Podczas karnawału pierwsze skrzypce grają najróżniejsze słodkości. To czas ciast, faworków i pączków. Szykujesz przyjęcie i chciałabyś zaskoczyć gości oryginalnym przepisem? Spróbuj przygotować "kocie oczka", które poleca Ania Starmach.
Ania Starmach podzieliła się przepisem na "kocie oczka"
Te ciastka są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i nie powinny przysporzyć trudności nawet najbardziej początkującym cukiernikom. Jeśli chcesz upiec "kocie oczka" potrzebujesz:
- 150 gramów zimnego masła;
- 250 gramów mąki;
- 100 gramów cukru pudru;
- 2 żółtka;
- 150 mililitrów malinowej konfitury;
- pół cytryny, zarówno skórkę, jaki i sok;
- cukier puder do posypania przed podaniem;
- około dwóch łyżek stołowych mąki do posypania ciasta podczas wałkowania.
Wykonanie:
- Wymieszaj dokładnie mąkę i cukier, dodaj pokrojone masło, żółtka oraz sok i skórkę z cytryny.
- Rozwałkuj na cienko ciasto, obsyp je mąką i wytnij niewielkie ciastka za pomocą foremek lub małej szklanki.
- Na środku połowy ciastek wytnij serduszka lub inny kształt.
- Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-12 minut w 180 stopniach.
- Ułóż ciastka po upieczeniu na kratce, aby ostygły.
- Połowę ciastek bez wyciętych kształtów posmaruj konfiturą, przykryj je ciastkiem z wzorkiem. Na koniec posyp wypieki cukrem pudrem.
Polecane przez szefową kuchni "kocie oczka" wyglądają pysznie i z całą pewnością posmakują wszystkim gościom.
Anna Starmach i Ewa Chodakowska pracowały nad wspólnym projektem, zobacz, co nam zdradziły w "Przerwie na kawę":