Jeśli jesteś na diecie i ograniczasz wszystkie dania z wykorzystaniem mąki pszennej, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Omlet fit może obyć się bez niej! Na dobrą sprawę wystarczą same jajka i odpowiednio dobrane, dietetyczne dodatki.
A co po za nimi sprawdzi się w przepisach na omlet dietetyczny? Jako główne składniki omleta warto uwzględnić płatki owsiane, płatki jaglane, płatki jęczmienne, płatki orkiszowe, płatki gryczane czy płatki żytnie. Omlet fit na słodko w dodatkach powinien mieć różnego rodzaju owoce, nabiał – zarówno twaróg jaki i serek wiejski; orzechy i nasiona. Natomiast omlet fit na obiad może być urozmaicony o dodatek warzyw, ziół, najróżniejszych przypraw, chudego mięsa, ryb – na przykład wędzonego łososia czy tuńczyka.
Zastanawiasz się, jak odchudzić omlet? Przede wszystkim postaw na wyłącznie jajeczne omlety. Są bardzo smaczne, potrafią być idealnie puszyste i przy okazji bardzo sycące. Poniżej znajdziesz nasz wypróbowany przepis na omlet dietetyczny z samych jajek.
Składniki: trzy jajka, szczypta soli, pół łyżeczki masła lub mała łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj porządnie trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy. Mikserem ubij białka na sztywną masę. Dodaj szczyptę soli. Połącz żółtka z białkami i wymieszaj je bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką. Przelej masę jajeczną na rozgrzaną patelnię. Koniecznie podlej omlet oliwą z oliwek lub rozpuść na patelni wcześniej masło. Smaż pod przykryciem około siedmiu minut. Nie przekręcaj omletów na drugą stronę. Po tym czasie delikatnie przełóż omlet na talerz – zsuń go łopatką. Następnie złóż go na pół. Omlet będzie idealnie puszysty i wysoki. Serwuj z ulubionymi dodatkami. Z podanych proporcji wychodzą dwa omlety fit.
A jeśli masz ochotę na kolejne eksperymenty poniżej przedstawiamy też przepisy na omlet fit na słodko i omlet fit na obiad.
Omlet fit na słodko z płatkami owsianymi
Składniki: Dwa jajka, trzy łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, szczypta cynamonu, miód, świeże owoce i płatki migdałowe
Przygotowanie: Ubij białka na sztywną pianę, następnie wymieszaj delikatnie z wcześniej połączonymi żółtkami, płatkami owsianymi, otrębami, miodem i cynamonem. Smaż omlet ft na nieprzywierającej patelni. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Serwuj z owocami.
Omlet fit na słodko z bananem
Składniki: dwa jajka, cynamon, kakao, jogurt grecki, banan, miód
Przygotowanie: Zmiksuj jajka z połówką banana. Dodaj cynamon i kakao. Wylej masę na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron. Na omleta ułóż plasterki pokrojonego banana i polej jogurtem oraz miodem.
Omlet fit na obiad z tuńczykiem
Składniki: jedno jajko, dwie łyżki mąki pełnoziarnistej, szczypta soli, świeżo zmielony pieprz, 1/3 puszki tuńczyka, łyżka świeżego pesto bazyliowego, kilka suszonych pomidorów, garść rukoli
Przygotowanie: Oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywną masę. W międzyczasie połącz mąkę, żółtko, sól i odrobinę wody. Wmieszaj białko delikatnie. Najlepiej drewnianą łyżką lub łopatką. Przelej masę na rozgrzaną patelnię. Najlepiej bez tłuszczu, ewentualnie z kroplą oliwy z oliwek. Smaż z obu stron. Omlet powinien mieć złoty kolor. Następnie posmaruj omlet pesto i ułóż na nim kawałki rozdrobnionego tuńczyka. Pokrój pomidory suszone na drobne kawałki. Posyp rukolą i gotowe!
Omlet fit na obiad z awokado
Składniki: pół awokado, łyżka oliwy z oliwek, jedno jajko, kilka łyżek mąki kukurydzianej, woda, przyprawy do smaku, oliwki
Przygotowanie: Roztrzep jajka z mąką i wodą. Dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie awokado obierz i pokrój drobno. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią awokado, pokrojone oliwki i od razu przelej masę jajeczną. Smaż z dwóch stron.