na etykiecie opakowania.

A jeśli ich nie posiadamy, to do gotującej się wody wsypujemy szklankę kaszy gryczanej. Mieszamy bardzo delikatnie. Kasza nie może przywierać do dna garnka. A kiedy woda z kaszą zagotuje się drugi raz, zmniejszamy ogień czy temperaturę grzania i gotujemy jeszcze 15 minut. Koniecznie pod przykryciem.

Ile kalorii ma kasza gryczana?

Zanim zdradzimy nasze sprawdzone przepisy na kaszę gryczaną w diecie odchudzającej, warto dowiedzieć się jeszcze, ile kalorii ma kasza gryczana. Naprawdę niewiele! W 100 g kaszy gryczanej znajdziemy 320–370 kcal. Może się to wydawać wiele, ale 100 g kaszy gryczanej to zazwyczaj dwie porcje.

Kasza gryczana w diecie odchudzającej – przepisy

Przepisy z kaszą gryczaną - kaszotto z suszonymi pomidorami (osiem porcji)

  • Składniki: 200 g kaszy gryczanej, 500 g pieczarek, mały słoik suszonych pomidorów, dwa-trzy duże pomidory, cebula, trzy ząbki czosnku, suszone zioła (na przykład oregano, tymianek, bazylia), przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka wędzona), oliwa z oliwek
  • Przygotowanie: Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie podsmaż na oliwie cebulę drobno pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przyrumienionej cebuli dodaj pieczarki obrane, umyte i pokrojone w plastry. Duś dopóki nie zmniejszą się znacząco. Dodaj kaszę gryczaną, suszone pomidory i pokrojone w kostkę pomidory świeże. Dopraw ziołami i przyprawami. Duś na wolnym ogniu dopóki pomidory nie rozpadną się na kawałki i nie zmienią się w lekki pomidorowy sos.

Przepisy z kaszą gryczaną - papryka nadziewana kaszą gryczaną

  • Składniki: dwie czerwone papryki, 100 g kaszy gryczanej, 100 brukselki, jeden pomidora, pół cebuli, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz
  • Przygotowanie: Umyj paprykę. Przekrój ją na pół i wydrąż środek. W międzyczasie ugotuj kaszą gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotuj brukselką w lekko osolonej wodzie. Gotują ją około 10 minut. Podsmaż na oliwie cebulę i czosnek, dodaj kaszę gryczaną i pokrojoną na ćwiartki lub ósemki brukselkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz przekładaj do połówek papryk. Piecz 10-15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Przepisy z kaszą gryczaną - kotlety z kaszy gryczanej i marchewki

  • Składniki: 100 g kaszy gryczanej, dwie starte na tarce marchewki, pół puszki ciecierzycy, kilka gałązek kolendry, sól, pieprz do smaku, oliwa do smażenia
  • Przygotowanie: Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę. Odsącz ciecierzycę. Przełóż wszystkie składniki – także zioła i przyprawy – do blendera. Zmiksuj porządnie, ale jednocześnie nie na gładką masę. Formułuj dłońmi kotlety i smaż je na rozgrzanej oliwie z oliwek. Powinny mieć złoty kolor. Możesz też upiec kotlety na blaszce w temperaturze 180 stopni. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut.

Przepisy z kaszą gryczaną - gryczanka na śniadanie

  • Składniki: pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej, puszka mleka kokosowego, pół szklanki wody, kilka łyżek syropu z agawy, szczypta soli, świeże maliny lub banan
  • Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz owoców przełóż do garnka. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Jeśli gryczanka będzie zbyt twarda, wydłuż ten czas. Podawaj z ulubionymi owocami – na przykład malinami lub bananem pokrojonym w plasterki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.