Dietetyczne obiady, czyli ile kalorii powinien mieć obiad? 4 przepisy na dietetyczne obiady

Nie musimy być na restrykcyjnej diecie, aby odżywiać się mądrze i dietetycznie. Wyeliminowanie niezdrowych posiłków i zastąpienie ich dobrze zbilansowanymi potrawami w odchudzonej wersji wpłynie nam naprawdę na dobre. Przemianę warto zacząć od dietetycznych obiadów. Co na obiad fit? Dowiedz się, co jeść na diecie lekkostrawnej i poznaj nasze 4 przepisy na dietetyczne obiady.

Ile kalorii powinien mieć obiad?

Co na obiad fit? To pytanie też spędza ci niemal sen z powiek? Chcesz się zdrowo odżywiać, ale to wymaga tyle zachodu, codziennych zakupów, na dodatek przemyślanych. Nie oszukujmy się, sporo też kosztuje. A jednak lekkie obiady fit można przygotować niewielkim nakładam finansowym i czasowym! Zanim przekonamy was do tego naszymi sprawdzonymi 4 przepisami na dietetyczne obiady, ustalmy, ile kalorii powinien mieć obiad.

Na to pytanie nie ma niestety jednej właściwej odpowiedzi dla każdego. Wszystko zależy od naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Jednak jeśli założymy, że wynosi ono około 2000 kalorii (to wartość orientacyjna dla kobiety średniego wzrostu, o średniej posturze, prowadzącej raczej siedzący tryb życia, ćwiczącej maksymalnie dwa razy w tygodniu), to możemy pokusić się o przybliżone wartości kaloryczne posiłków.

I tak śniadanie powinno stanowić zawsze 40 proc. dziennego zapotrzebowania, w tym wypadku to 800 kcal. Drugie śniadanie to zaledwie 10 proc. spożytych przez nas dziennie kalorii, więc nie powinno przekraczać 200 kcal. Inaczej sprawa wygląda z kolejnym daniem. Ile kalorii powinien mieć obiad? Obiad powinien liczyć 30 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego, czyli jeśli wynosi ono 2000 kcal, to jego wartość powinna oscylować w okolicy 600 kcal. Ostatnie dwa posiłki są znacznie mniej kaloryczne. Odpowiednio podwieczorek i kolacja to 5 i 15 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego, czyli 100 i 300 kcal.

4 przepisy na dietetyczne obiady

Skoro już wiemy, ile kalorii powinny mieć lekkie obiady fit, to warto zapytać - co na obiad fit? Poniżej znajdziecie nasze cztery smaczne propozycje!

Zupa kalafiorowa

Składniki na zupę: jeden kalafior, dwie marchewki, dwie pietruszki, pół selera, 2-3 litry wody, dwa liście laurowe, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie zupy: Wszystkie warzywa obierz i umyj dokładnie. Zalej je wodą w głębokim garnku. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Kiedy składniki zmiękną, zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku. Możesz wyjąć wcześniej marchewkę i zmiksować warzywa bez niej. Pokrój ją w plastry lub w kostkę i posyp gotową zupę.

Pieczony łosoś w pesto pietruszkowym z kaszą gryczaną

Składniki: 50 g kaszy gryczanej, porcja łososia atlantyckiego, pęczek pietruszki, dwie łyżki oliwy z oliwek, dwa ząbki czosnku, plaster cytryny

Przygotowanie: Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie umyj łososia. Zmiksuj liście pietruszki z oliwą oraz obranymi ząbkami czosnku. Obtocz w pesto pietruszkowym rybę i przełóż na papier do pieczenia. Zawiń łososia z plastrem cytryny w papier i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Serwuj z gorącą kaszą.

Risotto z pesto

Składniki: 100 g ryżu do risotto, ¾ małego słoiczka pesto, dwie małe cebule, garść parmezanu, dwie limonki, 1-2 litry bulionu warzywnego

Przygotowanie: Suchy ryż obtocz w połowie porcji pesto. Przełóż na patelnię i chwilę podsmaż „na sucho”. Zalej ryż gorącym bulionem i duś aż do momentu, gdy woda odparuje, a ryż będzie miękki. Pod koniec dodaj sok wyciśnięty z limonek, drobno pokrojoną cebulę. Na koniec dołóż resztę pesto i parmezan. Wymieszaj.

Sałatka z ciecierzycą

Składniki: puszka ciecierzycy, papryka czerwona, zielony ogórek, dwie garści suszonych pomidorów, dwie łyżki octu winnego, przyprawy do smaku

Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój drobno, ciecierzycę odsącz. Wymieszaj, dodaj pozostałe składniki i gotowe.

Dieta lekkostrawna - co jeść?

Warto wspomnieć jeszcze o diecie lekkostrawnej. Częstym pytaniem jest to, co jeść na diecie lekkostrawnej. To szczególny rodzaj diety, niewiele mający wspólnego z odchudzaniem i lekkimi obiadami fit. To dieta zalecana po operacjach, kiedy mamy oszczędzać układ pokarmowy. Podczas takiej diety spożywamy produkty o papkowatej konsystencji, często chłodne. Sprawdzą się zmiksowane warzywa, jogurty, banany.

Więcej o:
Copyright © Agora SA