Dieta IF, czyli post okresowy. Nieważne, ile jesz, ważne kiedy. Poznaj zasady i efekty diety IF

Dieta IF, nazywana często postem okresowym, to specyficzny sposób żywienia. Sprawdza się u osób, które nie mają czasu liczyć kalorii i spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Wystarczy jeść w określonych okresach, a w pozostałych zachować ścisły post. Dowiedz się, co to jest dieta IF, na czym polega dieta IF i jakie są jej zasady.

Dieta IF – na czym polega? Co to jest?

Dieta IF to inaczej dieta Intermittent Fasting. Post okresowy, bo tak należy tłumaczyć nazwę, nazywany bywa także okienkiem żywieniowym. To model żywienia dla wszystkich zabieganych, którzy nie mają czasu przygotowywać posiłków i przede wszystkim spożywać ich o określonych porach. Jeśli dieta pudełkowa także w naszym wykonaniu się nie sprawdza, to naprawdę warto wypróbować dietę IF.

Najważniejszą zasadą postu okresowego jest to, że nieważne, ile jemy, ważne kiedy. Choć większość dietetyków przekonuje, że najlepszym sposobem odżywiania są regularne posiłki - cztery lub pięć, co trzy godziny - to okresowe posty cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Nie jest to dieta nowa, wymyślono ją jeszcze w XX wieku. W tym stuleciu jednak przybyło badań, potwierdzających jej skuteczność i bezpieczeństwo.

Dieta IF – zasady

Zasady diety IF są naprawdę proste i łatwe do zapamiętania. Wystarczy jeść w określonych okienkach żywieniowych. Możemy jeść wtedy wszystko, na co mamy ochotę. Oczywiście z zachowaniem zdrowego rozsądku. Lepiej stosować się do zasad zdrowego żywienia i unikać przetworzonej żywności. W okresach postu można sobie pozwolić na coś bez kalorii. Sprawdzi się woda, kawa, herbata czy guma bez cukru.

Jak wprowadzić okresy postu? Wystarczy wydłużyć przerwę między kolacją a śniadaniem do 12 godzin. W ten sposób uda nam się schudnąć nawet 3,5 kg w niespełna 4 miesiące. Jest kilka wariantów diety IF.

Najpopularniejszy to 16/8. Oznacza to, że przez 16 godzin w ciągu doby pościsz, a przez 8 możesz jeść. W trakcie tego okienka żywieniowego jesz trzy posiłki i dwie przekąski. Zazwyczaj najłatwiej rozpocząć post około godziny 20 i skończyć następnego dnia w południe. To świetna opcja dla osób, które ćwiczą w godzinach popołudniowych.

Innym wariantem jest 20/4. W tej wersji post trwa 20 godzin, a okres jedzenia tylko 4 godziny. Ta opcja często jest nazywana dietą wojownika. Uchodzimy bowiem za sposób odżywiania zbliżony do prehistorycznego. Człowiek, który polował miał czas na jedzenie dopiero po powrocie do obozu. Ten model żywienia zakłada spożywanie posiłków na przykład między 13 a 17. W tym czasie jesz dwa bardzo solidne posiłki, przynajmniej jeden z nich powinien być ciepły.

Wariacją diety IF jest też 5:2. Przez pięć dni w tygodniu jesz zupełnie normalnie. A przez dwa dni w tygodniu jesz 500-600 kcal. Możesz też stosować „głodówkę” co trzeci dzień.

Ostatnim rodzajem diety IF jest 6:1. Ten model polega na zachowaniu postu przez dobę co sześć dni.

Dieta IF – efekty

Czy dieta IF przynosi efekty? Ogólnie rzecz ujmując – tak. Na pewno taka dieta stosowana przez dłuższy czas pozwoli nam schudnąć. Tak, jak wspominaliśmy, nawet 3,5 kg w 4 miesiące. To wolny spadek masy ciała, więc z całą pewnością zdrowy oraz taki, który nie wywoła efektu jo-jo.

Efektem niekorzystnym diety IF może być spowolnienie metabolizmu. Nasza przemiana materii dostosowuje się do okresowego postu, magazynuje wtedy tkankę tłuszczową. Gdy zaprzestaniemy tego modelu żywienia, może pojawić się problem z przyspieszeniem metabolizmu, czy raczej przywróceniem go na dawne tory.

Poniżej znajdziecie jednodniowy, przykładowy jadłospis diety IF.

Dieta IF – przykładowy jadłospis

Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis diety IF w wariancie najpopularniejszym, czyli 16/8.

  • Śniadanie – godzina 12: jaglanka z gruszką i płatkami migdałowymi;
  • I przekąska – godzina 14: koktajl bananowo-truskawkowy;
  • Obiad – godzina 16: pierś z kurczaka w pietruszkowym pesto z sałatką z soczewicy;
  • II przekąska – godzina 18: pieczona wędlina, suszone pomidory, garść orzechów;
  • Kolacja – godzina 20: kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z serem feta, świeżym pomidorem i szczypiorkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.